🌸 Jarní výprodej až –50 % 🌸 Také můžete využít ⚡ bleskovou slevu 20 % na vše nezlevněné.* Jen do čtvrtka s kódem FLASH20SALE

VIDEO: Dukan, Atkins, Paleo, KetoDiet. Která dieta je pro vás ta pravá?

29. 6. 2021Tento článek vám zabere 6 min čteníNikola Nevečeřalová

Do které diety se pustit, aby byl výsledek co nejrychlejší a nejefektivnější? Low carb, Paleo, Atkinsova, Dukanova dieta nebo KetoDiet? A co si takhle nejdříve osvětlit princip, na kterém jsou diety založeny, a pak si k nim říct podrobnosti?

Paleo strava jako dieta a výživoví poradci KetoDiet. Martina Weisserová a Jiří Skála při natáčení videa

Různé druhy diet, jeden princip. Jak si správně vybrat?

Nejspíš už víte, že zhubnout vám pomůže hlavně menší množství sacharidů v jídelníčku. A pokud právě hledáte ideální cestu, jak co možná nejúčinněji zhubnout, bude vás zajímat rozdíl mezi oblíbenými dietami založenými právě na tomto principu. Za chvíli už tedy budete vědět, zda se pustíte do paleo stravy, diety podle Dr. Dukana, Atkinse, nebo zkusíte čím dál oblíbenější ketodietu.

„Princip těchto diet je velmi podobný. Všechny se řadí do skupiny nízkosacharidových diet, které spočívají v omezení sacharidů a v některých případech navýšení tuků nebo bílkovin,“ vysvětluje výživová poradkyně Martina Weisserová, která se zdravému jídelníčku a hubnutí věnuje více než 15 let. Paleo dieta je výživový směr, který jeho příznivci vyznávají a stravují se podle něho dlouhodobě. A motivem nemusí být jen touha zhubnout, přesvědčení můžou být různá,“ upřesňuje Martina Weisserová.

Dukanova a Atkinsova dieta jsou naopak spíše módní diety postavené na principu snížení sacharidů a navýšení bílkovin a tuků. Mají různé fáze, které jejich zakladatelé popisují ve svých knihách,“ doplňuje výživová poradkyně. K obdobným účinným způsobům hubnutí patří i ketodieta, při které rovněž omezíte sacharidy, přidáte kvalitní bílkoviny a zdravé tuky, ale navíc i zeleninu a ovoce, čímž tělu doplníte vše, co k pálení tuků potřebuje.

Paleo dieta, Dukanova, Atkinsova nebo KetoDiet? Udělejte si jasno s výživovou poradkyní

Že jsou tyto nízkosacharidové diety založeny na obdobném principu, ale liší se rozložením jednotlivých makroživin, už víte. Pojďme ale ještě trochu víc do hloubky, abyste s výběrem té správné diety nešlápli vedle.

Paleo strava jako nízkosacharidová dieta. Výživový poradce Jiří Skála, natáčení videa KetoDiet.

1. Paleo dieta

Cílem paleo stravy je přiblížit náš jídelníček co nejvíce stravě našich předků lovců a sběračů, na kterou jsme geneticky naprogramováni. „Velmi stručně řečeno staví paleo strava na potravinách pocházejících přímo z přírody. Hojně si tak můžete dopřát všechny možné druhy masa, vejce, zeleninu, ovoce, ořechy a semínka. Naopak vyloučeny jsou obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a veškeré průmyslově vyráběné potraviny,“ vyjmenovává výživová poradkyně Martina Weisserová.

Paleo strava vs. Low Carb

Výživová poradkyně dále upozorňuje, že paleo strava bývá někdy mylně zaměňována s low carb stylem stravování (nízkosacharidovou stravou). Přechodem na paleo stravu sice výrazně snížíte množství sacharidů, nemusíte se ale nutně dostat až na hranici low carb stylu stravování, která bývá kolem 130 g sacharidů na den. Při paleo způsobu stravování se neřeší počítání nebo přísné hlídání sacharidů podle nějakých limitů. Nejsou zde výrazně omezovány nebo dokonce vyřazovány ani určité druhy ovoce a zeleniny. Dalším velkým rozdílem jsou mléčné výrobky, které jsou při paleo stravě zapovězeny, zatímco při low carb stylu povoleny. Společné mají však to, že je možné při nich zůstat dlouhodobě. Nejedná se tedy ani v jednom případě o krátkodobou dietu, ale spíše životní styl.

2. Dukanova dieta

Autorem diety je francouzský odborník na výživu Dr. Pierre Dukan a představil ji ve své knize Neumím zhubnout. „Dukan vytvořil dietu, která radikálně omezuje potraviny s vysokým obsahem cukru a preferuje potraviny bílkovinné. Má několik fází, které trvají různou dobu podle velikosti nadváhy, a to od fáze útočné, která je nejpřísnější, až po fázi stabilizační,“ říká specialistka na výživu. V počátku diety jde o maximální snížení sacharidů i na 20 g denně, aby nastala ketóza. V této úvodní fázi jíte pouze bílkoviny bez zeleniny a ovoce. „Takto jednostranná dieta však může být pro náš organismus zatěžující a hlavně postrádá důležité vitamíny, minerály a také vlákninu,“ varuje Martina Weisserová.

3. Atkinsova dieta. Nikoli Atkinsonova

Atkinsova, jindy také chybně nazývána Atkinsonova, dieta patří mezi kontroverzní způsoby hubnutí. Ne proto, že při ní snižujeme sacharidy. V tom se od jiných nízkosacharidových diet neliší. Jde ale především o doporučované druhy zdrojů bílkovin a tuků. „Americký kardiolog Dr. Atkins totiž schvaluje i konzumaci uzenin nebo třeba majonézy. Často se uvádí, že přijaté množství tuků může být dokonce neomezené, což si mnozí vyloží po svém a jejich jídelníček pak obsahuje obrovské množství nasycených mastných kyselin,“ upozorňuje výživová poradkyně a dodává, že tyto nezdravé tuky najdeme především v tucích živočišného původu, jako jsou uzeniny, sádlo, máslo, tučné maso a tučné mléčné výrobky. „Nadměrná konzumace těchto potravin vede ke zvýšenému množství cholesterolu, a tím roste i riziko kardiovaskulárních onemocnění,“ varuje Martina Weisserová. Proto může být případné nesprávné uchopení této diety i zdraví nebezpečné.

4. KetoDiet

Bílkovinová, proteinová, ketogenní dieta nebo také ketodieta. Dietní program, který můžete nazývat všemi uvedenými názvy, je založený na snížení sacharidů pod hranici 50 g za den, čímž vám metabolismus přepne také do tzv. ketózy. „V ketóze začne vaše tělo využívat jako zdroj energie vlastní tukové zásoby, proto hubnete. Současně vám odborníky poskládaný dietní jídelníček pohlídá dostatečné množství kvalitních bílkovin a vše doplníte zeleninou a zdravými tuky,“ vysvětluje nespornou výhodu ketodiety Martina Weisserová.

KetoDiet, stejně jako Dukanova nebo Atkinsova dieta, neslouží jako dlouhodobá náhrada stravy. „Může pro vás však být skvělým odrazovým můstkem ke změně stravovacích návyků. Je vhodná zejména pro ty, kteří si nemohou z jakýchkoliv důvodů jídlo na každý den připravovat nebo se ve výživě dostatečně dobře neorientují a potřebují do začátku pomocnou berličku,“ uzavírá výživová poradkyně.

Věděli jste, že:

  • Paleo strava vychází z myšlenky návratu ke stylu jídelníčku ve starší době kamenné a v ČR se objevila v roce 2011.
  • Bílkoviny mají nejvyšší sytící efekt, proto toho díky jejich dostatečnému příjmu sníte míň a zároveň si efektivně ochráníte svaly.
  • V první fázi (3–10 dní) Dukanovy diety se nesmí žádné ovoce ani zelenina, ale jíte převážně bílkoviny.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Jak udržet sacharidy po ketodietě na uzdě?

Jak jíst po skončení diety, aby vás nedohnal jojo efekt? Výživoví poradci vám vysvětlí, jak na nízkosacharidový jídelníček.
Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů