Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Sezónní jídelníček III: Podzimní polévky, které zahřejí

Sychravé podzimní počasí nás vybízí zachumlat se do deky s něčím na posilněnou. A proto vám přinášíme tipy na zeleninové polévky, které zaručeně zahřejí, a navíc dodají tělu potřebné vitamíny a další zdraví prospěšné látky.

I v tomto ročním období se můžete těšit z nemalého množství sezónní zeleniny, ať už si pěstujete vlastní nebo máte svého oblíbeného zelináře, určitě je z čeho vybírat. Do podzimního jídelníčku zařaďte běžně dostupný celer, zelí (čerstvé i kysané – ale to nedoslazované), dýni, květák, kapustu, pórek, ale i tak trochu netradiční čekanku a mangold.

Uchystat si zeleninovou polévku je snadné i pro kuchaře začátečníka. Stačí pár ingrediencí, půl hodinky času a výborná polévka je na světě. Zeleninovou polévku pak můžete zjemnit mlékem, smetanou, posypat čerstvými bylinkami a obohatit semínky.

S čím budeme kouzlit v kuchyni tentokrát?

Růžičková kapusta

Patří mezi zeleninu, která je snadno dostupná od raného podzimu až po celé zimní období. Obsahuje vysoké množství vitamínu C pro podporu naší imunity, vitamínu B1, který je nezbytný pro naší mentální svěžest a odolnost vůči stresu, a vlákniny pro naše zažívání. Je rovněž nezanedbatelným zdrojem kyseliny listové a draslíku. Čerstvá se výborně hodí do salátů, je vynikající jako lehká příloha k masům a do polévek.

Petržel kadeřavá

Je odedávna součástí každé bylinkové zahrádky. Působí močopudně a desinfekčně, díky čemuž čistí močové cesty. Známá je také pro své schopnosti podporovat trávení a chuť k jídlu, používá se i pro mírné snížení krevního tlaku. Obsahuje flavonoidy, silice, kyselinu listovou, vitamíny B a provitamín A, z minerálů stojí za zmínku draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór. Patří mezi základní koření do polévek, přidává se do salátů, omelet (klidně i do těch proteinových omelet) a masových nádivek, skvěle doplní i pečenou či grilovanou rybu.

Mangold

Patří mezi listovou zeleninu. Obsahuje vitamín C, A, B, E a jako další listová zelenina je velmi dobrým zdrojem nezbytného vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Přestože je mangold poměrně odolná, vytrvalá a snadno dostupná zelenina, v našem jídelníčku si teprve hledá místo. Vyniká svou lehce nasládlou chutí podobnou řepě, ale v kuchyni jím můžeme lehce nahradit i špenát.

Dýně hokaido

Dýně se stává stále oblíbenější podzimní zeleninou. Není divu, má totiž pestré možnosti využití, ať už v polévkách, pomazánkách, jako příloha k masu nebo i pro sladké pečení. Výhodou je její snadné pěstování, proto na ní lehce narazíte v každém zelinářství. Obsahuje velké množství betakarotenu, vitamíny E, C, B1, provitamín A, kyselinu pantotenovou, listovou a důležité omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Čekanka 

Patří mezi opravdu lahůdkovou zeleninu, u nás bohužel většinou opomíjenou. Z větší části je tvořena vodou, díky které si zachovává svou křehkost. Svou jemnou chutí se hodí do salátů, je výborná jako příloha a můžete jí zapékat s další zeleninou nebo s masem. Díky svému obsahu vlákniny příznivě ovlivňuje zažívání, má velmi dobré čistící schopnosti. Přispívá také ke snížení cholesterolu. Je zdrojem vitamínu C, vitamínu B, draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a manganu. Pro svůj minimální obsah sacharidů je ideální zeleninou pro jakoukoliv redukční dietu. Se zařazením čekanky do svého jídelníčku tak nečekejte.

Co si uvaříme?

Lehká zeleninová polévka

1/2 menšího květáku

1/2 brokolice

10 ks růžičkové kapusty

1/2 pórku

3 listy mangoldu

1 polévková lžíce ghí

800 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru

4 polévkové lžíce červené čočky

sůl, pepř a petržel kadeřavou

Zeleninu očistíme, květák a brokolici rozebereme na menší růžičky, z růžiček kapusty odstraníme vrchní lístky, pórek nakrájíme na kolečka, z mangoldu vyřízneme řapík, který nakrájíme na kousky, listy dáme stranou, budeme je přidávat později. Rozehřejeme si ghí a zeleninu chvíli restujeme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dáme vařit. Po deseti minutách přidáme propláchnutou červenou čočku, na proužky nakrájené listy mangoldu a vaříme dalších deset minut. Hotovou polévku posypeme nakrájenou petrželkou.

 

Sýrová polévka s čekankou

1/2 čekankového puku

1 polévková lžíce ghí nebo másla

200 ml zeleninového vývaru nebo vody

1 Proteinová polévka sýrová se zeleninou

kmín

sůl a pepř na dochucení

1 polévková lžíce lněných semínek

Čekanku si omyjeme, rozpůlíme a tvrdou část odkrojíme. Lístky nakrájíme na proužky a lehce je orestujeme na ghí nebo másle, přidáme kmín a zalijeme sýrovou proteinovou polévkou připravenou podle návodu, dochutíme a posypeme opraženými lněnými semínky.

 

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a semínky

400 g dýně hokaido

1 polévková lžíce kokosového oleje

800 ml zeleninového vývaru

200 ml kokosového mléka

sůl

1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

1/2 lžičky čerstvého nebo mletého zázvoru

dýňová a slunečnicová semínka

Dýni omyjeme, rozpůlíme a odstraníme semínka, nakrájíme na kousky a na rozpáleném oleji chvíli orestujeme, přidáme vývar, zázvor, muškátový oříšek, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni do změknutí. Mezitím si lehce opražíme semínka, můžeme nasucho nebo na kokosovém oleji. Uvařenou dýni rozmixujeme na hladký krém, zjemníme kokosovou smetanou a podáváme posypané opraženými semínky.

Dobrou chuť!

Autor: Iva Karlovská

Předchozí článek: Sezónní jídelníček II: Dietní letní grilování

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potřebujete poradit?

Prodejní místa

KetoDiet produkty si můžete zakoupit i u vybraných partnerů.

Mapa prodejen

Mějte přehled

Akce, novinky i slevy. Přihlaste se k našemu newsletteru a o všem budete vědět jako první.

  • Heureka
  • Česká pošta
  • PPL
  • Visa
  • Maestro
  • Mastercard