* Výsledky této diety nejsou zaručeny pro každého a liší se podle individuálních dispozic klienta. Doporučujeme poradit se s lékařem před zahájením dietního programu.
Podzimní plodiny, které zatočí s vaší nadváhou

Rozhodli jste se zhubnout na podzim? Skvělá volba! Toto pestrobarevné období pro vás nachystalo sezónní plodiny, které vám pomohou těch pár kilogramů, co vás trápí, konečně shodit. Poradíme vám, jaké suroviny si vybrat, a přidáme několik tipů na zdravé recepty.
V létě se doslova roztrhl pytel s rajčaty, paprikami, cuketami nebo okurkami. Které sezónní plodiny ale zařadit do svého zdravého jídelníčku s příchodem chladnějšího období?
Houby jsou na hubnutí skvělé
Na delší víkendové procházce nemusíte jen obdivovat krásy okolí, ale zkuste si domů přinést čerstvé houby. Proč jíst houby? Mají energeticky nízkou hodnotu, obsahují velké množství vody, vlákninu i bílkoviny. U hub ale dejte pozor na množství tuku, se kterým je budete připravovat. Houby mají tendenci veškerý tuk nasáknout a z původně zdravě vyhlížejícího pokrmu vám vznikne těžko stravitelná kalorická bomba. Řízečky tedy nebudou pro vás to pravé. Naopak snadný a rychle hotový houbový guláš vám jistě padne do noty.
Ovoce a dieta
Máte raději ovoce než zeleninu? Jelikož ovoce obsahuje zpravidla více sacharidů než zelenina, neměl by jeho podíl v jídelníčku zeleninu převyšovat, a to ani když zrovna nehubnete. Naopak. Poměr ovoce k zelenině by měl v rámci vašeho zdravého stravování odpovídat minimálně poměru 1:2 a nejlepší doba, kdy si ho dát, je dopoledne. Můžete třeba posnídat spolu s vločkami a jogurtem nakrájený pomeranč nebo posvačit nastrouhané jablko s mrkví a oříšky.
Ovoce = cukr?
Jak je to s ovocem, když se snažíte zhubnout? Nepsaným pravidlem je, že během hubnutí (a to nejen na podzim) byste se mu spíše měli snažit vyhýbat. Pokud si ale přeci jen kousek dáte, sáhněte po jednom ze sezónních druhů, jako jsou jablka, hrušky a švestky. A jak jsou na tom s energetickou hodnotou? Jedno průměrně velké jablko nebo hruška (150 g) obsahuje 3 kostky cukru a 5 švestek celé 2 kostky cukru.
Sem tam můžete mlsat i tropické druhy ovoce, jako jsou mandarinky a pomeranče (které obsahují cukru obdobné množství, jako jablka a hrušky), papáju, fíky nebo datle. Datle si ale dopřejte jen, pokud se ten den plánujete hýbat. Jejich velkou část (až 75 %) tvoří sacharidy. 10 ks datlí tedy obsahuje zhruba 275 kcal.
Superpotravina avokádo
Oblíbíte si také avokádo, které je často mylně považováno za zeleninu. Avšak jeho hruškovitý tvar a pecka uvnitř jasně značí, že se jedná o ovoce. Avokádo obsahuje výraznou porci živin, vitamínů a minerálů, a je výjimečné tím, že ho z téměř 80 % tvoří tuk. A ačkoliv je velmi zdravé, současně je také pořádně kalorické. I když ve 100 g obsahuje jen 0,5 g cukru, jeho energetická hodnota se ve stejném množství šplhá ke 220 kcal.
Zdravá košťálová zelenina
V podzimní kuchyni nesmí chybět různé druhy zeleniny, například košťálová. Co jste naposledy připravili ze zelí, kapusty, květáku či brokolice? Další druhy, které sem řadíme jsou kedluben, řeřicha, kadeřávek, pekingské zelí nebo romanesco (tj. “zelený květák” pěstovaný ve Francii).
Košťálová zelenina je pro vaše hubnutí ideální. Obsahuje velké množství vody a má nízkou kalorickou hodnotu. Současně je plná vitamínu C, což na podzim uvítáte, protože posílit imunitu a předcházet tak nachlazení nebo chřipce přijde vhod. Dále obsahuje řadu minerálů (např. fosfor, draslík a vápník) a vitamíny B a A. Dalším velkým plusem je, že na vaše tělo působí jako prevence proti rakovině, protože díky obsaženým látkám zamezuje tvorbě nádorových buněk.
Z košťálové zeleniny lehce připravíte vydatné polévky, které vás ve chladném počasí nejen zasytí, ale také zahřejí. Kromě polévek se zelí a kapusta krouhají do salátů – určitě znáte oblíbený coleslaw. Květák a brokolice se nejčastěji vaří, zapékají a restují. Při vaření v páře si zachovají nejen velké množství vitamínů, ale zůstanou hezké i na oko. Jsou výtečné s masem, bramborami nebo jen tak.
RECEPT Vyzkoušejte netradiční bezlepkové květákovo-čekankové kuličky obalované ve vlašských oříšcích.
I další druhy zeleniny se počítají
Určitě si také pochutnáte na pastiňáku, mrkvi, pórku, špenátu, polníčku, fenyklu, tuřínu, ale stále také na “letní” cuketě a lilku. Máte dojem, že vám ve vyjmenované zelenině něco chybí? Vynechali jsme červenou řepu, celer a dýni (i když tu také občas někdo považuje za ovoce), na které se podíváme blíže. K nim připojíme také pár užitečných informací o zázvoru.
Červená řepa
Červenou řepu si mnozí vybaví jako zavařeninu ve sklenici v kyselém nálevu. Tato “jídelnová” úprava je ale již několik let přežitkem. Naučte se ji připravovat zdravěji, abyste z ní vyždímali všechny živiny. Červená řepa obsahuje velké množství železa a dalších minerálů, vitamínu B i E a betakarotenu. Díky pektinu pomáhá snižovat cholesterol a díky křemíku vyživuje nehty, vlasy i pleť.
Jak červenou řepu připravovat? Můžete si ji za syrova nastrouhat do salátu nebo ji uvařit. Příprava vařené vám sice zabere více času, ale s varem se z ní uvolní více minerálních látek. Skvělá je také jako šťáva, která očistí vaše tělo od toxinů.
RECEPT Zkuste červenou řepu jednoduše pečenou.
Celer
Také moc často nekupujete celer, protože jediné, na co ho běžně používáte, je vývar? Víte, že je to škoda, protože celer je skvělým zdrojem vitamínu C a navíc pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek? Je považován za přírodní antibiotikum, jelikož z těla odstraňuje bakterie a dezinfikuje. A teď jedna tajná informace - celer funguje také jako přírodní mužské afrodiziakum. Nejúčinnější je za syrova, například ve formě vymačkané šťávy.
Jak jinak celer připravit? Nastrouhejte ho do pomazánek i zeleninových salátů, nebo ho nakrájejte na hranolky, okořeňte a upečte v troubě. Nikdo z rodiny nepozná, z čeho jste je vyrobila.
RECEPT Uvařte si celerovou polévku se zázvorem.
Zázvor
Původem asijskou rostlinu zázvor využíváme hned dvojím způsobem, jako potravinu i lék. Působí protizánětlivě a podporuje tvorbu trávicích šťáv a slin, čímž usnadňuje trávení, zmírňuje pálení žáhy a nadýmání. Také jste zvyklí po něm sáhnout, když se necítíte ve své kůži a něco na vás leze? Pokud jste vymrzli na dlouhé procházce, zázvorová koupel vás zahřeje.
Pozor na “předávkování”. Věděli jste, že sušeného zázvoru byste si neměli dát víc než 1 gram a čerstvého 4 gramy za den? Pokud to přeženete, zahráváte si s průjmem nebo nevolností. V krajním případě může dojít k srdečním poruchám.
Jak zázvor připravit? Určitě znáte a čas od času pijete čerstvý zázvorový čaj, kdy horkou vodou zalijete plátky, nebo lžíci nastrouhaného zázvoru a přihodíte citron. Výborný je také nakládaný, který se hodí třeba k sushi.
Čerstvý, kandovaný i sušený dodá vaší kuchyni nádech exotiky. Často bývá součástí směsí koření (např. kari). Hodí se ale také do pečiva nebo marmelád.
RECEPT Zázvorová limonáda, která vás zaručeně nakopne.
Dýně
Nemůžeme vynechat královnu podzimní kuchyně, dýni. Dýně, jindy také tykev, zpestřuje kromě výzdoby vašich domovů také zdravý jídelníček. Známe hned několik druhů a v kuchyni nejčastěji saháme po dýni Hokaido, špagetové, máslové nebo muškátové. Pro hubnutí je tato plodina vhodná hlavně proto, že obsahuje až 90 % vody, vlákninu, minerály (například hořčík, draslík, železo) a betakaroten. Semínka jsou také zdrojem zinku, vitamínu A, C, E i skupiny B. Díky obsahu aminokyselin pomáhá odbourávat stres a nespavost.
Příprava dýně není vůbec náročná a navíc se hodí jak do slaných, tak do sladkých jídel – i když s těmi buďte v hubnoucím režimu opatrní. Kromě dužiny, ze které nejčastěji připravujete dýňovou polévku nebo rizoto, občas zobnete také dýňová semínka. Nejsnazší je dýni rozkrájet a upéct (třeba s česnekem). Pečenou ji můžete sníst jen tak, s pečivem nebo jako přílohu k masu.
RECEPT Celerové hranolky již znáte. Je čas vyzkoušet i dýňové.
Vitamínová bomba na závěr
Nadopujte své tělo podzimními fresh džusy nebo smoothie. Nejzdravější jsou zeleninové (nejčastěji připravené z řapíkatého celeru, červené řepy, celeru nebo brokolice), do kterých můžete přimíchat 2 až 3 lžíce tvarohu, abyste doplnili bílkoviny. Aby vám fresh více chutnal, přihoďte lžíci chia, nebo lněných semínek.
Pokud si budete připravovat čistě ovocné smoothie, dejte pozor na banánové, melounové a ananasové kombinace, které obsahují vetší dávku cukru. Zvolte raději jablka, hrušky a citrusy, ale s mírou.
Pokud nestíháte, máme pro vás tip na bleskově hotové proteinové smoothie s příchutí pomeranče.
Tenhle článek stojí za sdílení!