* Výsledky této diety nejsou zaručeny pro každého a liší se podle individuálních dispozic klienta. Doporučujeme poradit se s lékařem před zahájením dietního programu.
Houby jsou na hubnutí výborné!

Pokud se každý rok těšíte, až začne houbařská sezóna a vy budete moct vyrazit s košíkem do lesa, nebo si chcete pochutnat na čerstvých houbách, nyní je ten správný čas, protože čas hub vrcholí právě v září. Kdo by neměl rád smaženici, houbové řízky, houbový guláš nebo kulajdu? Milujeme jejich chuť a vůni a skvěle nám zpestřují jídelníček.
Houby jsou vhodné i při dietě
Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A i vitamín D, který v žádné jiné rostlině nenajdeme. Jeho nedostatek se může projevit vysokým tlakem nebo dalšími kardiovaskulárními onemocněními či pobolíváním kostí v zimě u starších lidí. Dále obsahují draslík, vápník, hořčík a železo. Houby jsou nízkokalorické a tedy velmi vhodné pro redukční dietu. Pokrmy z hub vás dostatečně zasytí, a vy tak nebude mít pocit hladu. Ale pozor, pro lidi s citlivým zažíváním může být stravitelnost hub poněkud obtížnější.
Výživová hodnota hub
Když porovnáme houby s ostatními potravinami, zjistíme, že nejsou podobné ani masu ani zelenině. Po stránce obsahu bílkovin jsou na tom stejně jako luštěniny. Antioxidační kapacita hub je srovnatelná se zeleninou. Obsahují minimum tuků a více obsahují bílkoviny. Mohou být nezanedbatelným zdrojem vitaminu D především pro vegetariány. Běžný strávník získává vitamín D především z masa, tučných mořských ryb, nebo vaječného žloutku.
Kalorické, nutriční hodnoty a živiny v houbách |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Jak houby správně připravovat
Při přípravě se vyvarujte velkého množství oleje, protože zbytečně navyšuje energetickou hodnotu hub. Nedělejte z hub ani příliš tučnou smaženici na másle s vejci. Stravitelnost hub se zlepší přidáním soli, nebo jedlé sody při tepelném zpracování podušením, ideálně v kombinaci se stejně upravenou zeleninou.
Pro koho nejsou houby vhodné?
Starší lidé by měli jíst houby pouze občas a určitě ne před spaním. Vývar z hub je pro seniory ideální volbou, a to i pro osoby, které mají jisté potíže se žlučníkem. Do jídelníčku dětí mladších 3 let nepatří houby vůbec. Děti starší 6 let by je měly jíst pouze v omáčce nebo v polévce, ne jako samostatný pokrm. Pozor na to, že obsahují vlákninu, její větší množství může zapříčinit bolest břicha nebo dokonce průjem.
Houby v přiměřených dávkách podporují trávení a mají ochranou funkci, protože obsahují minerály a vitaminy. Lidé s chorobami ledvin, nebo trávicího ústrojí by měli jídla z hub omezit. Protože většina hub obsahuje močovinu, dochází při příišné konzumaci k silnému zatížení ledvin i u zdravého člověka. Jezte proto houby s mírou.
Sbíráte houby na správných místech?
Některé druhy hub jsou schopné v sobě zadržovat stopové prvky látek, ke kterým patří zdravotně rizikové kadmium, rtuť a olovo. Je proto třeba znát místo, kde houby sbíráte a vyvarovat se konzumace hub z velmi silně znečištěných lokalit (např. okolí hutí kovů, vnitřních ploch velkých měst, nebo blízké okolí silně frekventovaných silnic).
NÁŠ TIP: Zkuste si vypěstovat vlastní houby doma
Vypěstujte si vlastní houby na zahrádce, nebo na balkoně. Mezi snadno pěstované houby patří hlíva ústřičná, penízovka sametonohá, polnička topolová a šupinovka nameko. Potřebujeme k tomu jen správně živnou půdu, sadbu houby a vhodné místo.
Vyrazili jste si do lesa a hledáte inspiraci, jaká jídla z čerstvě nasbíraných hub připravit? Vyzkoušejte naše CHUTNÉ HOUBOVÉ RECEPTY.
Tenhle článek stojí za sdílení!