🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

9 nejčastějších důvodů, proč nehubnete

3. 9. 2018Tento článek vám zabere 7 min čteníNikola Nevečeřalová

Už nějakou dobu se snažíte shodit pár nadbytečných kilogramů, které vás trápí, a dostat se tak zpátky do formy. Rádi byste se sobě i okolí zase líbili, a proto držíte účinnou dietu přesně podle pravidel. Jste na sebe přísní, jenže vaše úsilí stále nenese ovoce… Proč se právě vám nedaří rychle zhubnout tak, jak byste si přáli? Neděláte náhodou jednu z obvyklých chyb? Ty nejčastější, které se navíc nemusí týkat pouze hubnutí s proteinovou dietou, jsme pro vás sepsali.

Dívka drží v ruce váhu a křičí, protože se jí nedaří zhubnout.

1. Chcete zhubnout teď hned

Zavzpomínejte, jak dlouho trvalo, než jste se dopracovali ke své nadváze? Kilogramy navíc jste nezískali přes noc, je to tak? Přistupujte tak i ke svému hubnutí. Dejte si na čas. Opravdu není reálné a ani žádoucí, abyste o své nadbytečné tukové polštáře, které jste živili měsíce, možná i roky, přišli lusknutím prstu. Buďte trpěliví. Může se stát, že i při proteinové dietě nezhubnete několik dní po sobě ani jediné deko. Tělo totiž hubne skokově, tzv. ve vlnách. Proto se vyplatí vydržet. Optimálně byste měli hubnout 0,5–1 kg týdně, i když se může stát, že pokud hubnete z vyšší nadváhy, počáteční hubnutí půjde o něco rychleji.

2. Nejste v psychické pohodě

Úpěnlivě se pozorujete nebo své výsledky porovnáváte se sousedkou, která s dietou začala o dva dny později, ale daří se jí lépe? Vážíte se každý den? Pokud jste alespoň jednou zakývali hlavou, může to znamenat, že se zbytečně vystavujete stresu. Každé hubnutí je individuální – hubnete jinak rychle i z jiných částí těla. Najděte si například jeden den v týdnu, kdy se zvážíte a změříte na obvodech a své výsledky si poctivě zaznamenávejte. Měření navíc bývá často mnohem přínosnější, protože reálně uvidíte, jak moc jste hubenější.

3. Nejíte pravidelně

Nebojte se jíst. I když nemáte hlad, žádné z pěti proteinových jídel, zeleninu ani zdravé tuky nevynechávejte. Pokud přestanete jíst pravidelně a dostatečně, vaše tělo může začít hladovět, zpomalí metabolismus a přepne se do tzv. úsporného režimu. Jakmile pak začnete opět normálně jíst, začne si tvořit zásoby na dobu, kdy ho necháte opět hladovět. A vy tak máte rázem „zaděláno“ na jojo efekt.

4. Málo pijete

Nejen při proteinové dietě je důležité pravidelně a dostatečně pít, a to hlavně čistou vodu. Každý den byste měli vypít 2-3 litry tekutin, protože je potřeba nechtěné škodliviny vyplavující se do těla při spalování tuků vyloučit z těla ven. Pokud nevydržíte pít samotnou vodu, proložte ji neslazenými minerálkami nebo bylinnými čaji. Dopřát si můžete i svou oblíbenou kávu, která vám hubnutí nepřekazí, nebo černý čaj. U nich jen myslete na to, že se vám do pitného režimu nezapočítají a měli byste je kompenzovat sklenicí vody, protože mají diuretické účinky, takže odvodňují organismus.

5. Pravidelně hřešíte

Sice platí, že pokud šlápnete při dietě vedle a dopřejete si nezdravé lákadlo, svět se nezboří. Vy byste pak měli ve svém snažení pokračovat bez zbytečných výčitek dál. Když se ale z výjimečně stane občas a vy začnete „hřešit“ pravidelně, s tím, že ručička na váze půjde dolů, nepočítejte. V této chvíli je nasnadě otázka 'Opravdu chcete zhubnout?' Odpovídáte ano? Tak se nenechte svést z cesty. Chce to pevnou vůli a odhodlání, ale s motivací, kterou máte, to s přehledem zvládnete. Věřte si.

6. Nesportujete

Výživný jídelníček a pravidelný pohyb tvoří základní kameny zdravého životního stylu. I když jste ke sportu nikdy netíhli a je pravděpodobné, že při proteinové dietě zhubnete i bez pohybu, choďte alespoň pěšky. A to všude, kam to jde. Na hodinku rychlejší chůze si 2x až 3x týdně čas určitě najdete a uvidíte, jak se na ni začnete brzy dokonce i těšit.

7. Neodpočíváte a nespíte dost

Jste neustále v jednom kole? Ráno vypravit děti do školy, připravit snídani, svačiny, vyvenčit psa, dovézt děti do školy, dojet do práce (zase pozdě), snažit se být produktivní, vyzvednout děti, nakoupit, rozvézt děti na kroužky, připravit večeři, věnovat se chvíli manželovi… Řekněte si dost. Najděte si čas na sebe a svůj odpočinek. I kdyby to měla být jen půlhodinová procházka na čerstvém vzduchu, deset minut meditace nebo hodinka čtení oblíbené knížky či časopisu.

S psychickou pohodou, odbouráváním stresu i dobře fungující imunitou úzce souvisí i dostatek spánku, při kterém čerpáte čerstvou energii. Nemusíte uléhat „se slepicemi“, ale 7–8 hodin spánku za den byste si dopřát měli. Důležité je také chodit spát každý den zhruba ve stejnou hodinu.

8. Nejste v ketóze

Každé tělo je unikát. A i když jsme hranici sacharidů v dietním plánu proteinové diety nastavili tak, že by u vás ketóza měla nastat, ve výsledku tomu tak být nemusí. Proč? Je možné, že nemáte dostatečně vysokou nadváhu a tělo tak nemůže spalovat nadbytečné tuky, takže nepocítíte příliv čerstvé energie, ale naopak budete vyčerpaní a malátní. Dále se může stát, že vaše tělo není na ketózu ještě připravené. Pokud se váš jídelníček před proteinovou dietou skládal převážně ze sacharidů, může nějakou dobu trvat, než se tělo „přeorientuje“ na zcela odlišnou skladbu makroživin (sacharidů, bílkovin a tuků) v jídlech.

9. Neohlížíte se na svůj zdravotní stav ani dietní minulost

Pokud máte za sebou již celou řadu dietních programů, je pravděpodobné, že se vašemu novému hubnoucímu pokusu bude tělo déle bránit. Váš metabolismus může být pro předchozích neúspěšných dietách zpomalený, takže je potřeba mu dát čas. Vydržte a uvidíte, že ručička na váze začne brzy klesat.

Jinak tomu ale může být v případě, že vás trápí některý ze zdravotních problémů. To, že vaše hubnutí s proteinovou dietou neprobíhá podle představ, může mít na svědomí například hormonální nerovnováha nebo lymfatický systém. Možných příčin existuje ale mnohem více. Pokud jste v posledních dvou letech nebyli na preventivní prohlídce u svého praktického lékaře, zajděte si na ni.

Dostali jste se do stavu, kdy tápete a máte pocit, že není s vaším hubnutím něco v pořádku? Obraťte se na naše zkušené výživové poradkyně, které vám na telefonu, e-⁠mailu nebo v online chatu v pravém dolním rohu obrazovky rády poradí.

A pokud k sobě hledáte spolubojovníky s nadváhou, zaregistrujte se do našeho věrnostního klubu Moje KetoDiet, kde na vás čeká spousta výhod, ale i uzavřená skupina na Facebooku, ve které kromě rad a užitečných tipů najdete také motivaci, inspiraci nebo zdravé recepty.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů