🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Co by v jídelníčku pro děti (ne)mělo chybět

24. 6. 2020Tento článek vám zabere 5 min čteníTereza Břízová

Láska prochází žaludkem. A protože své děti milujeme, chceme pro ně to nejlepší. Jak ale to nejlepší vybrat? Držte se čtyř zásad. Rychlá příprava, kvalitní sezonní suroviny, nutriční vyváženost a žádná nuda. A pamatujte, že co se v mládí naučíš, … Dál už to znáte.

Holčička sedí v trávě mezi jabloněmi a zakusuje se do jablka.

S jídlem začněte u sebe

Děti nastavují rodičům to nejupřímnější zrcadlo. Ruku na srdce. Jak vypadá vaše snídaně? Pokud do sebe hodíte v rychlosti kafe, nemůžete se divit, že váš mrňousek nevydrží spořádaně sedět u stolu, ať už mu naservírujete cokoliv. Sedněte si spolu a jděte příkladem. Ve všedních dnech stojí za to si přivstat. O víkendu se pak můžete rozvášnit a vyzkoušet některý z našich snídaňových receptů. Co třeba lívance s banánem? Ráno přece dělá den.

Pitný režim malého dítěte

Jak přimět dítě, aby dodržovalo pravidelný pitný režim? Prvně je důležité myslet na to, že nic se nemá přehánět. Uvádí se, že děti školou povinné by měly vypít 1,5 - 2 litry tekutin denně. Univerzální číslo ale neexistuje. Množství tekutin se odvíjí od věku, váhy, ale třeba i aktivity dítěte.

Pokud musíte své dítě do pití vyloženě nutit, vyzkoušejte pár vychytávek. Vyberte třeba společně nějaké hezké brčko, zahrajte si na kavárnu a namíchejte si svěží drink, který vypijete společně. Nechte dítě rozhodnout se, jestli si do něj bude chtít přihodit nějakou bylinku nebo ovoce. Kupte obrázkovou lahvičku a dejte mu metu vypít po nějakou část obrázku.
Zkrátka z pití udělejte zábavu, ne povinnost.

Co dětem ideálně k pití nabízet? Obecně platí – pozor na cukry (cola apod., kupované džusy). Zkuste: neperlivou vodu, vodu s citronem, vodu s bylinkami, ředěné ovocné džusy, zeleninové šťávy, ovocné čaje nebo bylinkové čaje.

Je vaše dítě na sladké?

Nadměrný příjem cukru způsobuje kromě obezity i další nežádoucí dopady. Nezoufejte, pokud je vaše dítě na sladké zvyklé. Zkuste to zkrátka odbourávat postupně. Zamyslete se, jak se ke “sladkomilství” propracovalo. Nemáte ve spíži bezednou krabici s bonbóny, lízátky a čokoládou? Co přináší vnoučátku babička, když dorazí na návštěvu? Chodí váš drobeček mlsat, protože se nudí? Automaticky mu sladíte čaj, protože jste na to zvyklí i u sebe? To všechno se dá odbourat. Do čaje místo dvou kostek cukru dejte jednu. Anebo ještě lépe – lžičku medu. Přestože ideální sladidlo neexistuje, řiďte se pravidlem „Čím méně, tím lépe“. Nákup sladkostí omezte na minimum a babičky můžou místo bonbónů donést třeba ovoce.

Letem světem – zelenina, ovoce, tuky a bílkoviny

Zeleninu nabízejte dětem neomezeně, klidně ji přidejte ke každé porci jídla nebo nechte v průběhu dne v misce volně k zobání. To může být prima způsob, jak děti nenápadně přimět zeleninu jíst. Na povel se jim nechce. Když mají ale nabídku stále po ruce, sem tam ochutnají a miska je najednou prázdná. U ovoce vzhledem k vyššímu množství sacharidů jenom pozor na množství. Jestli vašemu mrňouskovi ovoce nejede, zkuste udělat ovocné špízy. Na špejli postupně napichujte třeba jahody a hroznové víno. Možná ho netradiční provedení zláká k ochutnávce.

Není tuk jako tuk! Mějte po ruce kvalitní olivový či řepkový olej, ořechy, semínka, mléčné výrobky, máslo, vejce, mořské ryby a třeba i avokádo. Vyzkoušet můžete některý z našich avokádových receptů. Z bílkovin by u dětí měly být minimálně z poloviny zastoupeny ty živočišného původu (maso, vejce, mléčné výrobky). Bílkoviny jsou pro organismus nesmírně důležité. Jejich nedostatek může způsobit problémy s růstem a vývojem dětí, ubývání svalové hmoty, ale i únavu.

Snadná svačina na cesty

Rána bývají zkrátka mazec. Snídaně, obléknout, vyčistit zuby, nachystat dětem svačinu a hurá do školky, školy, práce. Základem úspěchu je vychytat přípravy. Na svačinky do školy mějte po ruce náš praktický box na svačinu. Vybrat si můžete modrou nebo zelenou variantu. K objednávce z e-shopu nad 1 500 Kč vám ho navíc přibalíme zdarma.

Vanilkový tvaroháček

Potřebujeme (na 4 porce)

  • plnotučné mléko … 500 ml
  • plnotučný tvaroh … 250 g
  • vanilkový pudink … 1 ks
  • med … 1 lžíce
  • ovoce … dle chuti

Postup

Pudink připravíme dle návodu, jen ho kromě cukru osladíme lžící medu. Hotový pudink přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Vychlazený pudink smícháme s tvarohem a voilà domácí tvaroháček je na světě! Navrch můžeme dozdobit ovocem dle chuti (meruňky, broskve, citrusy apod.).

Vaše dítko jí a pije ukázkově, ale nevíte, jaké menu připravit sobě? Mrkněte na náš keto dieta jídelníček a nechte se inspirovat.

Ať vám i dětem chutná!

Tenhle článek stojí za sdílení!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů