🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

VIDEO: Jak udržet sacharidy po ketodietě na uzdě?

1. 6. 2021Tento článek vám zabere 3 min čteníNikola Nevečeřalová

Nechcete svá pracně shozená kila nabrat zase zpět? Zaměřte se i na jídelníček po dietě. Návrat k původním stravovacím návykům může vést k jojo efektu. Ten se vám ale díky našim tipům vyhne.

Jak po dietě nenabrat kila zpět prozradí výživoví poradci KetoDiet Martina Weisserová a Jiří Skála ve videu o nízkosacharidovém jídelníčku.

Nízkosacharidový jídelníček po ketodietě…

Není překvapením, že po ketodietě byste si měli pohlídat, kolik sacharidů se vám dostane do jídelníčku. Když jim nepodlehnete, předejdete nechtěnému jojo efektu a štíhlou postavu si udržíte dlouhodobě.

… a jojo efekt si na vás nepřijde

A jak na ukočírování sacharidů v praxi? První den po skončení dietního plánu se můžete držet našeho vzorového jídelníčku po dietě a následující dny ho lehce obměňovat. Krajíček žitného chleba vyměnit třeba za ovesné vločky, plátek lososa nahradit plátkem drůbežího masa a místo brambor zkusit bulgur. V dalších týdnech můžete komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, kuskus, rýže, ale i ovoce, začít postupně navyšovat. Tímto způsobem se pozvolna dostanete k dlouhodobě udržitelnému zdravému jídelníčku.

Další alternativou je přejít na tzv. low carb styl stravování. Ani v něm nejsou sacharidy zapovězené. „Je to životní styl, při kterém omezíte konzumaci sacharidů. Ne zcela vypustíte. Low carb neznamená a nikdy neznamenalo no carb. Například ovoce je i při low carb stravování skvělé, jelikož obsahuje přirozeně vyskytující se cukr,“ vyvrací kolující mýtus výživová poradkyně Martina Weisserová a dodává, že i vaše každodenní aktivita výrazně ovlivní množství sacharidů v jídelníčku. Pokud se budete i nadále pravidelně hýbat a sacharidy udržíte na pomyslné uzdě, návratu k původní váze ani nechtěného jojo efektu se bát nemusíte.


Kolik sacharidů se vejde do low carb jídelníčku?

Pokud vezmete tzv. low carb styl stravování za svůj, dostat se můžete až na 130 g sacharidů za den. Názory odborníků se však liší, proto i 150 g může být v pořádku. Záleží hlavně na tom, aby vám nový jídelníček nedělal vrásky, ale naopak vás chystání zdravých jídel těšilo.


Nevíte, co si uvařit? Inspirovat se můžete v našich nízkosacharidových receptech.


Pro jasnější představu! Abyste se dostali na 132 g sacharidů, můžete si dát v průběhu jednoho celého dne třeba tyto oblíbené zdroje komplexních sacharidů a přirozených cukrů, jako jsou:

2 velké lžíce (40 g) ovesných vloček27 g sacharidů
50 g jahod3 g sacharidů
100 g celozrnného kuskusu65 g sacharidů
1 menší jablko (100 g)13 g sacharidů
50g plátek žitného chleba

24 g sacharidů

* Naši tabulku berte jako ilustrační ukázku. Vždy je třeba vzít v potaz, že i ostatní potraviny – zdroje bílkovin či zdravých tuků – mohou obsahovat nějaké ty sacharidy.

Zdroj dat: kaloricketabulky.cz

Proteinové smoothie Jahoda (200 ml – 1 porce)

Nabitý den?

Zkuste jedno z low carb hotových jídel nebo proteinový nápoj 'ready to drink'.

Spolehlivě zasytí a pochutnáte si!

Ukázat drinky

Věděli jste, že:

  • Množství sacharidů v low carb jídelníčku se pohybuje v rozmezí 50 – 150 g sacharidů na den.
  • Snížení sacharidů ve stravě je jedním z účinných způsobů, jak snížit hladinu inzulínu i cukru v krvi, což se vyplatí např. při léčbě cukrovky II. typu.
  • Ketogenní dieta bývá někdy chybně označována jako označována jako low carb nebo nízkosacharidová dieta.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Nejčastější výmluvy při hubnutí. Která je ta vaše?

Znáte nejčastější výmluvy při hubnutí? Naši výživoví poradci vám je s nadsázkou předvedou.
Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů