🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Já, KetoDiet a běh na dlouhou trať 2

13. 2. 2018Tento článek vám zabere 9 min čteníredakce KetoDiet

Odstartování diety a jisté energetické rezervy

O to, proč jsem si vybrala KetoDiet, jsem se s vámi podělila už ve svém prvním článku. S ketodietou jsem začala po návratu z hor, na které jezdíme spíš s partou vyhlášených gurmánů než vyhlášených lyžařů (sorry, kamarádi). Začátek “strádání” jsem měla naplánovaný a pro všechny případy jsem se poctivě předzásobila. Začínala jsem tedy s dostatečným množstvím energetických rezerv.

Žena kráčí po kolejích. Změna životního stylu je během na dlouhou trať.

Chvilka chemie: Proč a kde si tělo tvoří zásobárny energie?

Naše těla čerpají energii oxidací cukrů, tuků a bílkovin z jídla. Jelikož jíme jen několikrát za den (alespoň někteří z nás) a tělo pracuje nepřetržitě, trochu energetických rezerv ve formě cukrů a tuků potřebujeme. Některá těla, včetně mého, se zjevně obávají hladomoru a tukových rezerv si vytvářejí fakt hodně. Pohotovostní zásobárnu tvoří cukry, konkrétně glukóza vázaná v glykogenu. A glykogenu máme omezené množství. Nachází se hlavně v játrech (cca 100 g) a ve svalech (300-700 g) – zatímco játra obětavě zajišťují stabilní hladinu glukózy v krvi = mezi jídly a při nedostatku v potravě ji uvolňují pro ostatní tkáně, svaly si glukózu syslí pro sebe.

Nevýhodou glykogenu je, že na sebe váže dost vody (1 g kolem 3 g H2O) a energie se nám tak v 1 g glykogenu snižuje z cca 17,5 kJ na 4,2 kJ a kdo by se s tím pak tahal? Tuky to jsou jiní kabrňáci, pro skladování energie daleko vhodnější, a počítáme je na kila. Gram tuku totiž skrývá 34-38 kJ. Musíte uznat, že to se nosí podstatně líp. Pokud zrovna neočekáváte ten hladomor.

ketodiet_hubnuti_dieta

Jak jsem se skamarádila s ketodietou?

Bála jsem se, jak budu dietu snášet, proto jsme se pečlivě držela pokynů. Recepty jsem čerpala na webu KetoDiet a jinde na internetu. Moc jsem ocenila střídání proteinových sladkých a slaných jídel. První dny jsem pociťovala mírnou slabost, ale nebylo to nic hrozného. Hlad jsem překvapivě neměla (což mi přišlo při příjmu necelých 3000 kJ za den nemožné!). Malinko jsem bojovala s chutěmi, ale to taky rychle přešlo. Přičítám to většímu sytícímu efektu proteinů a zvýšenému množství ketolátek.

Čím jsem ale trpěla, byl utkvělý strach, aby rodina nestrádala. Vařila jsem a pekla jak nikdy. Vůbec mi to nevadilo, ba naopak. Jídlem jsem byla fascinovaná – naštěstí jen teoreticky. To, co jsem ochutnala, jsem poctivě vyplivovala.

zelenina_ketodieta_beh na dlouhou trat

Ručička na váze klesala od samého začátku. Nedala jsem na doporučení a vážila se každý den, někdy i dvakrát. Během prvních dvou dnů už jsem vážila o něco míň, a to hlavně díky intenzivnímu odbourávání glykogenu a vody na něm navázané. Ta pohotovostní zásoba jak na potvoru mizí nejdřív, zatímco tuky vyčkávají, jestli to opravdu myslíme vážně.  A já to vážně myslela. Přestože jsem věděla, že shazuju hlavně vodu, byl počáteční úbytek dost motivující. Hmotnost plynule klesala, až na jednu výjimku, tou bylo období menstruace. Souvisí to s hormonální nerovnováhou a zvýšeným zadržováním vody. Takže pokud se vám pokles hmotnosti na chvíli zastaví, popřípadě se hmotnost i mírně zvýší, neklesejte na mysli ani vy.

Rajčata místo čokolády

Přechod z první fáze do druhé a z druhé do třetí je super. Dojde vám, jak vlastně milujete rajčata, papriky, šunku, maso, sýry, vejce, borůvky, jahody atd. a že jejich konzumace ve vás vyvolává podobné pocity jako dřív čokoláda, croissanty, hamburger (a radši už s výčtem končím). Pro mě byl nejpříjemnější přechod z druhé fáze do třetí. Byla jsem zrovna služebně ve Španělsku a užívala si nabídky čerstvých ryb, španělské šunky, salátů, zeleniny, skleničky červeného suchého vína a ranního běhu podél pláží jarní Barcelony. To vše s pocitem, že mi to sluší. Prostě paráda.

Pozn. red.: Pokud by vás zajímalo, co myslí Pavla tím přechodem mezi jednotlivými fázemi, podívejte se, jaké povolené potraviny si můžete dopřávat v jednotlivých krocích ketodiety.

A jak se ketodieta skamarádila s běháním?

S pomalým během jsem začala od 2. týdne. Nejdřív kolem 5 km, postupně jsem to protahovala na 10-20 km. Běh s nízkou koncentrací glykogenu je zajímavá zkušenost. Svaly ho totiž potřebují hlavně na začátku fyzické aktivity a při vyšších intenzitách cvičení. Rozbíhání mi tak trvalo o dost déle, svaly byly těžké, občas mírně pálily. Po 4. km se to obvykle zlepšilo.

Ke konci diety jsem běhala kolem 40-50 km týdně a cítila se pořád líp a lehčí. A nejen, že jsem se lehčí cítila, ale já i lehčí byla. Zbavila jsem svých kilogramů navíc a to máte pocit, že lítáte – glykogen neglykogen.

Nízkosacharidové vysokoproteinové diety mohou být zajímavé i pro sportovce, kteří potřebují rychle zhubnout a neztratit moc svalové hmoty. Proteiny a aminokyseliny si totiž na rozdíl od cukrů a tuků do zásoby neukládáme a při jejich nedostatku ve stravě je organismus bere hlavně ze svalů.Mimochodem trénování s nízkým množstvím glykogenu je docela diskutované téma i mezi profesionálními sportovci. Na to se podíváme podrobněji až jindy.

Jak to se mnou a s během dopadlo, to už víte z minula. Přestože jsem byla na běh zvyklá, začínala jsem hodně pomalu a opatrně. Pokud jste doteď vůbec nesportovali, sportujte až od dalších fází (od 2. kroku). Tělo se musí nejdřív poprat s novými metabolickými podmínkami. S nějakou formou pohybu ale určitě začněte. Když svaly nepoužíváte, tak se odbourávají, ať do sebe cpete proteiny horem dolem. Pohyb je prostě zdravý a prospěšný, tečka. Pokud jste na sport zvyklí, uberte a sledujte se. Jednou jsem to trochu přepískla a dostala se do menší hypoglykémie – rozostřené vidění, zhoršený sluch a artikulace. To je sice z odborného hlediska zajímavý zážitek, ale asi bych se bez něj obešla.

ketodieta_behani

Můj pohled na ketodietu

Jaké jsou výhody?

Proteinová dieta funguje a docela rychle. Nepociťujete hlad a snáz vydržíte výrazné kalorické omezení. Je vám líto přestat, když jde váha tak pěkně dolů a vejdete se do menšího oblečení. Investované peníze jdou ruku v ruce s představou manželových řečí – taky motivační. Svaly zůstalyzbavila jsem se hlavně tuku. Vyhovovalo mi postupné navyšování kalorií a cukrů. Zjistila jsem, že jsem jako sportovec jedla před dietou málo proteinů a tělo se to snažilo dohnat jinde.

Jsou i nevýhody?

Trošku utrpěl můj společenský život. Jelikož nechodíte na obědy, moc si nepovykládáte s kolegy (zaměstnavatel to možná ocení). Když jdete s kamarády do restaurace, vystřídáte neuvěřitelné množství čajů, nábožně si vychutnáte svých 5 oliv a utratíte tolik, jako byste celý večer pili víno. Nakonec se vám vlastně do společnosti ani moc nechce. Dietou žijete a vaše kamarády toto téma patrně vůbec nezajímá. Měla jsem štěstí, že jsem dietu držela zároveň se sestrou a mohla si s ní vyměňovat dojmy, kterých jsem na rozdíl od jídla byla plná.

Vzhledem k tomu, že prsa jsou tvořená tukovou tkání a ta se zásadně nejrychleji odbourává na místech, kde nechcete, nebyl to ze začátku hezký pohled. Dobrá zpráva je, že do ¾ roku se to dost spravilo – nebo jsem si zvykla :).

Na co si dát pozor

Pijte vodu, pijte pitnou vodu a nepijte rum :). V průběhu diety máte zvýšené požadavky na vodu. Ačkoliv jsem si během 3. kroku občas dopřála “decku” vína, alkohol by se během diety pít neměl. Nejde jen o kalorický efekt, ale játra (a taky ledviny) jsou dost zaneprázdněné udržováním metabolické rovnováhy, mají snížené množství glykogenu a mohou být citlivější k účinku toxinů. Kromě toho, že játra orgánům dodávají cukry, ketolátky, metabolizují aminokyseliny, jsou taky hlavním detoxikačním orgánem…).

Pokud musíte během diety užívat nějaké léky, informujte o dietě lékaře. Jezte listovou zeleninu, má málo cukru a lehce alkalizující účinky. S dietou by si měl zdravý organismus bez problémů poradit. Z toho vyplývá, že byste měli znát svůj zdravotní stav. Rizika jsou uvedená na stránkách KetoDiet a já se jim budu určitě někdy příště věnovat, stejně jako zdravotním rizikům spojených s obezitou.

beh na dlouhou trat_Ketodiet_hubnuti

Najděte tu správnou cestu

Uvědomte si, že KetoDiet je redukční dieta a ne způsob celoživotního stravování. Není to ani cesta, spíš zkratka zkratkovitá, která vám ale může pomoct tu vaši cestu najít. Může vás motivovat k pohybu a naučit přemýšlet o jídle. Já teď jím víc zeleniny a ryb, menší porce příloh, z pečiva jen chleba a častěji slané snídaně. Před závody si cukrů dopřávám daleko víc. No a výjimečně se nacpu a dám si něco echt nezdravého. Důležité je hlídat si energetickou rovnováhu z dlouhodobějšího hlediska, což se mi rok od začátku diety – teď jsme měly výročí :) – docela daří.

Pokud se vrátíte k sezení na zadku a přejídání, tak vás žádná dieta nezachrání a zbytečně vyhodíte peníze. Na to jsou totiž zákony (termodynamické). Vím, že není úplně jednoduché se sklony k nadváze a přejídání bojovat, ale jde to. Vím, že budu muset bojovat pořád, ale ten boj mě v podstatě baví a obohacuje. Určitě bych bez něj maraton nikdy neuběhla, natož vyhrála.

Držím pěsti.

Vaše Pavla

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů