🌸 Jarní výprodej až –50 % 🌸 Také můžete využít ⚡ bleskovou slevu 20 % na vše nezlevněné.* Jen do čtvrtka s kódem FLASH20SALE

Oblíbené drinky, co zaženou hlad a kila navíc nepřinesou. Ba naopak

10. 12. 2018Tento článek vám zabere 8 min čteníNikola Nevečeřalová

Zamýšleli jste se někdy nad tím, zda mohou určité nápoje skutečně nahrazovat plnohodnotná jídla? A pokud ano, víte, jaké nápoje volit a kterým se naopak raději vyhnout obloukem, zvlášť pokud se právě snažíte shodit nějaké to kilo? To a mnohem víc vám zodpovíme na následujících řádcích.

Žena drží v ruce zelený shaker KetoDiet a proteinovou ledovou kávu s čokoládovou příchutí.

Není drink jako drink

Když se řekne nápoj místo jídla, jako první se vám nejspíš vybaví oblíbené smoothie. Ovoce i zelenina nepopiratelně patří do zdravého jídelníčku. Obojí je pro nás přirozeným zdrojem důležitých vitamínů a vlákniny. Nesmíme ale zapomínat, že především v ovoci se nachází velké množství cukru. A tak i tady platí populární pravidlo 'všeho s mírou'. Jak je to tedy s ovocnými a zeleninovými „smoothiečky“?

Čerstvá smoothie ANO, jen se držte pár pravidel

Dokážete si představit, že si naráz pochutnáte na jednom banánu, půlce manga, 2 jablkách a hrstce malin? Takovou porci ovoce byste do sebe nejspíš na posezení vůbec nedostali, a to hlavně díky obsažené vláknině, která by vás zasytila. Co se ale stane, když si z tohoto množství ovoce dopřejte lákavé barevné smoothie zbavené veškeré vlákniny, která vám po odšťavnění zůstane na dně přístroje? Tušíte správně. Vypijete spoustu jednoduchých cukrů. Z pohledu obsahu cukru a kalorií už pak není velký rozdíl, zda si pochutnáte na tomto „zdravém“ drinku, nebo sníte dvě až tři čokoládové tyčinky.

Čerstvé smoothie navíc obsahuje jen minimum důležitých bílkovin, jejichž množství je potřeba, hlavně pokud se právě snažíte shodit pár nadbytečných kilogramů, v jídelníčku pohlídat. Díky absenci vlákniny i bílkovin tak začnete mít po tomto „jídle“ velmi brzy hlad.

Jak na smoothie si bez výčitek?

Nedáváme stopku ovocným a zeleninovým drinkům, jen byste jimi neměli příliš často nahrazovat běžná hlavní jídla, abyste se neochudili o potřebné živiny. Ale pokud už máte po proteinové dietě, není nejmenší problém, si dát například k dopolední svačině nebo snídani právě vaše oblíbené smoothie. Připravte si ho ale sami doma, ať bezpečně víte, co si do něj mixujete. Kombinujte méně sacharidové druhy ovoce, jako jsou maliny, borůvky, nektarinky nebo jablka, se zeleninou.

Výborný je ve smoothie třeba baby špenát, okurka nebo červená řepa, ale zkusit můžete i netradiční čekanku či rukolu. Vybrané kousky ovoce a zeleniny si kvůli zachování vlákniny umixujte celé a alespoň pár gramů bílkovin doplňte několika lžícemi řeckého nebo obyčejného bílého jogurtu. Zdravé tuky pak vašemu drinku dodá avokádo. Tuhle vydatnou svačinku ale doporučujeme ve dnech, kdy se chystáte sportovat.

A po jakém drinku sáhnout, když nemáte času nazbyt? Skvělým doplněním zdravého vyváženého jídelníčku jsou kvalitní zdroje bílkovin v podobě proteinových nápojů.

Jak vybírat proteinový drink?

Spousta z vás se možná do nedávna na „proteiňák“ dívala tak trochu skrz prsty. Proto si nejprve vysvětlit, co to proteinový drink je, jakým způsobem se vyrábí a proč s ním tak rádi doplňujeme pestrý jídelníček.

Základem většiny dostupných proteinů je syrovátka. Syrovátka je součástí kravského mléka a dopracujeme se k ní, pokud z mléka odstraníme jeho další složku – kasein. Kasein je také bílkovina a představit si ho můžete jako hrudkovitou složku mléka, prakticky tvaroh.

Zbylá tekutá složka, která se oddělí je právě syrovátka. Syrovátka se na rozdíl od kaseinu snáze rozpouští ve vodě a má skutečně vysokou hodnotu stravitelnosti, což znamená, že ji naše tělo využije naplno a bez zbytečného odpadu, který by trávicím ústrojím pouze proputoval bez větší přidané hodnoty pro nás samotné. Co to pro nás znamená? Syrovátka je pro nás výhodným zdrojem rychle stravitelných bílkovin, který dokáže naše tělo pořádně využít pro stavbu svalstva.

Koncentrát, izolát a hydrolyzát? Od teď už vás cizí názvy nezaskočí

Abyste se hravě zorientovali ve složení proteinových drinků, je fajn vědět, jaké rozdíly jsou právě mezi koncentrátem, izolátem a hydrolyzátem. Zjednodušeně řečeno, je to označení proteinů podle toho, kolik syrovátky obsahují. Poznáte díky tomu ale také obsah laktózy, mléčného tuku i to, jak lehce stravitelný nápoj bude. Pojďme si jednotlivé typy představit v pořadí koncentrát, izolát a hydrolyzát. Hned se dozvíte proč.

1. Syrovátkový koncentrát jako skvělý start

Koncentrát obsahuje do 80 % syrovátkové bílkoviny, hodnoty se ale mohou pohybovat i okolo hranice 30 % až 40 %. Pamatujte na pravidlo, čím více %, tím lépe. V koncentrátech naleznete i větší množství laktózy a mléčného tuku, což u někoho může zapříčinit horší trávení. Každý ale tráví trochu jinak, takže uvidíte, co vám sedne. Výhodou vyššího obsahu mléčného tuku a laktózy ale je, že tyto proteiny lépe chutnají.

2. Syrovátkový izolát aneb Zlatá střední cesta

U izolátu už převyšuje obsah syrovátkové bílkoviny 80 %, tím pádem v nich najdeme i menší množství laktózy nebo mléčného tuku. Cenově se budou pohybovat o něco výše, než koncentráty. Oproti koncentrátům by však měly být tyto proteiny o něco lépe stravitelné.

3. Hydrolyzát jako král proteinů?

Hydrolyzát by měl být nejstravitelnějším a nekvalitnějším druhem syrovátkové bílkoviny především díky technologii jeho zpracování. Tyto proteiny však bývají chuťově nejslabší a díky složitější technologii pro zpracování jsou také nejdražší. Takto kvalitní protein se hodí zejména pro aktivní sportovce. Pro hubnutí a doplnění běžného jídelníčku bude úplně stačit kvalitní koncentrát, izolát nebo jejich kombinace.

Jak je tom proteinový nápoj KetoDiet?

Náš proteinový nápoj jsme vybavili vyváženou skladbou všech uvedených variant, tedy směsí bílkovin ve složení hydrolyzovaný kolagen, syrovátkový kasein, sójový bílkovinný izolát a kvalitní syrovátkový koncentrát. Přidali jsme navíc také důležité vitamíny a minerální látky, aby vám nic nechybělo.

Dost bylo teorie. Pojďme ochutnávat a objevovat trendy

Příchutě proteinových drinků můžete bez obav střídat třeba podle chuti i nálady a nebojte se zkoušet neotřelé novinky, které vám zajistí potřebné množství bílkovin. Jejich příprava je navíc bleskurychlá, skvěle se hodí na cesty i do práce.

Najděte si nápoje, které vám budou chutnat, a naučte se je připravovat do libovolného množství vody. Pokud protein více naředíte vodou, jeho složení tím nezměníte.

Pro zajímavost! Složení proteinu se nezmění, ani pokud ho použijete například při pečení.

3 tipy redaktorky

#Coffeelovers, těšte se

Už jste ochutnali proteinovou kávu s příchutí čokolády? Já osobně až tento týden a musím říct, že mě příjemně překvapila. Pro rychlé doplnění příjmu bílkovin naprosto ideální věc. Pro mě dokonce něco jako dezert. Kávu jsem připravovala s větším množstvím vody a trochou mléka. Velmi dobře se rozpouští, což oceníte, až se setkáte s proteiny, které mají horší rozpustnost. Dobrá rozpustnost šetří čas i nervy. Káva je ideálně sladká – testujte množství vody podle vlastních preferencí – a díky přidaným kostkám ledu i osvěžující. Hodně mě baví chuť a vůně kakaa, která celý drink oživuje. No a to nejlepší na závěr, jako správná káva obsahuje i kofein.

Předem vyvážené smoothie

Pokud je smoothie vaše srdcovka, ale nevíte, jakým způsobem napočítat ingredience do ovocného drinku tak, aby obsahovalo vyvážené množství živin a sedělo do vašeho dietního plánu, mrkněte na ovocná KetoDiet smoothies, díky kterým si s počítáním nemusíte lámat hlavu. Vysoký obsah bílkovin je v nich už samozřejmostí. V rámci testování keto-smoothies u mě vítězí proteinový drink s lesním ovocem, ve kterém kromě spousty bílkovin najdete i kousky sušených malin nebo borůvek. Já jsem milovníkem sladko-kyselé chuti, takže je to pro mě jednička.

Už jenom poslední rychlý "life hack"      

Jak už jste si možná všimli z fotografií, hodně jsem si oblíbila malé shakery s druhým dnem. Vždycky jsem do práce nebo posilovny nosila jeden shaker a spoustu malých plastových krabiček s proteinem nebo různými předtréninkovými doplňky stravy. Vlastně jsem někdy sebou brala i více shakerů a dokážete si představit, že jsem každý den vypadala, jako když se někam stěhuju. Tyhle roztomilé menší shakery, do kterých dopředu připravíte dvě porce oblíbeného drinku, se staly mým oblíbeným vylepšovákem, díky nimž teď šetřím místo v kabelce nebo tašce na cvičení.

V případě, že jste protein ještě nikdy neochutnali nebo s ním nemáte žádné zkušenosti, nyní už s jeho výběrem nebudete tápat. Která příchuť u vás vyhraje?

Krásnou proteinovou zimu!

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů