💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

VIDEO: Opravdu víte, co je ketóza a jak se do ní dostat?

16. 11. 2021Tento článek vám zabere 3 min čteníNikola Nevečeřalová

Čerpat energii z vlastních tukových zásob, a tím hubnout? I tak se dá jednoduše popsat ketóza. Jak se do tohoto téměř zázračného stavu dostat a proč si na něj musíte pár dní počkat?

Výživový poradce Jiří Skála při natáčení videa o hubnutí s KetoDiet

Chci do ketózy. Zn. Hned!

Aby se vaše tělo dostalo do stavu zvaného ketóza a začali jste efektivně hubnout, je třeba výrazně upravit jídelníček, a to hlavně poměr jednotlivých makroživin. Sacharidy snížíte na minimum, bílkoviny lehce přidáte a doplníte zdravé tuky i zeleninu. Pokud si takový jídelníček nechcete nebo neumíte sestavit, stačí sáhnout po jednom z předem poskládáných dietních plánů KetoDiet.

Díky této změně stravovacích návyků začne vaše tělo čerpat energii z vlastních uložených tukových zásob. Buďte ale trpěliví. Pár dní potrvá, než tělo vyčerpá vlastní zásobu glykogenu a zjistí, že mu sacharidy, které jste nyní v jídelníčku omezili, začínají chybět. Teprve pak se přepne do ketózy.

Někdy navíc přepnutí nepřijde jako „lusknutím prstu“. V prvních dnech, kdy se tělo se změnou jídelníčku vyrovnává, vás může (ale nemusí) potkat tzv. sacharidová chřipka. Vydržte! Za pár dní přejde a začnete se cítit skvěle.

 

Jak poznám, že jsem v ketóze

Když se vaše tělo „přepne“ do ketózy, začne pálit vlastní tukové zásoby. Proto u lidí, kteří nemají nadváhu, zrovna dvakrát nefunguje. Jestli ale máte co pálit, do ketózy byste se měli dostat za 2 až 5 dní po úpravě jídelníčku. Záleží na vašem aktuálním zdravotním stavu, dietní minulosti, rychlosti metabolismu, ale i na pohlaví nebo věku. A jak na sobě změnu poznáte? „Dejte na své pocity. Začnou vám ubývat kila i centimetry a nebudete mít hlad,“ vysvětluje Martina Weisserová. Můžete zaznamenat i příval čerstvé energie až euforické nálady.

Pro kontrolu můžete sáhnout také po tzv. indikačních papírcích, které z moči poznají, že jste se do ketózy dostali – v tomto stavu by měly zrůžovět či zfialovět. Pořídíte je běžně v lékárně. Berte je ale s rezervou. Tyto diagnostické proužky nepoznají všechny druhy ketolátek, a navíc intenzita zbarvení neodpovídá „síle ketózy“.


Chcete více informací? Přečtěte si vše o ketóze

Nebo se obraťte na naše zkušené výživové poradce.

Dotazy vám zodpoví po telefonu, e-⁠mailem nebo v online chatu. Záleží, jaká forma vyhovuje vám.


 

Výživový poradce KetoDiet Jiří Skála při natáčení videa o ketóze

Věděli jste, že:

  • Stav ketózy nastává v těle po vyčerpání glykogenových zásob ze sacharidů (cca za 2–5 dní).
  • Ketózu může sabotovat i vyšší příjem bílkovin, které se za určitých okolností mohou přeměnit na glukózu. S naším odborníky sestaveným dietním plánem si s tím ale nemusíte lámat hlavu.
  • Ketóza je přirozený stav našeho organismu.

Fotografie a video: KetoDiet

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Dieta a alkohol. Proč si nerozumí?

Když budete pít alkohol, do ketózy se zřejmě jen tak nepřepnete. Co o pití alkoholu při dietě říkají výživoví poradci?
Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů