💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

Ovoce při keto dietě? Tady je 15 druhů, které můžete

30. 5. 2023Tento článek vám zabere 4 min čteníTereza Břízová

Ovoce – zásobárna vitamínů a minerálů nezbytných pro správné fungování našeho těla. Pokud se právě snažíte zhubnout, měli byste s ním zacházet obezřetněji. Prozradíme vám, po kterém druhu sáhnout a který si raději nechat na později.

Některé druhy ovoce si můžete dopřát i v keto dietě.

Stručně o ovoci a jeho přednostech

  • Přirozeně udržuje imunitní systém ve formě.  
  • Je zásobárnou vody, vitamínů (ovoce je hlavním zdrojem vitamínu C) a minerálních látek, ale i vlákniny. 
  • Dostatečným příjmem ovoce předcházíte řadě zdravotních komplikací, a to včetně rizika nádorových onemocnění a vysokého krevního tlaku.  
  • Je rychlým zdrojem energie, snadno se tráví. 
  • Největší účinek má čerstvé ovoce pěstované v přirozených podmínkách. 

Cukry v ovoci

Za sladkou chuť ovoce mohou cukry, především fruktóza (ovocný cukr), glukóza (hroznový cukr) a sacharóza. Jejich poměr záleží na konkrétním druhu ovoce. Díky nim je ovoce využitelné, když potřebujete rychle dobít energii.  

Má to ale i jedno úskalí: „Pokud cukry z ovoce nevyužijeme jako zdroj energie a budeme to s jeho konzumací přehánět, můžou mít tendenci ukládat se do tukových zásob,“ upozorňuje na jejich zrádnost výživový poradce Jiří Skála.  

V prvním kroku proteinové diety není žádný druh ovoce (kromě citronu a oliv) povolený. Jakmile však startovacím obdobím proplujete, některými druhy se už sem tam odměnit můžete. Které to jsou?

Bobulovité druhy ovoce v keto dietě

Ovoce jako dezert

Například bobulovité plody (jahody, borůvky, maliny, rybíz) jsou bohaté na antioxidanty a nemají téměř žádné kalorie. To samé platí pro peckovité druhy, jako jsou broskve, nektarinky nebo třeba švestky. Konzumujte je ale v rozumné míře (jeden až dva kusy, případně hrsti denně). Jednotlivé druhy střídejte a přistupujte k nim jako k dezertu,“ nabádá odborník přes výživu.  

Povolené druhy ovoce jsme pro vás sepsali do přehledné tabulky. Nechybí ani orientační množství sacharidů. Ať víte, co a proč v dietě ne/smíte. 

Ukázat tabulku

Stále přitom mějte na paměti celkový denní přísun sacharidů. A když už jakékoliv ovocné radosti neodoláte, uberte odpovídající množství zeleniny.

Sečteno a podtrženo: Když si třeba do snídaně přihodíte 50 g borůvek a do svačiny dalších 50 g jahod, bude vám stačit o celých 100 g zeleniny méně.

Můžete si dát banán po tréninku?

Zahýbali jste ve svém životě nejen s jídelníčkem, ale dáváte si i do těla? Skvělé! Co když vám ale po delší aktivitě vyhládne a v batohu na vás už netrpělivě čeká zdravě vypadající banán? Pokud držíte proteinovou dietu, tenhle druh ovoce raději vynechte. Obsahuje totiž pořádnou nálož sacharidů.  

Na druhou stranu, po náročnější fyzické aktivitě palivo natankovat musíte, třeba pomocí ochuceného ready to drinku či proteinové tyčinky.  

V běžném vyváženém jídelníčku se banánu nevyhýbejte. Doplní vám vitamíny, minerály a po sportu i ztracenou energii. 

Místo banánu sáhněte v dietě raději po banánové proteinové tyčince.

Ovocné pití – samostatná kapitola

Není pochyb o tom, že v pitném režimu je lepší převaha čisté vody. Pokud jde o džusy, i v nich se může ukrývat přidaný cukr. Proto pečlivě čtěte, co skutečně obsahují. Nechcete se vzdát ovocných drinků? Zavlažte tělo proteinovým smoothie bez zbytečného cukru. Osvěží vás a taky nasytí!

Sušené ovoce je koncentrované ovoce

Usmívá se na vás pytlík křížal, sušených banánů nebo meruněk? Vypadá podle vás dietně? Opak je pravdou! Vysušením totiž přišlo ovoce o svůj původní objem, a proto ho bylo k výrobě potřeba až čtyřnásobně víc. Nemluvě o tom, že někteří výrobci do těchhle svačinek rádi přidávají další cukr – a nejen ten. Proto si vždy zkontrolujte etiketu s tabulkou energetických hodnot a prohlédněte i obsah balení.

 „Sušené meruňky jsou v bio kvalitě hnědé. Pokud na vás ale svítí sytě oranžová, znamená to, že byly ošetřeny oxidem siřičitým, což je éčko, a tomu je lepší se vyhnout,“ prozrazuje výživový poradce.

Ovoce v keto dietě – přehledná tabulka druhů s nižším obsahem sacharidů

Druh ovoceSacharidy ve 100 gOd 1. kroku*Od 2. kroku*Od 3. kroku*
citron6 gmax. ½max. ½max. ½
zelené olivy4 g5 ks5 ks10 ks
černé olivy 2 g 5 ks5 ks10 ks
bílý grep 8 g 100 g 100 g 
bílý rybíz 13,7 g 100 g 100 g 
borůvky 7,6 g 100 g 100 g 
jahody 6,2 g 100 g 100 g 
maliny 12,8 g 100 g 100 g 
pomelo 9,6 g 100 g 100 g 
vodní meloun 6 g 100 g 100 g 
broskve 9,5 g 100 g 
nektarinky 8 g 100 g 
hroznové víno 17 g 100 g 
švestky 10,5 g 100 g 
zelené jablko 14 g 100 g 

Pro představu ještě zmiňovaný banán (čerstvý i sušený):

Druh ovoce Sacharidy ve 100 gOd 1. kroku*Od 2. kroku*Od 3. kroku*
banán 22 g 
sušený banán 80 g 

*Doporučené množství v průběhu proteinové diety

zdroj: https://www.kaloricketabulky.cz/ 

Síla kombinace

Počítejte s tím, že vás ovoce nezasytí na dlouho. Zkuste si ho proto ráno nebo během dopoledne přimíchat do bílého jogurtu či neochuceného tvarohu. Pochutnáte si, a kromě vitamínů získáte i bílkoviny, ze kterých budete těžit následující hodiny.

Foto: Depositphotos, KetoDiet

Tenhle článek stojí za sdílení!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Předchozí článek

Se zeleninou je to v průběhu hubnutí jinak, té byste si měli denně dopřát až 500 g. Možná se vám bude hodit článek o tom, podle čeho vybírat zeleninu do keto diety.
Podívejte se

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů