💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

VIDEO: Dieta a alkohol. Proč si nerozumí?

14. 9. 2021Tento článek vám zabere 3 min čteníNikola Nevečeřalová

Když snížím počet kalorií, zhubnu! Možná byla tohle vaše první myšlenka, když jste se pustili do boje s kily navíc. Proč byste si měli dát záležet na výběru potravin, které si servírujete, a ne na počítání kalorií?

Jiří Skála a Martina Weisserová, výživoví poradci, nedoporučují alkohol v dietě ve videu KetoDiet.

Není kalorie jako kalorie. Alkohol nutričně bohaté jídlo nenahradí

Počítáním kalorií začíná, ale také končí velká spousta dietářů. Počítat byste měli ale hlavně s tím, že do vašeho hubnoucího jídelníčku je potřeba dostat živiny, které vaše tělo k pálení tuků nutně potřebuje. Můžete namítnout, že si místo plátku kuřecího masa dáte večer skleničku vína, má totiž stejně kalorií. Živinami se však tyto dvě „potraviny“ výrazně liší.

  • Sklenička vína (0,2 dcl) vám dodá 0,2 g bílkovin,
  • kuřecí maso (130 g) rovnou 30 g bílkovin.

Co myslíte, že budete pro své hubnutí potřebovat víc? Bílkoviny, nebo alkohol v krvi? Tímto způsobem tedy zaměňovat potraviny v jídelníčku nelze. Sice byste nejspíš díky snížení příjmu kalorií zhubli, avšak první by šly dolů, hned po odvodnění těla, svaly. Jakmile byste se po své „počítací“ dietě vrátili k původním stravovacím návykům, přiberete tuk a ten se pálí daleko hůř než svaly. Navíc byste se tak mohli dostat do nechtěného kruhu s nezvaným hostem jménem jojo efekt.


Spočítejte si raději své BMI a nechte naši chytrou BMI kalkulačku, aby vám doporučila vhodný dietní plán, který s vašimi kily navíc zatočí.


Obsah kalorií a makroživin v alkoholu

Říká se, že sklenička vína ani při dietě neuškodí. V tabulce níže ale zjistíte, že díky ní svému tělu nalijete opravdu jen prázdné kalorie, či hůř cukry, a ještě ho navíc od cíle zhubnout odkloníte. Tělo se totiž místo pálení tuků zaměří na odbourávání alkoholu a na hubnutí rázem zapomene.

Druh alkoholu Kalorická hodnotaObsah bílkovinObsah sacharidůObsah tuků
Pivo světlé 11°(0,5 l)209 kcal2 g20 g0 g
Víno bílé (0,2 l)146 kcal0,2 g2 g0 g
Jagermeister (40 ml)98 kcal0 g5 g0 g
Rum (40 ml)88 kcal0 g0 g0 g
Gin (40 ml)76 kcal0 g0 g0 g
Slivovice (40 ml)69 kcal0 g0 g0 g
Mojito (300 ml)214 kcal2 g18 g0,9 g

Zdroj dat: kaloricketabulky.cz

Věděli jste, že:

  • U pravidelných „pijanů“ vzrůstá riziko vzniku cukrovky II. typu?
  • V České republice připadne ročně 11,6 litru čistého alkoholu na osobu, a proto Česku patří nelichotivá bramborová příčka v konzumaci alkoholu na světě (2019).
  • Alkohol se řadí mezi pět nejnávykovějších drog. Společně s heroinem, kokainem, barbituráty a nikotinem.

 

Zakončeme ale článek pozitivně. Pokud si nechcete sem tam skleničku odepřít, ochutnejte víno s téměř nulovým zbytkovým cukrem. Vážně existuje!

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Nejčastější chyby při ketodietě.

Co dalšího vám může kromě pití alkoholu pokazit hubnutí? Odhalili jsme nejčastější chyby v ketodietě, tak se jich vyvarujte.
Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů