🌸 Jarní výprodej až –50 % 🌸 Také můžete využít ⚡ bleskovou slevu 20 % na vše nezlevněné.* Jen do čtvrtka s kódem FLASH20SALE

Jojo efekt způsobuje jediná chyba. Děláte ji také?

18. 4. 2022Tento článek vám zabere 6 min čteníNikola Nevečeřalová

Hurá! Zhubla jsem pár kilo a cítím se skvěle. Pohled do zrcadla pro mě konečně přestává být utrpením. Oslavím to tím luxusním čokoládovým dortíkem se šlehačkou, po kterém už pár dní mlsně pokukuji ve vitrínce své oblíbené kavárny. A co by to bylo za dort bez latéčka? Pro jednou se snad nic nestane, ne?

I takhle jednoduše se zadělává na jojo efekt. Pokud se s jojo efektem chcete jednou provždy rozloučit, čtěte dál.

Jojo efekt způsobuje jediná chyba. Děláte ji také?

Jednou nahoře, podruhé dole. Konec s výkyvy hmotnosti

Možná si připadáte trochu jako na houpačce, ze které nemůžete vystoupit. Stává se vám, že po redukci hmotnosti přiberete ještě více kilogramů, než se vám podařilo s dietou shodit? To opravdu na sebevědomí nepřidá, viďte?

Co je to jojo efekt?

Jedná se o opakované zvýšení hmotnosti, které přichází většinou po cílené redukci (po skončení diety).

Přepnutí na úsporný režim a kilogramy se vrací

Největší chybou, která jojo efekt způsobuje, je okamžitý návrat k nezdravým stravovacím návykům nebo nedostatečné výživě. Často se stává, že si po skončení diety nejste jistí, co a hlavně kolik byste toho měli za den sníst. Bojíte se, abyste nejedli moc, takže začnete jíst málo nebo nepravidelně. Dostáváte se pak do stavu, kdy už máte opravdu velký hlad, což je většinou způsobeno tím, že se přes den nestíháte kvalitně najíst a večer vyjíte celou ledničku.

Vaše tělo se pak z obavy, že ho necháte opět hladovět, přepíná na tzv. úsporný režimzpomalí svůj metabolismus (sníží se hodnota bazálního metabolismu) a začne si tuky ukládat na horší časy. Vy máte ale – trochu předčasnou – radost, protože nejspíš hubnete dál. Ale kromě tuků teď ztrácíte i aktivní svalovou hmotu.

Problém vyjde najevo (začnete tloustnout) většinou ve chvíli, kdy si myslíte, že už se nemusíte „hlídat”, protože jste zhubli dost. Tělo si totiž s větším přísunem energie nebude umět poradit a začne si tvořit další tukové zásoby – tím pádem po redukční dietě přiberete ještě víc, než jste při ní zhubli. A pozor, teď už navíc přibíráte pouze a jenom tuky.

Rychlé hubnutí jojo efekt nezpůsobí.

Rychlé hubnutí jojo efekt nezpůsobí

Za častého viníka jojo efektu bývá mylně označováno tzv. rychlé hubnutí. To je, jak už sami nyní víte, nesmysl. Pokud se vám podaří zhubnout rychle a pak začnete pozvolna z redukčního (dietního) jídelníčku přecházet na zdravý, jojo efektu můžete úspěšně předejít.

Pokud držíte proteinovou dietu, máte pevně stanovený dietní plán. Jakmile vám tento nastavený dietní plán skončí, pozvolna pokračujte v pravidelném jídelníčku s postupným navyšováním sacharidů a celkového energetického příjmu.


Krátkodobá dieta vám může pomoct metabolismus krásně nastartovat. Díky ní nejen zhubnete, ale své tělo také detoxikujete. O svém jídelníčku a celkově i o životním stylu navíc začnete smýšlet trochu jinak. Pokud přechod na zdravý jídelníček zvládnete, máte velkou šanci si svou novou hmotnost jednou provždy udržet. 

Další cestou, jak si svou váhu udržet, může být přechod na nízkosacharidovou dietu.

TIP! Objevte řadu proteinových jídel Stay fit, která vám pomůže předejít jojo efektu. 

Jak zhubnout bez jojo efektu?

Jak zhubnout a znovu už nepřibrat?

1. Vytyčte si cíl a splňte ho

Přestaňte si sebe jako štíhlejší jenom představovat a pusťte se do toho. Vytyčte si jasné cíle a ty si poctivě zapište, ať je máte stále na očích. Můžete si vytvořit svůj vlastní plán. Třeba si nakreslit svou cestu za štíhlou postavou, kde bude fotka kalhot, do kterých se zase vejdete, které partie zpevníte, jak často se budete hýbat a který sport nebo cvičení konečně vyzkoušíte.

2. Poučte se ze svých chyb

Pokud už máte pár (neúspěšných) pokusů o zhubnutí za sebou, možná tušíte, co na vaše tělo platí a co vám naopak nesvědčí. Zkuste zapátrat v paměti. Co mohlo minule způsobit to, že jste začali znovu přibírat? Už víte, kde je vaše slabé místo?

3. Změňte své stravovací návyky a přidejte pohyb

Po skončení diety je načase své původní stravovací návyky přehodnotit, a to jednou provždy. Neměli byste spoléhat na to, že liposukce, keto diet tablety nebo nějaké jiné pilulky na hubnutí vás před jojo efektem zachrání. Ty můžou být maximálně podpůrným doplňkem vašeho snažení.

Nesledujte úpěnlivě ručičku na váze, ale všímejte si postupně mizejících centimetrů v pase nebo přes boky. Zdravá strava a pravidelný pohyb jsou základem vašeho nového životního stylu. A právě díky nim se své nové štíhlejší postavy nemusíte už nikdy vzdát.

 

Jak předejít jojo efektu

Jojo efektu po dietě předejdete jednoduše tím, že se nevrátíte k původním stravovacím návykům. Především pokud jde o skladbu každodenního jídelníčku a jeho množství. KetoDiet dietní plány mají 3 promyšlené kroky právě proto, abyste redukční program opouštěli postupně. Tělu tak nedáte falešný signál, aby se zásobilo na „horší časy“.

TIP! Specialisty na výživu seskládané low carb balíčky jídel a nápojů vám poslouží i po dietě. Díky nim udržíte sacharidy na uzdě snáz. Dvě proteinová jídla nebo nápoje denně si můžete dopřávat dlouhodobě. V ketóze už vaše tělo nesetrvává.

Co si z článku o jojo efektu odnést? 

Pokud toužíte po trvalé změně, přehodnoťte své stravovací návyky a vyberte si zdravý udržitelný životní styl. Po skončení diety se vyhněte návratu k původním stravovacím zvykům, které vás k nadváze dovedly. Jedině spojení zdravé stravy s pravidelným pohybem je klíčem k udržení nové váhy a skoncováním s jojo efektem nadobro. 

Buďte trpěliví, učte se ze svých chyb a zaměřte se na celkové zdraví a pohodu, nikoli pouze na čísla na váze. S pevnou vůlí a trvalými změnami dosáhnete svého cíle a budete se sebou zase spokojení. 

Držíme vám na cestě za vaším štíhlým já palce!

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Znáte nejkvalitnější zdroje bílkovin?

Ve vašem jídelníčku teď hrají prim. Kromě proteinových jídel a nápojů KetoDiet zařazujete i běžné na bílkoviny bohaté potraviny. Které v obchodech hledat?
Chci zjistit

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů