Sleva 25 % na proteinové nápoje KetoDiet

Sleva 25 % na proteinové nápoje

Platí na nezlevněné s kódem: 25DRINKY24D

Vyberte si

Pusťte se do cukety

5. 9. 2014Tento článek vám zabere 3 min čteníredakce KetoDiet

V poslední letech patří cuketa k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Důvod je jasný - dá se s ní v kuchyni perfektně experimentovat. A navíc se skvěle hodí pro keto dietu!

Cuketa je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny a skvěle se hodí pro keto dietu.

V poslední letech patří cuketa k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Důvod je jasný - dá se s ní v kuchyni perfektně experimentovat. A navíc se skvěle hodí pro ketodietu!

I když by se mohlo na první pohled zdát, že je cuketa příbuznou okurky, Není tomu tak. Řadí se k letním tykvím, které se sklízejí i několikrát ročně, protože má rostlina tendence znovu rodit. Plody jsou podlouhlého tvaru a mohou vážit až 2 kg. Pokud ale můžeme doporučit - vybírejte spíše cukety menšího vzrůstu (do 20 cm), jsou obvykle chutnější a křehčí.

Slupka je nejčastěji zelená, ale může být i žlutá nebo žlutozelená. Uvnitř dužiny jsou uložena měkká bílá semena (podobná jako u okurky).Větší cukety bývají často „gumové", jejich slupka je velmi tvrdá a semena nahořklá. Zcela určitě se vyhýbejte plodům s měkkými místy a žlutými, nebo hnědými skvrnami. Cukety jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která čistí zažívací trakt a váže na sebe toxické látky.

Navíc podporuje přirozený pohyb střev. Cukety jsou významným zdrojem vitaminů A, B a E, kyseliny listové, draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku, zinku a železa. Obsahují také velké množství vody (uvádí se 90-95 %) a zároveň minimum kalorií a proto jsou vyloženě dietní. Nejvíce výživných látek je obsaženo těsně pod slupkou.

Věděli jste, že cuketa má i léčivé účinky? 

  • Odvádí přebytečnou vodu z těla
  • Podporuje látkovou přeměnu
  • Pomáhá při redukci hmotnosti
  • Je vhodná při revmatismu a dně
  • Zpevňuje sliznice
  • Podporuje trávení, odstraňuje zácpu
  • Posiluje imunitní systém
  • Stimuluje činnost ledvin
  • Podporuje soustředění

Jak cuketu připravovat?

Pro konzumaci za syrova se hodí mladé drobné cukety, které jsou chutnější a neobsahují velká semena. Žluté cukety mají výraznější chuť a bývají křehčí. Velké přerostlé cukety mohou být lehce nahořklé, a proto se používají spíše v teplé kuchyni. U mladých cuket můžeme slupku ponechat, ale u těch větší je lepší ji oloupat. Nahnědlá tuhá semena můžeme vydlabat.

Cukety jsou vhodné i k zavařování, nakládání, zapékání, grilování, smažení, plnění a přidávat je můžete také do polévek či omáček. Protože je cuketa sama o sobě méně výraznou zeleninou, nebojte se společně s ní použít aromatické bylinky, nebo výraznější druhy zeleniny. Vaší fantazii se meze nekladou.

Jestli se rozhodnete cuketu nebo jinou zeleninu smažit, podívejte se, jaký olej na smažení je nejlepší.

Náš tip

Cuketu nechte před pečením, nebo grilováním chvilku vypotit, podobně jako lilek. Nakrájejte ji na kolečka a lehce osolte. Nepojme poté tolik oleje.

Další recepty pro jednotlivé kroky proteinové diety KetoDiet najdete v naší Kuchařce.

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů