Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Pusťte se do cukety

V poslední letech patří cuketa k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Důvod je jasný - dá se s ní v kuchyni perfektně experimentovat. A navíc se skvěle hodí pro ketodietu!

I když by se mohlo na první pohled zdát, že je cuketa příbuznou okurky, Není tomu tak. Řadí se k letním tykvím, které se sklízejí i několikrát ročně, protože má rostlina tendence znovu rodit. Plody jsou podlouhlého tvaru a mohou vážit až 2 kg. Pokud ale můžeme doporučit - vybírejte spíše cukety menšího vzrůstu (do 20 cm), jsou obvykle chutnější a křehčí.

Slupka je nejčastěji zelená, ale může být i žlutá nebo žlutozelená. Uvnitř dužiny jsou uložena měkká bílá semena (podobná jako u okurky).Větší cukety bývají často „gumové", jejich slupka je velmi tvrdá a semena nahořklá. Zcela určitě se vyhýbejte plodům s měkkými místy a žlutými, nebo hnědými skvrnami. Cukety jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která čistí zažívací trakt a váže na sebe toxické látky.

Navíc podporuje přirozený pohyb střev. Cukety jsou významným zdrojem vitaminů A, B a E, kyseliny listové, draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku, zinku a železa. Obsahují také velké množství vody (uvádí se 90-95 %) a zároveň minimum kalorií a proto jsou vyloženě dietní. Nejvíce výživných látek je obsaženo těsně pod slupkou.

Věděli jste, že cuketa má i léčivé účinky? 

  • Odvádí přebytečnou vodu z těla
  • Podporuje látkovou přeměnu
  • Pomáhá při redukci hmotnosti
  • Je vhodná při revmatismu a dně
  • Zpevňuje sliznice
  • Podporuje trávení, odstraňuje zácpu
  • Posiluje imunitní systém
  • Stimuluje činnost ledvin
  • Podporuje soustředění

Jak cuketu připravovat?

Pro konzumaci za syrova se hodí mladé drobné cukety, které jsou chutnější a neobsahují velká semena. Žluté cukety mají výraznější chuť a bývají křehčí. Velké přerostlé cukety mohou být lehce nahořklé, a proto se používají spíše v teplé kuchyni. U mladých cuket můžeme slupku ponechat, ale u těch větší je lepší ji oloupat. Nahnědlá tuhá semena můžeme vydlabat.

Cukety jsou vhodné i k zavařování, nakládání, zapékání, grilování, smažení, plnění a přidávat je můžete také do polévek či omáček. Protože je cuketa sama o sobě méně výraznou zeleninou, nebojte se společně s ní použít aromatické bylinky, nebo výraznější druhy zeleniny. Vaší fantazii se meze nekladou.

Náš tip

Cuketu nechte před pečením, nebo grilováním chvilku vypotit, podobně jako lilek. Nakrájejte ji na kolečka a lehce osolte. Nepojme poté tolik oleje.

Vyzkoušejte naše recepty:

Další recepty pro jednotlivé kroky proteinové diety KetoDiet najdete v naší Kuchařce

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potřebujete poradit?

Prodejní místa

KetoDiet produkty si můžete zakoupit i u vybraných partnerů.

Mapa prodejen

Mějte přehled

Akce, novinky i slevy. Přihlaste se k našemu newsletteru a o všem budete vědět jako první.

  • Heureka
  • Česká pošta
  • PPL
  • Visa
  • Maestro
  • Mastercard