💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

Držet dietu, když máte rodinu, není vůbec složité

8. 2. 2020Tento článek vám zabere 6 min čteníNikola Nevečeřalová

Chcete zhubnout, ale máte strach, že s rodinou „na krku“ to nezvládnete? Nejste sami. Jedním z nejčastějších důvodů, na kterých hubnutí troskotá, je totiž výmluva, že s rodinou zhubnout nejde. Už jste nejspíš slyšeli, že je přece nemožné vařit tzv. dvojmo a že nejde servírovat manželovi a dětem knedlo-vepřo-zelo bez toho, aniž byste ochutnali. Čtěte dál a dozvíte se, že i když se o své ratolesti a partnera vzorně staráte, zhubnout můžete. A dokonce snáz než byste čekali.

Manželé Nikola a Honza, kteří zhubli s keto dietou, se vzájemně drží a usmívají se.

Bez podpory se neobejdete! Ale když hubne žena a když hubne muž, není to totéž

Napadlo vás někdy, že když hubne žena, většinou dál vaří partnerovi a dětem stejně, jako před dietou, ale když se rozhodne zhubnout muž, často automaticky předpokládá, že k tomu bude mít přichystanou půdu – nakoupené zdravé suroviny a žádná nastražená lákadla v podobě sladkostí, bílého pečiva nebo vyrovnaných piv v lednici? Komu pak myslíte, že se hubne lépe? Než se do samotného shazování kil pustíte, promluvte si partnerem. Váš úspěch totiž závisí také na psychické pohodě, se kterou úzce souvisí i pochopení a stoprocentní podpora ze strany partnera. 

Vzorovým příkladem jsou manželé Nikola a Honza z Plzně. Do hubnutí se pustili obazdravý životní styl pak jednoduše nastavili i svým dvěma dcerkám. Pár se s námi podělil i o vtipnou historku. Když Honza po shození pár konfekčních velikostí vyzvedával jednu z dcer ze školy, paní učitelka ho nepoznala. Myslela si, že pro malou přišel „nějaký hubený strýček“.

Pusťte si zdravější potraviny do kuchyně, a zhubne celá rodina

Než se do samotné diety pustíte, začněte na nový režim rodinu připravovat. Ušetří vám to do budoucna spoustu práce. Jak na to? Přidávejte ke každému jídlu, které uvaříte, porci zeleniny a zkuste váš obvyklý jídelníček postupně obohatit o nové zdravější potraviny. Obměňte třeba přílohy. Tradiční brambory, těstoviny, rýži nebo knedlíky sem tam vyměňte za batáty, celozrnný kuskus, bulgur, pohanku, červenou čočku nebo cizrnu a přidejte pečenou zeleninu. Zkuste kombinaci dýně a červené řepy nebo celeru a lilku.

Nastal čas také vaření zjednodušit. Nemusíte každý den vyvářet omáčky či dvouchodová menu. Přichystejte plátek libového masa nebo rybu a k tomu přidejte zeleninový salát a celozrnné pečivo. Večeři budete mít na stole do půl hodinky a celá rodina si moc pochutná.

Inspirujte se dalšími zdravými recepty, které pro vás sestavují a podle nejnovějších nutričních doporučení upravují naše výživové poradkyně.

Jak bude rodina na změnu jídelníčku reagovat?

„Díky vaší změně máte úžasnou možnost svým zdravým jídelníčkem nenásilně ovlivňovat i stravování celé rodiny. A to přece za to stojí,“ říká výživová poradkyně Martina Weisserová. Děti se často opičí, takže pokud budete jíst zdravě vy, začnou jíst sami od sebe zdravě i ony. Uvidíte, že jednou vám za tento zdraví přínosný návyk poděkují. Za nejen dětskou obezitu, která se stala aktuálním problémem téměř všech vyspělých zemí, totiž kromě genetické výbavy může právě nevhodně nastavené stravování naučené doma. A jak to bude s partnerem? Ten by vás měl v první řadě na cestě za zdravějším a štíhlejším já podporovat, protože brzy spatří progres nejen u vás, ale i na svém těle

Těšte se! Úvodní krok hubnutí je za odměnu

Jak rychle zhubnout, i když máte rodinu? Snadnou cestou, která nastartuje vaše spalování, je vybrat si jeden z předem nastavených dietních plánů. Ušetří vám spoustu času a starostí s počítáním kalorií. A na dvojí vaření můžete s klidem zapomenout. Zeleninu budete chystat pro celou rodinu a mezitím si stihnete vypít proteinový drink, co zasytí, a do ledničky si připravit proteinový pudink, po kterém sáhnete třeba ke snídani. Téměř všechna proteinová jídla, která si budete v prvním kroku ketodiety dopřávat hned 5x denně, jsou totiž hotová jedna dvě. Ve druhé fázi už budete večeřet maso, rybu nebo třeba vaječnou omeletu společně s rodinou a ve třetí pozvolna přejdete ke zdravému jídelníčku, který můžete „naordinovat“ i ostatním členům.

Rodinná siesta! Rádi si po víkendovém obědě zakousnete společně něco sladkého? Ani při dietě o svou oblíbenou chvilku nepřijdete. Zkuste máslový proteinový croissantlískooříškovým krémem.

Jak na ochutnávání jídel před podáváním při dietě? „Ochutnávat není třeba. Je to spíš otázka pevné vůle, než toho, že by nešlo uvařit, aniž byste ochutnali. Navíc doma vždycky určitě odchytíte dalšího člena rodiny, který rád ochutná za vás,“ radí výživová poradkyně.

Po dietě si na vás jojo efekt nepřijde

Povedlo se! Jste o jednu, možná i dvě velikosti štíhlejší a přemýšlíte, jak vyzrát na rodinný jídelníček po dietě? Zkuste to podle tipů výživové poradkyně Martiny Weisserové, která téměř denně vaří pro sebe i svou velkou rodinu. Jídla pro sebe si jen lehce poupraví, aby se jí hodila do lowcarb stylu stravování, do kterého se po ketodietě můžete pustit i vy. „Základ použiju vždycky stejný, abych nevařila dvě naprosto odlišná jídla. Pro sebe pak část jídla nahradím nebo ji jednoduše vynechám.“ 

Lowcarb jídelníček & rodinné vaření prakticky
Zkuste tipy Martiny Weisserové

  • „Rodině vařím k večeři plátek masa s bramborovou kaší, sobě si kaši připravím z květáku.
  • Když máme hamburgery s hranolkami, maso sním stejné, ale nedám si k němu housku. Naopak zeleninu i sýr si dám také. Místo hranolek z brambor si pak na plech přihodím hranolky z celeru nebo z batátů.
  • Řízek ani rybu si neobaluji v trojobalu, ale upeču si svou porci v troubě na pečicím papíru společně se zeleninou. 
  • Když máme maso, špenát a brambory, dám si jen maso se špenátem, a pokud je na řadě pečená kachna, knedlík a zelí, dám si jen kachní prsa se zelím.“

Rada nad zlato! „Polévky zásadně nezahušťuji moukou. Část polévky odeberu a rozmixuji, poté do polévky vrátím a ještě krátce povařím. Nikdo nic nepozná!“

Už vás představa „naservírování“ zdravějšího jídelníčku celé rodině nestraší? Tak kdy začnete?

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

8 tipů, jak doma začít cvičit. A s radostí!

Teď už víte, jak na dietu, a co takhle hubnutí podpořit ještě pohybem? Přečtěte si náš článek 8 tipů, jak doma začít cvičit. A s radostí!
Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů