Střevní mikrobiom – klíčový hráč ve zdraví i v nemoci

8. 8. 2023Tento článek vám zabere 5 min čteníJiří Skála, Tereza Břízová

V našich střevech to žije. Biliony bakterií a stovky druhů organismů zásadně ovlivňují, jak se cítíme. Střevní mikrobiom reaguje na trávení naší potravy a ovlivňuje imunitní systém, náladu, a dokonce i mozek. Co o něm víte?

Střevní mikrobiom je klíčovým hráčem ve zdraví i v nemoci.

Co je střevní mikrobiom?

Naše střeva obývá komplexní systém mikroorganismů. Spolupracují, aby udržely rovnováhu a zajistily správné fungování našeho těla. Dříve jsme tuhle populaci nazývali střevní mikroflórou. Dnes dáváme přednost pojmu mikrobiom.

„Mikrobiom je taková naše zoologická zahrada. Její největší část sídlí ve střevech, ale u každého z nás také na kůži, v ústech, u žen v pochvě apod. Skládá se z:

  • bakterií,
  • kvasinek,
  • virů,
  • mikroskopických hub,
  • roztočů,
  • a dalších málo prozkoumaných mikroorganismů.

Říká se mu také ‚druhý mozek‘. Ve střevech je totiž hned po mozku největší koncentrace nervových zakončení,” vysvětluje odborník na výživu Jiří Skála.

Každý z nás má unikátní složení mikrobiomu, neexistují dva totožné.

Co ovlivňuje kvalitu mikrobiomu?

Zdravý mikrobiom obsahuje převážně prospěšné bakterie. Jeho kvalitu pozitivně i negativně ovlivňuje my sami, a to celou řada faktorů. 

Pozitivní vlivy na náš mikrobiom mají: 

  • správná skladba stravy,
  • pravidelný a kvalitní spánek,
  • dostatek pohybu.

Negativně na náš mikrobiom působí:

  • nadužívání antibiotik,
  • kouření a alkohol,
  • důraz na přehnanou hygienu.
Chřest příznivě působí na střevní mikrobiom.

Jak zlepšit stav střevního mikrobiomu?

Populace ve střevech je živý a proměnlivý organismus. Jeho rovnováhu můžeme nepříznivými vlivy narušit. Zdravým životním stylem také můžeme dělat vše pro jeho nejlepší možný výkon.  

Výživový poradce doporučuje do stravy zařadit dostatek čerstvé sezónní zeleninyovoce s vysokým obsahem vlákniny, respektive prebiotik, které jsou obsaženy zejména v:

  • mrkvi,
  • rajčatech,
  • cibuli,
  • česneku,
  • ředkvích,
  • chřestu,
  • pórku.

Nejvýznamnějším přírodním prebiotikem je inulin, který máme v hojném množství zastoupený například v našem čekankovém sirupu

Pozitivní vliv má také konzumace probiotik ve fermentovaných potravinách, jako jsou např.: 

  • bílý plnotučný jogurt i skyr,
  • kefír a acidofilní mléko,
  • fermentovaná zelenina (kysané zelí, kvašené okurky, pickles i salát kimchi),
  • kombucha.

Důležitá je především pestrost výživy. Střevní mikroflóru příznivě ovlivňuje i kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa (kvůli vysokému obsahu polyfenolů), káva, čaj a také červené víno a koření kari,” doplňuje výčet potravin Jiří Skála.

Pomoci mohou i některé přírodní látky

V rámci péče o střevní mikrobiom se vědecký zájem stále více obrací také k některým přírodním látkám. Jednou z nich je i berberin a jeho účinky, přírodní látka získávaná z kořene rostlin

Přehnaná hygiena škodí střevnímu mikrobiomu

Vliv mikrobiomu na imunitu je zřejmý

Střevní mikrobiom je v úzkém kontaktu se střevní stěnou, a tím pádem i s imunitním systémem. V průběhu života se tyto celky vzájemně ovlivňují. Je-li mikrobiom v rovnováze, slouží jako přirozená obrana proti škodlivým virům.

Věděli jste, že...?

  • Vývoj našeho mikrobiomu začíná už před narozením, kdy se plod potkává např. s vaginální flórou.
  • Podstatným faktorem je i způsob porodu. Při porodu císařským řezem je přirozené osidlování střeva dítěte prospěšnými bakteriemi mnohem nižší. Děti, které přišly na svět císařským řezem, mají například vyšší riziko vzniku alergií.
  • Vliv na skladbu mikrobiomu má i fakt, zda jsme byli kojení mateřským mlékem. „Díky němu pronikají do organismu dítěte okamžitě prospěšné laktobacily a bifidobakterie, které zabraňují osídlení střeva mnoha patogenům,” zmiňuje výživový poradce.
  • Bakterie si vyměňujeme: kontaktem se zvířaty, pobytem venku, prací na zahradě nebo potřesením rukou. Ne nadarmo se říká: Chceš-li mít zdravé dítě, pořiď si psa.

Může být špatná střevní mikroflóra příčinou nadváhy?

Jiří Skála hovoří o dokonalém propojení a poměru různých skupin bakterií. Konkrétně: „Pokud například dojde ke zvýšení poměru bakterií ze skupiny Firmicutes na úkor bakterií ze skupiny Bacteroidetes, zvýší se sklon k obezitě.”

Obezita podle mikrobiomu?

Až s 80 % jistotou dnes poznáme obézního člověka jen podle složení střevních bakterií. Z tohoto a dalších podobných zjištění plyne, že složení mikrobiomu bezesporu ovlivňuje i to, kolik na sobě nosíme tuku.

Časté otázky o střevní mikroflóře

Co je střevní mikrobiom?

Naše střevo obývá skupina mikroorganismů, které zásadně ovlivňují naše zdraví. Mikrobiom bývá označován jako náš druhý mozek. U každého je specifický. Jeho rovnováha je klíčem ke správnému fungování těla.

Jak podpořit fungování mikrobiomu?

Je to živý organismus, který se mění v řádech dní, týdnů až měsíců. O jeho kvalitu se můžeme starat každý den. Tím, co jíme, jak jsme fyzicky aktivní, jaká je kvalita našeho spánku, jak se dokážeme vyhnout stresu, zda trávíme čas v přírodě atd.

Jaká strava je pro mikrobiom vhodná?

Doporučujeme ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, luštěniny, fermentované mléčné výrobky a kvašenou zeleninu.

Co mikrobiomu škodí?

Ideálně vyřaďte nebo alespoň omezte: jednoduchý cukr, transmastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, stres, antibiotika, hnojiva, herbicidy, pesticidy, alkohol a příliš velký důraz na hygienu.

Střevní mikrobiom a obezita – souvisí spolu?

Ano, dokonce velmi úzce. Nesprávným poměrem bakterií ve střevech můžeme výrazně zvýšit sklon k nadváze či obezitě. Obézního člověka také většinou poznáme podle složení střevních bakterií.

Foto: Depositphotos, Unsplash

Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?

Budeme vám je posílat do e-⁠mailu.
Můžete se kdykoliv odhlásit.
Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Jiří Skála výživový poradce a produktový specialista KetoDiet

Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Další článek:

Podpořte pohodu svého mikrobiomu správným jídelníčkem. Zkuste zmiňovanou a zdraví prospěšnou fermentaci.
Jak fermentovat?