🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Stylista radí: Jak najít svůj módní styl a už ho nepustit?

6. 1. 2019Tento článek vám zabere 7 min čteníNikola Nevečeřalová

Že byste si letos kromě tradičního „Zhubnu“ přidělili ještě jedno předsevzetí? V dnešní době je čím dál důležitější ohlížet se na zatěžování naší planety, a tak jste si možná řekli, že letos přestanete nakupovat zbytečné kousky oblečení, které si pak na sebe obléknete maximálně 2krát a jenom vám zabírají místo ve skříni. Jak se těmto častým přehmatům do budoucna vyhnout a navíc se vyvarovat pocitu, že nemáte co na sebe? Je to překvapivě jednoduché. Stačí najít svůj vlastní módní styl. A právě teď se i díky radám profesionálního stylisty Dušana Bebčáka dozvíte, jak na to.

Dvě dívky mezi regály plnými šatů. Najděte si svůj módní styl.

Řiďte se zlatým pravidlem a už nikdy nesáhnete vedle

Než začnete ladit svůj nový dokonalý šatník, je třeba z něj vytřídit věci, které nenosíte. Udělejte to stejně jako stylista a oblečení, které jste neměli víc než rok na sobě, nekompromisně vyřaďte. Nikdy nepřistupujte na kupičku s názvem „možná“. A když už máte ve skříni jen své oblíbené kousky, můžete postoupit dál. Čím byste se měli řídit, abyste jednou provždy skoncovali s ranními stresy, že nevíte, co na sebe? Zapamatujte si stylistovo zlaté pravidlo.

Nepodléhejte snadno módním trendům a oblékejte se vždy tak, abyste se CÍTILI DOBŘE!

Vše je o pocitech. Když se budete ve svém oblečení dobře cítit, budete dobře také vypadat a pokud budete mít ve skříni pouze kousky, které máte rádi, budete se cítit dobře pokaždé.

Odvažte se! Nebojte se experimentovat

Existuje celá řada módních stylů a nikde není psáno, že si musíte vybrat jen jeden. Svůj vlastní styl si nakombinujte z oblečení, které vám sedí a sluší. „V dnešní době se může kombinovat úplně všechno, záleží jen na vaší odvaze a originalitě. Oblíbená je například kombinace elegantního stylu se sportovními prvky“, vysvětluje stylista.

Po internetu koluje spousta testů, podle kterých zjistíte, zda jste stvořeni pro sportovní módu, elegantní, romantickou nebo jste milovnice módních výstřelků. Stylista ale radí se na testy příliš neupínat. „Jak se říká 100 lidí, 100 chutí. Vůbec bych se nestresoval tím, jaký jsem nebo nejsem typ. Oblékejte se tak, jak je vám to příjemné.“ Řiďte se zlatým pravidlem.

Namíchejte si svůj jedinečný módní koktejl

Stále nevíte, jak konkrétně svůj šatník poskládat? Pomozte si módními časopisy a katalogy s oblečením. Trhejte a vystříhávejte vše, co by se vám na vás líbilo a myslíte si, že by vám slušelo. Veškeré výstřižky si potom vytřiďte na ty opravdu top kousky a vytvořte si z nich svůj vlastní „moodboard“. Uspořádáte si tak na jednom místě vaše oblíbené střihy, ale hlavně barvy, ze kterých si můžete vytvořit vlastní škálu hlavních a tzv. doplňkových odstínů a těch se do budoucna držet. Pomoci vám může dokonce i vaše oblíbená hudba. I stylistu muzika při vytříbení jeho vlastního stylu značně ovlivnila. „Čím jsem starší, tím se mi ustálil i oblíbený hudební žánr a s ním i můj vlastní styl.“

Jak najít svůj módní styl? | Začněte se cítit dobře s KetoDiet

Nyní máte téměř vyhráno. Svůj moodboard porovnejte s tím, co vám visí ve skříni. Kousky, které už máte, jednoduše kombinujte a noste a kousky, které vám do stylu zapadnou, ale chybí vám, můžete začít lovit. Při lovu ale buďte obezřetní a zvlášť vybíraví. Neřiďte se jen cenovkou. Sázejte na kvalitní materiály, aby vám nové oblečení, které si nyní nekupujete už jen na jednu sezónu, vydrželo.

3 nejdůležitější faktory při výběru šatníku

Než se na lov nových kousků vydáte, definujte si, kdo jste a kdo naopak nejste a nechcete být. Nejdůležitější faktory pro výběr vašeho oblečení jsou podle stylisty:

  • Věk
  • Typ postavy
  • Povolání

Jakmile si uvědomíte své základní faktory, načrtněte si k nim, klidně na papír, své všední role a k rolím připojte kousky oblečení, které při jejich „hraní“ nejčastěji a hlavně nejraději nosíte.

Příklady rolí:

  • Jsem účetní a do práce nejčastěji nosím černé dobře padnoucí kalhoty, k nim volím modrou nebo bílou halenku, případně přehodím přes jednoduché tričko či tílko oblíbené sako.
  • Jsem maminka a pejskařka, kdy nejraději oblékám volná delší trička, legíny, mikiny s kapucí a šusťákové bundy.
  • Jsem lektorka pilates a na cvičení nejraději nosím legíny, dobře padnoucí tílka a trička.
     

Sami vidíte, že pro některé role se volby oblečení kříží. Například pilates můžete cvičit ve stejných legínách, které nosíte na procházky se psem, a v tílku, které si sem tam oblečete do práce pod sako. Díky těmto křížením se váš šatník krásně smrskne na věci, které budete opravdu nosit a hlavně budete vždy vědět, po čem sáhnout.

Nebude to teď chtít ještě jednu důkladnou „čistku“ ve skříni?

 

Jednoduchost nadevše. Najděte svůj styl.

Co nosí nejraději profi stylista?

Dušana Bebčáka přivedl k práci stylisty, které se věnuje už 10 let, modeling.

Sám obléká nejraději úzké tmavé džíny, jednoduché obyčejné tričko a koženou bundu nebo kabát. Za svůj oblíbený módní styl považuje „grunge“, který charakterizují právě kožené bundy a drsnější kousky včetně otrhaných džínů nebo kostkovaných flanelových košil a patří sem i naoko rozcuchané vlasy. Dušan se nejčastěji inspiruje přímo na ulici. Baví ho totiž pozorovat lidi a jejich styl, a to nejen v ulicích českých měst, ale také v zahraničí.

Vy i módní trendy se mění. Co na to váš styl?

Jak se snadno vypořádat s proměnlivostí trendů i vás samotných? Nepodléhejte módnímu diktátu, každý z vás je originál a podle toho byste se měli oblékat. Investujte do oblečení, které je nadčasové. Tmavě modré džíny, kvalitní kabát, blejzr, kožená bunda… to jsou věci, které nikdy nevyjdou z módy“, radí stylista. A i když jste svůj módní styl právě našli, nemusíte mu zůstat věrní až do smrti. „Člověk se v živote neustále vyvíjí, potkává nové lidi, mění zaměstnání, prostředí a to značně ovlivní i vaše oblékání, proto říkám, že oblečení by mělo vaši osobnost podtrhnout a nemělo by se až tolik řešit, jestli je to právě in nebo out. Noste to, co máte rádi a v čem se cítíte dobře.“

Foto: Depositphotos

Zdroj: Kromě odpovědí Dušana Bebčáka vám při výběru vlastního stylu pomůže stejně jako mně Praktický průvodce Kamily Boudové Jak mít vždy co na sebe, dostupný je pro odběratele newsletteru webu www.slou.cz.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů