💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

Jarní detox. Potřebuji ho, nebo ne?

4. 4. 2018Tento článek vám zabere 5 min čteníNikola Nevečeřalová

Dolehla na vás s příchodem jara typická únava? Pokud se necítíte ve své kůži, špatně se vám spí, trápí vás zažívání a vaše vlasy ani pleť nezáří jako dřív, potřebujete vzpruhu. Chcete-li pocítit příval čerstvé energie a k tomu navíc shodit pár nadbytečných kilogramů, mohla by vám pomoci jarní očista. O tom, jaký detox je vhodný a zda vůbec má smysl se do něho pouštět, jsme se rozepsali v tomto článku.

Mladá žena drží v ruce zeleninové smoothie a usmívá se.

Kdy detox podstoupit?

Pokud jste se ještě nikdy o detoxikaci těla nepokoušeli, pojďte si tento proces trochu přiblížit. Protože se názory na potřebu očisty těla často rozcházejí – někdo je jejím zarytým odpůrcem, jiný se naopak rád pouští do leckdy i extrémních půstů – je potřeba si nejprve říci, že není tak docela pravda, že by se tělo nedokázalo čistit samo.

Přirozeně se organismus škodlivin zbavuje díky tzv. detoxikačním orgánům, jatrům a ledvinám. Ty ale pořebují někdy trochu pomoct. A to hlavně proto, že polotovary, průmyslově zpracované, příliš slané nebo sladké potraviny, které si rádi dopřáváte, orgány zatěžují podstatně více než potraviny čerstvé.

V případě, že se zdravě stravujete po celý rok, pravidelně se procházíte nebo běháte na čerstvém vzduchu a ještě k tomu dostatečně pijete vodu, máte vyhráno. Vaše tělo by se totiž v rámci běžného fungování mělo zvládnout očistit samo. Vy ostatní, kteří si čas od času zahřešíte, čtěte dál.

Vyberte si pro sebe tu správnou očistu

Existuje spousta návodů a detoxikačních jídelníčků, které obsahují více či většinou méně jídel za den. Pozor si dejte na hladovky, zázračné a často drahé detoxikační doplňky a nejrůznější domácí klystýry. Těm se raději vyhněte.

Určitě narazíte také na jídelníčky jednostranné, což znamená, že po celou dobu detoxu jíte pouze jeden druh potravin, např. zeleninu, ovoce nebo třeba rýži, nebo jídelníčky tekuté, při kterých pouze pijete, a to různé šťávy, smoothie, bylinné čaje nebo třeba zeleninový vývar. Pokud vám monotónní nebo tekutá strava nevadí, můžete si jejich účinek vyzkoušet.

proteinová dieta působí na tělo podobně jako detox, protože ho očistí od škodlivých látek. Zároveň vám ale zajistí potřebnou denní porci živin, vitamínů a minerálů na rozdíl třeba od detoxu jednostranného. Takže pokud se do proteinové diety právě chystáte pustit, jiný typ očisty před ní nedržte.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli detox, snažte se vždy poslouchat své tělo. Nepřemlouvejte se k ničemu radikálnímu, pokud sami nevěříte, že to dodržíte. Každý by měl umět zhodnotit, ale také přehodnotit své stravovací návyky. To platí i u délky celého detoxu. Někomu stačí třeba jen na 1-2 týdny vynechat alkohol, cigarety, kávu, sladkosti a hlídat si pitný režim – rázem je z toho pro jeho tělo detox.

Základní pravidla detoxu

  • Dostatečně pijte vodu, a to 2-4 litry. Důležité je pít o něco více, než jste běžně zvyklí, abyste svému tělu pomohli rychleji vyplavit škodliviny.

  • Zvyšte přísun vlákniny, aby se vám lépe trávilo. Ke každému jídlu si dopřejte velkou porci zeleniny.

  • Odepřete si alkohol, cigarety, ale i kofein.

  • Vynechte sladkosti, slané pochutiny, návštěvy fast foodů, nejezte polotovary a další strojově zpracované potraviny, abyste své tělo přestali zanášet škodlivinami, které tyto potraviny obsahují.

  • Každý den se alespoň na půl hodiny projděte venku, abyste se nadýchali čerstvého vzduchu a váš organismus se pořádně okysličil.

Stačí k očistění těla 3 dny?

Jak už víte, i délka očisty záleží pouze na vás a vašem těle. Existují jak 2-3denní detoxy, tak důkladné očistné kúry, které mohou trvat i déle než jeden měsíc (např. tradiční velikonoční půst). Aby měla detoxikace organismu správný účinek, rozumné je se čistit alespoň 7-14 dní.

Již po několika dnech očisty se začnete „cítit lehčí“. Příjemným bonusem bude několik shozených kilogramů, rozjasní se vám pleť, budete mít silnější vlasy a nehty, zlepší se vám trávení, už žádný pocit nafouklého břicha, a hlavně byste měli pocítit příval čerstvé energie.

Poslední den detoxu navíc nemusí znamenat konec. Naopak. Abyste své očištěné tělo hned zase „nenaplnili” toxiny, držte se našich pěti pravidel i nadále a díky nim odstartujte svůj nový zdravější životní styl. A pokud se vám podaří u zdravého životního stylu vydržet, už žádný jarní, letní ani jakýkoli jiný detox potřebovat nebudete.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Přerušovaný půst jednoduše aneb Vše, co o něm potřebujete vědět.

Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů