Sleva 25 % na proteinové nápoje KetoDiet

Sleva 25 % na proteinové nápoje

Platí na nezlevněné s kódem: 25DRINKY24D

Vyberte si

Já, KetoDiet a běh na dlouhou trať

24. 1. 2018Tento článek vám zabere 5 min čteníredakce KetoDiet

Jmenuji se Pavla, jsem máma dvou malých kluků, nadšený běžec a taky takový věčný bojovník s váhou. Moje osobní váha totiž vůbec není „smart“, ale pěkně škodolibá potvora.

Jsem ale také biochemik. Mám doktorát z Lékařské fyziologie a patofyziologie. Učím na Lékařské fakultě a možná tak trošku ironií osudu se ve výzkumu zabývám metabolickým syndromem spojeným s obezitou.

Pavla ukazuje svou hubnoucí proměnu během půl roku hubnutí s dietním plánem KetoDiet.

Jeden šatník, všechny velikosti

V šatníku mám široké spektrum velikostí oblečení. Velikost L a XL je spojená se začátkem studií na VŠ. Tou dobou jsem totiž sport vyměnila za vášnivé diskuze se spolužáky a ty se většinou odehrávaly v různých restauračních zařízeních.

Další vlny výkyvů hmotnosti následovaly při dokončování disertační práce, kdy jsem si potřebovala obalit nervy. A pak v období dvou těhotenství a kojení, kdy jsem si potřebovala nervy obalit ještě víc.

Jelikož mi rodiče kromě genů (o tom až jindy) a chuti k jídlu předali naštěstí i lásku ke sportu, dařilo se mi tyto výkyvy regulovat a doplnit šatník i o pár kousků velikosti S.

Z nadšené běžkyně k nadváze

Po ukončení školy jsem v sobě objevila překvapivou vášeň pro vytrvalostní běh. Překvapivou proto, že svou tělesnou konstrukcí nepatřím zrovna mezi typické běžecké chrty.

Začínala jsem pozvolna a z dost přízemního důvodu – abych se mohla pořádně najíst. Po překonání počátečního odporu jsem si běh začala užívat. Je pravda, že jsem si po porodu užívala i poklidné čekání u zubaře, ale to je jiná kapitola. Postupně jsem se dopracovala k závodění. Běžela jsem několik půlmaratonů, trialových závodů a v roce 2015 dokonce i maraton.

Pak ale přišel další výkyv hmotnosti, ze kterého kromě sebe viním i hormonální antikoncepční tělísko. Moc jsme si totiž nesedly. Během měsíce jsem přibrala 3 kg. To by ještě nebyla tragédie, ale ručička na váze i přes intenzivní pobíhání dál stoupala.

Boj s nadbytečnými kilogramy začíná

Rozhodla jsem se pro nouzové řešení a nasadila domácí krabičkovou dietu. Ta mě zachránila po porodech. Tentokrát ale skoro bez efektu. Shodila jsem asi 20 dkg za měsíc. Navíc jsem byla dost unavená a díky marnosti snahy pěkně protivná, demotivovaná a potřebovala jsem si obalit nervy.

V té době jsem si všimla výrazně pohublé známé, která na výletě vytáhla tyčinku podobnou Deli s nápisem KetoDiet. Začala ve mně hlodat myšlenka, kterou jsem zpočátku úspěšně potlačovala. Přece nebudu platit za nějakou pochybnou “kosmonautickou” dietu, já sportovec a biochemik.

Nakonec rozhodla má škodolibá váha (to už opravdu přehnala) a nechuť kupovat si pořád větší a větší oblečení. Po důkladném prostudování odborné literatury jsem si objednala 3týdenní balíček pro 1. krok. Když jsem si spočítala množství denního příjmu energie, nabyla jsem přesvědčení, že jistojistě umřu hlady a vyčerpáním. Manžel při pohledu na ten malý balíček, který obsahoval mé veškeré jídlo na 3 týdny, dostal záchvat smíchu (který ho přešel při placení).

Ale ono to fungovalo. Ono to šlo a šlo to rychle. Během dvou let jsem se dokázala dostat na výrazně menší váhu.

Budou si ketodieta a běh rozumět?

Už ve druhém týdnu diety jsem začala s pomalým během. Postupně jsem přidávala na vzdálenosti i rychlosti. A ono to taky šlo. Navíc pro mě dodržování diety nebylo vůbec obtížné a v šatníku mi přibyly nové kousky oblečení, které bych dříve neoblékla!

Asi měsíc po ukončení diety jsem běžela 30kilometrový závod v Beskydech. Osobák jsem si zlepšila téměř o půl hodiny a mezi ženami skončila na 2. místě. Třešničkou na dortu (ty teď moc nejím) bylo, že jsem se neztratila ani mezi chlapy a dobíhala zároveň s manželem (prý ta dieta zas tak dobrý nápad nebyl!).

pavla stankova_ketodiet_behani

Sladké vítězství

Po tomto úspěchu jsem se rozhodla, že si na podzim opět zkusím maraton. Během 20 týdnů přípravy jsem ve dvojici s manželem absolvovala téměř 70km závod v Hostýnských vrších a i přes manželovo remcání a zdržování (ta dieta byl prý vyloženě hloupý nápad) jsme se v naší kategorii umístili na 2. místě.

Dnes je to pár týdnů, co mám za sebou vysněný maraton. Musím se vám pochlubit, že jsem tento závod v ženské kategorii vyhrála, poprvé si užila protínání cílové pásky a neuvěřitelně si vylepšila osobní rekord (42,2 km za 3 h 11 min), a to i díky KetoDiet.

pavla stankova_beh_ketodiet

Ketodieta na vlastní kůži

Příště napíšu o tom, jak jsem ketodietu prožívala, co mi dala a co vzala (kromě shozených kilogramů) a jak si udržuji hmotnost téměř 7 měsíců po jejím ukončení.

Jak už jsem se již zmínila v úvodu, jsem biochemik a ráda se s vámi podělím o to, co jsem si o proteinové dietě nastudovala a taky o rizicích spojených s dietou a nadváhou. Z odborného hlediska mě zajímá, kdo (kromě mě a švýcarských mistrů cukrářů) a co může za to, že mám na rozdíl od některých šťastlivců dost úsporný metabolismus a proč jsem k tomu ještě mlsná jako koza. No a samozřejmě chci najít způsob, jak si s tím poradit, abych nemusela provádět výzkum sama na sobě.

Vaše Pavla

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů