🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

8 tipů, jak doma začít cvičit. A s radostí!

3. 2. 2020Tento článek vám zabere 4 min čteníredakce KetoDiet

Už dlouho jste odhodláni začít sportovat, ale vždycky vám to něco zkazí? Málo času, nedostatek prostoru, nevhodné oblečení? Skoncujte s výmluvami a obujte se do cvičení doma.

Žena cvičí doma na podložce cvik s vlastní vahou plank.

Všechno jde, když se chce

Domácí cvičení spoustu strašáků ve vaší hlavě umlčí. Máte málo času? Ušetříte hodinu potřebnou pro přesun do fitka. Nemáte vhodné oblečení? Doma můžete cvičit klidně ve vytahaném tričku a teplákách. Nechcete se upravovat nebo se necítíte při cvičení před lidmi dobře? Nevadí, doma vás nikdo neuvidí.

Začátky jsou vždycky těžké, ale s našimi tipy to zvládnete raz dva.

1. Proč vlastně cvičíte a co je vaším cílem?

Motivuje vás to, že nedopnete oblíbené džíny a prostě si je musíte ještě někdy obléct? Trápí vás záda a toužíte si zavázat tkaničky bez bolestí? Máte vnouče na cestě a chcete si s ním hrát bez vyčerpání? Super! Svůj cíl si vybavte vždycky, když se vám do cvičení nebude chtít.

Nehubněte kvůli manželovi, nepatříčným pohledům okolí nebo strachu ukázat se v plavkách. Cvičte kvůli sobě.

2. Co budete cvičit?

Odhodlali jste se k cvičení, pustili si hudbu, oblékli se do sportovního a teď stojíte uprostřed obýváku a přemýšlíte, co budete vlastně dělat? Vyhněte se tomu a trénink si připravte dopředu. Sepište si ho tak, ať na něj pohodlně vidite a nemusíte cviky lovit v paměti. 

Nebo si zacvičte podle videa. Vyzkoušet můžete cviky na břicho nebo náš trénink na celé tělo, který zvládne naprostý začátečník, ale zapotí se u něj i pokročilý sportovec.

3. Pravidelnost je cesta k úspěchu, ale nepřežeňte to!

Cvičit nárazově nebo když se zrovna sejdou všechny konstelace hvězd opravdu nestačí. Naplánujte si cvičení pravidelně na stejný čas. Po prvních pár týdnech se z povinnosti stane zvyk a cvičení se stane součástí denní rutiny, na kterou se budete těšit. Pozor ale, ať nepřepálíte start. Ze začátku bohatě stačí cvičit 2–3x týdně 30–60 minut.

4. Pochlubte se přátelům

Nic vás ve dnech, kdy se vám nechce vstát z gauče, nenamotivuje víc, než kamarádčin dotaz “tak jak se ti cvičilo?” Určitě se vám nebude chtít přiznat, že místo pocení v trikotu jste se váleli v pyžamu u televize. Mnohem raději se po měsíci pochlubíte, že máte dole dvě kilča a cítite se skvěle. Zmiňte se o svém cvičení svým nejbližším. Třeba se taky odhodlávají sportovat a vy je nakopnete. Sdílená radost z úspěchu je potom dvojnásobná radost.

5. Vyžádejte si klid od zbytku domácnosti

Ideálně cvičte v čase, kdy jste doma sami. Máte miminko? Naplánujte si cvičení tehdy, kdy spí. Pokud potřebujete cvičit odpoledne, kdy máte rodinu doma, požádejte je, aby vám nechali soukromí. Nikomu není příjemná tlupa “čumilů” za zády, obzvlášť, když nebudou mít nic lepšího na práci a každý váš pohyb pohotově “vtipně” okomentují.

Pokud máte chuť, můžete cvičit společně s partnerem nebo s miminkem. Tipů na cviky ve dvou nebo na cvičení pro maminky je na internetu spousta. 

6. Vytvořte si příjemnou atmosféru

Oblečte si příjemné a hezké oblečení, pusťte si svou oblíbenou motivační hudbu a odstraňte z dosahu všechno, co by vám při pohybu mohlo překážet. Zdá se to jako maličkost, ale v příjemném prostředí se cvičí mnohem lépe.

7. Udělejte si chvilku jen pro sebe

Když cvičíte, existujete jen vy a zbytek světa se zastaví. Že zrovna doprala pračka nebo zvoní telefon? Všechno počká. Nenechte se rozptylovat. Zkuste si věci naplánovat tak, aby hodinka cvičení byla vyhrazená opravdu jen pro vás. Zasloužíte si to. Uvidíte, že pod vlivem endorfinů a nadšení z pohybu zvládnete všechny odložené věci tak nějak snáz a s nadhledem. 

8. Vymlouváte se? A chcete to opravdu?

Pokud před cvičením nebo změnou jídelníčku najdete tisíce výmluv a ani jeden důvod, proč se do toho pustit, možná teď není ten pravý čas s cvičením, resp. hubnutím začít. Pravděpodobně vám chybí správná motivace. Zkuste se ještě jednou zamyslet, co od cvičení očekáváte a co vám může přinést.

120 minut týdně za zdravější a hezčí tělo stojí, ne? Tak, jak se říká: „s chutí do toho a půl je hotovo!“

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Nepolevujte! Známe fígle, se kterými motivaci při hubnutí neztratíte

Motivace ke cvičení pořád nepřišla? Třeba jí najdete v našem článku se šesti osvědčenými tipy, jak motivaci udržet.
Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů