Night Shopping sleva 25 %
*Kód: VANOCNINS ⚡ V košíku můžete použít víc kódů.
🎄 Potřebujete balíček do Vánoc? Objednejte do středy 18. 12. do 10 hod. Pozdější objednávky odešleme, ale doručení včas neslibujeme. ✅ P.S. Dárkové poukazy posíláme obratem do e-mailu.
*Kód: VANOCNINS ⚡ V košíku můžete použít víc kódů.
V našich střevech to žije. Biliony bakterií a stovky druhů organismů zásadně ovlivňují, jak se cítíme. Střevní mikrobiom reaguje na trávení naší potravy a ovlivňuje imunitní systém, náladu, a dokonce i mozek. Co o něm víte?
Naše střeva obývá komplexní systém mikroorganismů. Spolupracují, aby udržely rovnováhu a zajistily správné fungování našeho těla. Dříve jsme tuhle populaci nazývali střevní mikroflórou. Dnes dáváme přednost pojmu mikrobiom.
„Mikrobiom je taková naše zoologická zahrada. Její největší část sídlí ve střevech, ale u každého z nás také na kůži, v ústech, u žen v pochvě apod. Skládá se z:
Říká se mu také ‚druhý mozek‘. Ve střevech je totiž hned po mozku největší koncentrace nervových zakončení,” vysvětluje odborník na výživu Jiří Skála.
Každý z nás má unikátní složení mikrobiomu, neexistují dva totožné.
Zdravý mikrobiom obsahuje převážně prospěšné bakterie. Jeho kvalitu pozitivně i negativně ovlivňuje my sami, a to celou řada faktorů.
Pozitivní vlivy na náš mikrobiom mají:
Negativně na náš mikrobiom působí:
Populace ve střevech je živý a proměnlivý organismus. Jeho rovnováhu můžeme nepříznivými vlivy narušit. Zdravým životním stylem také můžeme dělat vše pro jeho nejlepší možný výkon.
Výživový poradce doporučuje do stravy zařadit dostatek čerstvé sezónní zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vlákniny, respektive prebiotik, které jsou obsaženy zejména v:
Nejvýznamnějším přírodním prebiotikem je inulin, který máme v hojném množství zastoupený například v našem čekankovém sirupu.
Pozitivní vliv má také konzumace probiotik ve fermentovaných potravinách, jako jsou např.:
Důležitá je především pestrost výživy. Střevní mikroflóru příznivě ovlivňuje i kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa (kvůli vysokému obsahu polyfenolů), káva, čaj a také červené víno a koření kari,” doplňuje výčet potravin Jiří Skála.
Čím větší rozmanitost a celkovou velikost mikrobiomu si během života vypěstujeme, tím pozitivněji to ovlivní naše zdraví. Strčí si vaše dítě občas do pusy ruce od hlíny nebo neomytý dudlík ze země? Berte to tak, že právě rozšiřuje svůj mikrobiom.
Bakterie si vyměňujeme: kontaktem se zvířaty, pobytem venku, prací na zahradě nebo potřesením rukou. Ne nadarmo se říká: Chceš-li mít zdravé dítě, pořiď si psa.
Střevní mikrobiom je v úzkém kontaktu se střevní stěnou, a tím pádem i s imunitním systémem. V průběhu života se tyto celky vzájemně ovlivňují. Je-li mikrobiom v rovnováze, slouží jako přirozená obrana proti škodlivým virům.
Jiří Skála hovoří o dokonalém propojení a poměru různých skupin bakterií. Konkrétně: „Pokud například dojde ke zvýšení poměru bakterií ze skupiny Firmicutes na úkor bakterií ze skupiny Bacteroidetes, zvýší se sklon k obezitě.”
Až s 80 % jistotou dnes poznáme obézního člověka jen podle složení střevních bakterií. Z tohoto a dalších podobných zjištění plyne, že složení mikrobiomu bezesporu ovlivňuje i to, kolik na sobě nosíme tuku.
Naše střevo obývá skupina mikroorganismů, které zásadně ovlivňují naše zdraví. Mikrobiom bývá označován jako náš druhý mozek. U každého je specifický. Jeho rovnováha je klíčem ke správnému fungování těla.
Doporučujeme ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, luštěniny, fermentované mléčné výrobky a kvašenou zeleninu.
Ano, dokonce velmi úzce. Nesprávným poměrem bakterií ve střevech můžeme výrazně zvýšit sklon k nadváze či obezitě. Obézního člověka také většinou poznáme podle složení střevních bakterií.
Je to živý organismus, který se mění v řádech dní, týdnů až měsíců. O jeho kvalitu se můžeme starat každý den. Tím, co jíme, jak jsme fyzicky aktivní, jaká je kvalita našeho spánku, jak se dokážeme vyhnout stresu, zda trávíme čas v přírodě atd.
Ideálně vyřaďte nebo alespoň omezte: jednoduchý cukr, transmastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, stres, antibiotika, hnojiva, herbicidy, pesticidy, alkohol a příliš velký důraz na hygienu.
Foto: Depositphotos, Unsplash
Tenhle článek stojí za sdílení!
Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.
Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.