
MEGA SLEVA 40 % NA VŠE nezlevněné
Navíc CROISSANT ZDARMA k objednávce nad 2 199 Kč.

Navíc CROISSANT ZDARMA k objednávce nad 2 199 Kč.
V našich střevech to žije. Biliony bakterií a stovky druhů organismů zásadně ovlivňují, jak se cítíme. Střevní mikrobiom reaguje na trávení naší potravy a ovlivňuje imunitní systém, náladu, a dokonce i mozek. Co o něm víte?

Naše střeva obývá komplexní systém mikroorganismů. Spolupracují, aby udržely rovnováhu a zajistily správné fungování našeho těla. Dříve jsme tuhle populaci nazývali střevní mikroflórou. Dnes dáváme přednost pojmu mikrobiom.
„Mikrobiom je taková naše zoologická zahrada. Její největší část sídlí ve střevech, ale u každého z nás také na kůži, v ústech, u žen v pochvě apod. Skládá se z:
Říká se mu také ‚druhý mozek‘. Ve střevech je totiž hned po mozku největší koncentrace nervových zakončení,” vysvětluje odborník na výživu Jiří Skála.
Každý z nás má unikátní složení mikrobiomu, neexistují dva totožné.
Zdravý mikrobiom obsahuje převážně prospěšné bakterie. Jeho kvalitu pozitivně i negativně ovlivňuje my sami, a to celou řada faktorů.

Pozitivní vlivy na náš mikrobiom mají:

Negativně na náš mikrobiom působí:

Populace ve střevech je živý a proměnlivý organismus. Jeho rovnováhu můžeme nepříznivými vlivy narušit. Zdravým životním stylem také můžeme dělat vše pro jeho nejlepší možný výkon.
Výživový poradce doporučuje do stravy zařadit dostatek čerstvé sezónní zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vlákniny, respektive prebiotik, které jsou obsaženy zejména v:
Nejvýznamnějším přírodním prebiotikem je inulin, který máme v hojném množství zastoupený například v našem čekankovém sirupu.
Pozitivní vliv má také konzumace probiotik ve fermentovaných potravinách, jako jsou např.:
Důležitá je především pestrost výživy. Střevní mikroflóru příznivě ovlivňuje i kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa (kvůli vysokému obsahu polyfenolů), káva, čaj a také červené víno a koření kari,” doplňuje výčet potravin Jiří Skála.
Pomoci mohou i některé přírodní látky
V rámci péče o střevní mikrobiom se vědecký zájem stále více obrací také k některým přírodním látkám. Jednou z nich je i berberin a jeho účinky, přírodní látka získávaná z kořene rostlin

Střevní mikrobiom je v úzkém kontaktu se střevní stěnou, a tím pádem i s imunitním systémem. V průběhu života se tyto celky vzájemně ovlivňují. Je-li mikrobiom v rovnováze, slouží jako přirozená obrana proti škodlivým virům.
Jiří Skála hovoří o dokonalém propojení a poměru různých skupin bakterií. Konkrétně: „Pokud například dojde ke zvýšení poměru bakterií ze skupiny Firmicutes na úkor bakterií ze skupiny Bacteroidetes, zvýší se sklon k obezitě.”
Až s 80 % jistotou dnes poznáme obézního člověka jen podle složení střevních bakterií. Z tohoto a dalších podobných zjištění plyne, že složení mikrobiomu bezesporu ovlivňuje i to, kolik na sobě nosíme tuku.
Naše střevo obývá skupina mikroorganismů, které zásadně ovlivňují naše zdraví. Mikrobiom bývá označován jako náš druhý mozek. U každého je specifický. Jeho rovnováha je klíčem ke správnému fungování těla.
Je to živý organismus, který se mění v řádech dní, týdnů až měsíců. O jeho kvalitu se můžeme starat každý den. Tím, co jíme, jak jsme fyzicky aktivní, jaká je kvalita našeho spánku, jak se dokážeme vyhnout stresu, zda trávíme čas v přírodě atd.
Doporučujeme ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, luštěniny, fermentované mléčné výrobky a kvašenou zeleninu.
Ideálně vyřaďte nebo alespoň omezte: jednoduchý cukr, transmastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, stres, antibiotika, hnojiva, herbicidy, pesticidy, alkohol a příliš velký důraz na hygienu.
Ano, dokonce velmi úzce. Nesprávným poměrem bakterií ve střevech můžeme výrazně zvýšit sklon k nadváze či obezitě. Obézního člověka také většinou poznáme podle složení střevních bakterií.
Foto: Depositphotos, Unsplash
Tenhle článek stojí za sdílení!

Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.
Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.


