💥 Týden bestsellerů 💥 Chyťte slevu až 50 % na nejoblíbenější jídla a nápoje. Jen do neděle.

Dokážete zvládat negativní emoce? Naučte se to, jinak vás zničí!

19. 12. 2019Tento článek vám zabere 4 min čteníredakce KetoDiet

Trpíte častými změnami nálad a míváte během dne spíše negativní pocity, než ty pozitivní? Někdy za ně může menstruace, jindy nemoc nebo hádka s partnerem. Někdy dlouhodobě neuspokojivý pocit ze zaměstnání. Emoce jsou přirozené a jsou normální, ovšem pokud převažují ty negativní, může to mít vliv na naše zdraví. Jak se tedy naučit negativní emoce ovládat a nenechat se jim pohltit?

Mladá žena v bílém triku a džínové košili ukazuje pravou i levou rukou Victory, symbol vítězství.

Bez emocí se nedá žít, potřebujeme je k životu. Jsou naší součástí. Ovšem pokud se hromadí v našem nitru emoce negativní, díky nimž se necítíme dobře, měli bychom se naučit je zvládat. Spousta žen, zejména v období premenstruačního syndromu, zažívá nepříjemné negativní pocity. Pár dnů před menstruací se mohou ženy chovat jako chameleon a prožívat doslova emoční tsunami. Jak se tedy s emocemi poprat?

Najděte příčinu negativních pocitů

Prvním krokem ke zvládnutí negativních emocí je zjistit, co je skutečně vyvolává. Negativní pocity se mohou projevit zrychleným tepem, pocením rukou, úzkostí, svíravým pocitem na hrudníku či záplavou negativních myšlenek. Zkuste diagnostikovat okamžiky, kdy vás tyto negativní myšlenky přepadají. Je to v práci, když jednáte s některým kolegou? Na poradě? Při jízdě autem nebo po návratu domů? Odborníci radí, abyste si zkusili vést deník, do kterého si budete zapisovat, co ve vás negativní myšlenky probudilo. Psaním na papír (nebo to můžete ťukat do klávesnice počítače) získáte jiný pohled na věc.

Uvědomte si svoje pocity

Dusíte v sobě negativní emoce? Uvědomte si, že mít negativní emoce ještě neznamená, že se jimi musíte řídit a že jim podlehnete. Je to jen pocit. Přiznejte si je a hledejte rychlé řešení. Je fajn, když si vytvoříte jakousi strategii pro zvládání negativních pocitů. Najděte si místo na pracovišti, kde se můžete na chvíli schovat, nebo odejděte do ložnice, a zavřete za sebou dveře. Proveďte inventář svých myšlenek a zeptejte se sami sebe, jak se cítím? Co se stalo, že se tak cítím? Pak si dopřejte relaxační cvičení, například hluboké dýchání. Zhluboka se nadechněte a pomalu vydechujte, nebo rázně vydechněte vše, co máte v plicích a zhluboka se zase nadechněte. Negativní emoce dlouhodobě pomáhá redukovat běh, chůze, plavání či tanec, minimálně 30 minut aspoň 3x týdně.

Dopřejte si chvíli a restartujte se

Podobně jako počítač, můžete i sami sebe restartovat. Jakmile začnete pociťovat negativní emoce, začněte si dělat během dne malé přestávky a během nich popřemýšlejte o tom, co vás naopak dělá šťastnými. Soustřeďte se při pití kávy nebo obědě na to, jak bude fajn, když si večer dáte s partnerem něco dobrého, jak půjdete s dětmi do kina, nebo jak si vyrazíte o víkendu na výlet. Nebo si vybavte něco příjemného, co jste už zažili. Jakmile vytvoříte prostor pro záměrné pozitivní myšlenky, které zvýší pozitivní emoce, ty negativní se zmenší anebo dokonce zmizí úplně.

Vezměte si na pomoc bylinky

Věděli jste, že existují bylinky, které napomáhají zvládat nekontrolované emoce? Například bílá šalvěj či levandule jsou rostliny, které zbavují negativních energií a špatných vlivů. Bílá šalvěj má neutralizační účinky a uvolňuje do vzduchu záporné ionty, které se nacházejí například ve vzduchu po bouřce. Kouř bílé šalvěje pomůže pročistit dům nebo byt a zbaví je špatných emočních energií. Levandule rozptyluje deprese a pomáhá kontrolovat vaše emoce. Podporuje taky dobrý spánek, takže poskytuje klid. Můžete nakapat éterické oleje z těchto bylinek do aromalampy, sušenou levanduli pak můžete například zašít do polštáře a usínat na něm.

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů