💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

VIDEO: Nejčastější chyby při keto dietě. Které se dopouštíte vy?

10. 8. 2021Tento článek vám zabere 4 min čteníNikola Nevečeřalová

Hubnutí nejde podle vašich představ? Možná děláte jednu z častých chyb. Odhalte ji a jednoduše napravte. Pak už nebude vaší štíhlejší postavě stát nic v cestě.

Jaké jsou nejčastější chyby v proteinových dietách poví výživový poradce Jiří Skála ve videu KetoDiet

3 nejčastější chyby v proteinové dietě podle výživových poradců

1. Nedostatek živin, hlavně zdravých tuků

Máte pocit, že byste si při dietě měli kromě sacharidů hlídat i tuky? Je to tak. Při keto dietě byste však měli dbát hlavně na jejich dostatek. Jednou z nejčastějších chyb při držení ketogenní stravy totiž je, že kromě sacharidů omezíte právě tuky. „Příjem zdravých tuků je důležitý. V naší stravě by se měly objevovat převážně rostlinné zdroje tuků, jako jsou ořechy, semena, olivy, za studena lisované oleje – olivový, lněný, sezamový, a tuky z mořských ryb, které mají příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém a nervovou soustavu,“ vysvětluje Martina Weisserová, výživová poradkyně KetoDiet. A to není vše. Zdravé tuky jsou navíc jedním z klíčů ke kvalitním vlasům, pevným nehtům a bezchybné pleti.


Nastudujte si konkrétní rozdělení makroživin při ketodietě a zjistěte, jaké zdravé tuky vám padnou do jídelníčku.


2. Stále znovu od začátku

Vůbec největší chybou dietářů je začínat stále znova a dokola. Tím si můžete zpomalit metabolismus, a navíc zadělat na nechtěný jojo efekt. „Pokud si jednou za čas dopřejete „dobrotu“, nic se neděje, na váze se to neprojeví. Důležité je se vrátit do svého režimunic si nevyčítat,“ uklidňuje všechny stresující se Martina Weisserová. Psychická pohoda má totiž na hubnutí rozhodující vliv.

Myslete také na to, že redukční jídelníček není vhodné držet dlouhodobě. Dieta by vám měla odstartovat cestu ke štíhlejšímu a zdravějšímu tělu a pomoct k novým trvale udržitelným zdravým stravovacím návykům.

3. Zanedbání pitného režimu

Kolik toho za den vypijete? Že nevíte? To je možná ten kámen úrazu. Voda vám totiž s rychlejším spalováním tuků pomůže, a ještě očistí tělo od všech škodlivin. Základem pitného režimu by vždy měla být obyčejná voda. A to 2–3 litry denně. K ní můžete přidat čaj. Jen myslete na to, že černý a zelený, stejně jako káva, tělo odvodňují. Do pitného režimu je tak nepočítejte. Výjimečně si můžete na chuť dopřát trochu coly bez cukru. Do pitného režimu ji však také nepočítejte.

Každý člověk má samozřejmě svou individuální potřebu množství tekutin. Muž, který pracuje manuálně nebo například v prostředí, kde je ustavičně horko (například v pekárně), a navíc aktivně sportuje, vypije za den více tekutin než žena, která má sedavé zaměstnání a pohybu se příliš často nevěnuje.


Kolik vody tedy vypít?

Na každý 1 kilogram své hmotnosti potřebujete 30–40 ml.

Mějte pitný režim pod kontrolou!

Postavte si ráno na viditelné místo 1,5litrovou lahev s vodou a tu do konce pracovní doby vypijte.

A pozor! Každá přijatá kalorie se počítá. Cukry obzvlášť. Když vypijete sklenici ochucené limonády, dostanete do sebe 25 g cukru, což je v 1. kroku ketodiety polovina limitu veškerých sacharidů na celý den!

Voda vám zrovna dvakrát nejede? Dochuťte si ji.


Neděláte ani jednu z těchto obvyklých chyb a přesto nehubnete?

Pár dalších důvodů, které často kazí hubnutí, jsme pro vás sepsali. A pokud se nenajdete ani tady, nechte si poradit. Naši zkušení výživoví poradci jsou vám k dispozici zdarma. Na telefonu, e-⁠mailu i online chatu.

Věděli jste, že:

  • Ketogenní strava nemusí být vhodná pro sportovce, kteří mají výkon založený na zásobách glykogenu. Jde o intenzivní pohybové činnosti, jako jsou fotbal, hokej, crossfit atp. Pro koho dalšího se nehodí se dočtete v tzv. kontraindikacích proteinové diety.
  • Je výhodné jíst i fermentovanou (kvašenou) zeleninu, která je díky obsahu enzymů lépe stravitelná a využijeme z ní více živin.
  • Většina druhů zeleniny (např. okurka, rajčata, ledový salát, brokolice) i ovoce (jahody a grapefruit) obsahuje z více než 90 % vodu. Proto váš pitný režim krásně doplní, a navíc s nimi do těla dostanete spoustu potřebných vitamínů, minerálů a důležité vlákniny, která podpoří vaše trávení.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Která dieta je pro vás ta pravá?

Znáte rozdíl mezi Dukanovou, Atkinsovou, Paleo či ketodietou? Posvítili jsme si na něj.
Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů