💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

Můžu sportovat už od 1. kroku? Ano, ale...

14. 7. 2020Tento článek vám zabere 5 min čteníJiří Skála

Rozhodli jste se, že zhubnete pomocí jednoho z dietních plánů a zároveň se chcete začít pravidelně hýbat. S pravidelným pohybem nemáte mnoho zkušeností a váháte, jakou aktivitu si vybrat? Pomůžeme vám.

Žena ve sportovní obuvi kráčí parkem. Sportovat můžete už od 1. kroku diety, ale začínejte pomalu a opatrně.

Mám jít do toho fitka, nebo nazout boty a jít radši běhat? Možná si lámete hlavu nad tím, do jakého sportu se pustit od 1. kroku a zároveň tím podpořit vaši snahu zhubnout. Dali jsme dohromady pár tipů a rad, které vám pomohou s výběrem ideální pohybové aktivity.

Sportování v průběhu ketózy? Jde to vůbec dohromady?

Pojďme si zopakovat trochu teorie. Asi už dobře víte, že podstatou ketózy je, že po několika dnech (2 - 4) dojde ke změně metabolického stavu organismu. To bude v praxi znamenat, že začnete čerpat energii primárně z tuků a nikoliv ze sacharidů, jako tomu bylo před zahájením diety.

A právě omezení příjmu sacharidů a intenzita s jakou budete zvolenou aktivitu provádět, jsou rozhodujícími faktory pro její správný výběr. Je to proto, že při vysoce intenzivním cvičení bez dostatku kyslíku pro pracující svaly, jako je například cvičení v posilovně nebo sprinty, poskytují rychlý zdroj energie právě sacharidy. Pamatujte ale, že je zásoba sacharidů od 1. kroku omezena na minimum, a proto nedoporučujeme vykonávat jakýkoliv vysoce intenzivní pohyb. Bylo by chybou začít s dietním režimem a zároveň hned intenzivně sportovat, pokud na to vaše tělo není zvyklé.

Pokud jste ale byli zvyklí věnovat se nějaké lehké sportovní aktivitě, můžete v ní samozřejmě pokračovat hned od 1. kroku.

Jakou pohybovou aktivitu zvolit?

Jednoduše takovou, která vás bude bavit. Obecně doporučujeme zařadit spíš aerobní typ pohybové aktivity. Jedná se o mírný, déletrvající pohyb, kdy svaly potřebují pro svou práci přísun kyslíku. Můžete při vykonávané aktivitě mluvit, případně dýchat nosem, vaše tepová frekvence je lehce zvýšená a vy se potíte? Pak přesně to, je aerobní pohyb.

Pravidelné aerobní cvičení přináší mnoho zdravotních benefitů.

  • Bude se vám lépe dýchat, což ocení nejen vaše srdce a plíce, ale celkově dostanete svojí oběhovou soustavu na vyšší úroveň.
  • Podpoříte prevenci proti vzniku civilizačních chorob.
  • Vyčistíte si hlavu tehdy, když se vám nevydařil den v práci.
  • Zlepšíte si náladu a psychickou pohodu, protože dojde k vyplavení řady “povzbuzujících”hormonů , jako jsou například endorfiny nebo dopamin.

4 tipy na aerobní pohybovou aktivitu

Chůze

1. Chůze

Chůze je aerobní fyzická aktivita, která má oproti ostatním sportům jednu obrovskou výhodu. Jedná se o nejpřirozenější druh pohybu, který zvládne prakticky každý a můžete ho provozovat kdekoliv, kdykoliv, v jakémkoliv ročním období. Při chůzi naše srdce pravidelně tepe a svým dechem můžete ovlivnit i pohodu prožívání. Spojíte příjemné s užitečným a do své pohybové aktivity zapojíte i zbytek rodiny v rámci výletů nebo vašeho psího mazlíčka, který každodenní hodinovou procházku ocení.

Nordic walking

2. Nordic walking

Nordic walking má všechny výhody které nám poskytuje chůze plus několik dalších. Budete potřebovat speciální hole, které jsou určené přímo pro tuto aktivitu. Právě díky holím zapojíte kromě svalů dolních končetin i ostatní velké svalové skupiny jako jsou například paže, svaly zad, prsní svalstvo a do jisté míry i břišní svalstvo. Pokud se rozhodnete pro Nordic walking a vyrazíte na delší tůru do hor, nezapomeňte si do kapsy přibalit naše proteinové tyčinky, které poslouží jako skvělá svačina.

Plavání je vhodnou aktivitou už od 1. kroku diety

3. Plavání

Dalším vhodným pohybem je plavání, které rovnoměrně zatěžuje, posiluje a zároveň protahuje celé tělo. Je navíc šetrné ke kloubům a proto je vhodné i pro osoby s větší nadváhou. Díky krytým bazénům dostupným téměř v každém městě můžete plavat kdykoliv a v jakémkoliv počasí. Plavání má své technické limity. Pokud plavete prsa, což je asi nejběžnější a nejméně náročný styl, může vám dělat problém záklon hlavy a dýchání. Proto se soustřeďte na správnou techniku a postupně se naučte správně dýchat.

Jóga

4. Jóga

Jako zpestření pohybové aktivity můžete zvolit i relaxační cvičení ve formě jógy. Jóga nám pomáhá s udržením tělesné pružnosti, duševní a fyzické svěžesti a je zdrojem pozitivní energie. Díky relaxačním cvičením se naučíte ovládat a uvolnit celé své tělo a zároveň odpočívat pomocí vlastní mysli. Cvičení navozuje příjemné pocity.

Ať už zvolíte jakoukoliv formu pohybové aktivity, myslete na to, že je třeba ji vykonávat pravidelně, a to minimálně třikrát do týdne. Zvolte si takový sport, který vás bude bavit a budete se na něj těšit. Nemáte zrovna chuť jít plavat? Projděte se po parku. Jste po včerejším tréninku unaveni a bolí vás svaly? Vyrazte se protáhnout na jógu. Pak vás nikdy nenapadne sportování vynechat a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Nikdy se do pohybu nenuťte násilím a pokud by vám bylo v první fázi při sportu slabo, zařaďte ho až od následujícího kroku.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Jiří Skála výživový poradce a produktový specialista KetoDiet

Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů