Sezónní jídelníček IV: Zimní zapékání
Na zimu si prý podle kalendáře máme ještě pár dní počkat, ale mrazíky nás v uplynulých dnech nenechaly na pochybách, že to letos zima se svou vládou myslí opravdu vážně. Venku je brzy tma a nedostatek sluníčka i mrazivé počasí se odráží na fungování celého našeho těla i mysli. Cítíme se více unavení a tělo se postupně dostává do klidového stavu. Zima je proto ideálním obdobím pro nejrůznější zapékání. Už jen vůně pečeného jídla linoucí se z trouby nás dokáže pocitově zahřát, a to je to, co potřebujeme.

Kouzlení v kuchyni se žádné meze nekladou. K zapékání se hodí nejrůznější sezónní zelenina, výborně chutnají zapečené houby a maso v kombinaci s proteinovými těstovinami, sýrem či vajíčkem. Ani sladkému se nemusíte vyhýbat, zvlášť když je v mezích low carb.
Nevíte si rady, co zapékat v dietě? Abychom vám to usnadnili, připravili jsme pro vás recepty hned na tři jídla, se kterými bude zima o něco hřejivější. Nemusíte se bát, že strávíte hodiny u plotny, jejich příprava je snadná a časově nenáročná.

A co si spolu upečeme?
Zapečené žampiony portobello
Žampiony portobello se od známějších bílých žampionů liší svým nahnědlým kloboučkem a hlavně jeho velikostí. Do velkého kloboučku se nám toho hodně vejde, a právě proto je ideální na zapékání.
- 4 porce
- od 2. kroku dietního plánu
- 30 minut
- bez lepku
Budeme potřebovat:
- 4 žampiony portobello
- 200 g mletého libového hovězího masa
- 100 g kozího sýru
- 4 cherry rajčátka
- 1 červená cibule
- rostlinný olej
- čerstvý tymián
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
Jak na to:
Hlavičky žampionů si očistíme, vyjmeme nožičku a vydlabeme vnitřek, nožičku pokrájíme na menší kousky. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme mleté maso, tymián, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme a chvíli restujeme. K masu přidáme vnitřek houby a pokrájenou nožičku. Hotovou směsí plníme kloboučky žampionů, poklademe na kolečka nakrájenou červenou cibulí, pokrájenými cherry rajčátky a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme 25 minut v troubě rozpálené na 180 °C. Žampiony podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

Zapečená proteinová omeleta
Zkoušeli jste už někdy zapéct naší proteinovou omeletu? My jsme to otestovali a musíme říct, že v kombinaci se zeleninou a žampiony chutná výborně.
- 1 porce
- od 2. kroku dietního plánu
- 30 minut
- bez lepku
Budeme potřebovat:
- 1 proteinová omeleta se sýrovou příchutí KetoDiet
- 50 g cukety
- 50 g žampionů
- 50 g tvrdého sýru
- 2 cherry rajčátka
- větší list mangoldu
- sůl
- pepř
- rostlinný olej
Jak na to:
Cuketu pokrájíme na kousky, žampiony na plátky, osolíme, opepříme a společně chvíli restujeme na rozpáleném oleji, přidáme na proužky nakrájený list mangoldu, promícháme a dáme do zapékací misky. V shakeru si podle návodu rozmícháme proteinovou omeletu a nalijeme na směs. Přidáme nakrájená cherry rajčátka a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme asi 25 minut při 180 °C.

Zapečené palačinky s jablkovým tvarohem
Také máte rádi naše proteinové palačinky? Co je ale tentokrát zkusit trochu jinak. Třeba zapečené s tvarohem, jablky a vlašskými ořechy.
- 4 porce
- od 3. kroku dietního plánu
- 40 min
- bez lepku
Budeme potřebovat:
- 3 proteinové palačinky s vanilkovou příchutí KetoDiet
- 1 tučný tvaroh
- 1 jablko
- 1 čajová lžička skořice
- čekankový sirup
- 50 g vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce másla
Jak na to:
Připravíme si 3 proteinové palačinky KetoDiet podle návodu a necháme je trochu vychladnout. Mezitím se pustíme do náplně. Smícháme tvaroh s nastrouhaným jablkem a pokrájenými vlašskými ořechy. Pokud máme kyselejší jablko, osladíme čekankovým sirupem. Do připravené zapékací mísy vložíme první palačinku. Uprostřed ji po celé délce naplníme tvarohem a z obou stran přehneme. Stejně tak pokračujeme s dalšími dvěma palačinkami. Jakmile máme palačinky naplněné a poskládané v míse, potřeme je rozpuštěným máslem a dáme zapéct na 15 minut do trouby na 180 °C, dokud nejsou na povrchu lehce křupavé.
Dobrou chuť!
Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?
Autor
Nikola NevečeřalováPro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.
Sezónní jídelníček III: Podzimní polévky, které zahřejí
Podívejte se