🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Protein – nepostradatelný parťák nejen při hubnutí

21. 3. 2023Tento článek vám zabere 7 min čteníJiří Skála, Tereza Břízová

Ve fitness světě je protein vyzdvihovaný jako prostředek pro budování svalů. Jeho potenciál je však mnohem širší. Dnes se dozvíte, proč jsou bílkoviny nepostradatelné pro chod našeho těla, ale také jaký vliv má protein na hubnutí. Poradíme, jak vybrat ten správný.

Protein na hubnutí - proteinové nápoje KetoDiet

Co jsou to proteiny?

Proteiny (nebo také bílkoviny) jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi hlavní makroživiny v naší stravě, proto jsou nenahraditelné.

„Tělesné bílkoviny jsou neustále degradovány (podléhají rozkladu) a znovu syntetizovány (vytvářeny), proto je jejich dostatečný příjem nezbytný. U kosterních svalů je poločas (jak rozpadu, tak novotvorby) v řádech měsíců, u plazmatických bílkovin a střevních buněk v řádech hodin až týdnů. Optimální příjem bílkovin zajišťuje, aby tyto procesy probíhaly pro nás šetrně,” vysvětluje důležitost bílkovin pro náš organismus výživový poradce Jiří Skála.

Při déletrvajícím nedostatku bílkovin hrozí zdravotní komplikace jako např.:

  • narušení obranyschopnosti,
  • zastavení růstu,
  • pomalé hojení ran,
  • ale i zhoršení fungování některých orgánů.

Jakou funkci má protein při hubnutí?

Příjem bílkovin je pro nás klíčový nejen při shazování tuku. V souvislosti s redukcí hmotnosti zmíníme tři jejich vlastnosti. 

  1. Mají nejvyšší sytící efekt. S bílkovinami v jídelníčku by vás neměl přepadat pocit hladu a chutí. Tuhle jejich vlastnost při hubnutí určitě oceníte. 
  2. Dostatečný příjem bílkovin ochrání svalovou hmotu. Úbytky tak zaznamenáte z tuku, ne ze svalů. 
  3. Jsou klíčovou živinou pro regeneraci všech buněk v těle. 

Jak vybrat protein na hubnutí?

Tím hlavním měřítkem při výběru by mělo být složení proteinového nápoje. To znamená:

  • zdroj,
  • druh
  • a množství použitých bílkovin.

Nejlepší protein na hubnutí

Ideální je znát i původ a kvalitu proteinu. Je totiž rozdíl v tom, jestli je v nápoji použita směs bílkovin například z Asie (Číny), nebo naopak západní zdroj (ten je v drtivé většině případů kvalitnější) – například syrovátka ze Švýcarska nebo Velké Británie.

Proteinové nápoje na hubnutí

U proteinových nápojů pro redukci hmotnosti (mezi ně patří i proteinové nápoje KetoDiet) je zároveň vhodné sledovat i poměr tuků a sacharidů (z toho jednoduchých cukrů). To může být důležité hlavně pro osoby, které trpí například laktózovou intolerancí. „Zde totiž platí, že čím méně jednoduchých cukrů, tím méně laktózy a tím lepší stravitelnost,” doplňuje výživový specialista. 

Vybírejte i podle chuti. Pít nápoj s odporem a zacpaným nosem stejně nevydržíte dlouho. 

KetoDiet proteinový nápoj – při výběru nejlepšího proteinu na hubnutí sledujte mj. jeho původ a kvalitu.

Protein jako součást proteinových nápojů

KetoDiet proteinový nápoj je vícesložkový protein s vysokým obsahem vlákniny, s vitamíny a minerály a s nízkým obsahem cukru. Vícesložkový protein znamená, že je složený z více zdrojů bílkovin. Ten náš obsahuje kombinaci syrovátkového izolátu, syrovátkového koncentrátu, micelárního kaseinu a sójového izolátu. Zároveň vás díky vysokému množství vlákniny zasytí a tím, že obsahuje i vitamíny a minerální látky, může v některém případě nahradit běžné jídlo.

Protein při hubnutí

Pro redukci hmotnosti jsou vícesložkové proteiny vhodnější, obsahují totiž část aminokyselinového spektra od každého druhu proteinu. Díky tomu je možné přijmout vyvážený profil všech potřebných aminokyselin (‚bílkovin'), které se uvolňují do organismu podle toho, o jaký druh proteinu se jedná. Proto je tento protein vhodný především do diety. Máte totiž jistotu, že poměr bílkovin je vyrovnaný a ochrání při hubnutí vaši svalovou hmotu,” doplňuje informace k výběru vhodného proteinu výživový specialista.

Ochutnejte některý z našich proteinových koktejlů

Kdy je nejlepší dát si proteinový nápoj?

Kdy pít protein při hubnutí?

proteinových nápojů při hubnutí na denní době nezáleží a můžete si je dopřát kdykoliv během dne. Slouží především k doplnění dostatečného denního příjmu bílkovin a k udržení svalové hmoty.

Zamlouvá se vám shazování kil s proteinovými nápoji? Vyberte si některý z dietních plánů, kdy si denně dopřáváte 5 porcí proteinového drinku. Tenhle způsob hubnutí je extra pohodlný.

Ukázat balíčky nápojů

Kdy si dát protein při sportu?

Tady už načasování řešit budeme, a to s ohledem na konkrétní cíl v rámci tréninku. Od toho se odvíjí i druh proteinu, jelikož každý reaguje v našem těle trochu jinak.  

Proteinový nápoj je vhodné využít těsně po tréninku (ideálně syrovátkový protein). V té době je náš zažívací systém utlumený a efektivněji stráví bílkovinu v tekuté formě.

Věděli jste, že...? 

  • Micelární kasein naše tělo tráví pomaleji než syrovátku, a proto je vhodnější ho užívat ve večerních hodinách (tzv. night proteiny), protože se do našeho organismu uvolňuje zhruba 6–8 hodin.
  • Syrovátka je stravitelná v podstatě hned, a to maximálně do 3 hodin.

Rozdíly mezi proteiny na hubnutí

Proteiny pro ženy a pro muže

Pohlaví v tomto případě nehraje žádnou roli. Nelze dělit speciálně protein pro ženy a speciálně pro muže. Důležité je, aby měly obě skupiny dostatek bílkovin.

Muži váží zpravidla víc než ženy a mají od přírody větší množství svalové hmoty. Jejich nároky na příjem bílkovin jsou tak vyšší a je jedno, zda pochází z proteinového prášku nebo běžného jídla.

Protein na hubnutí bez cvičení vs. „sportovní” protein

V oblasti fitness se nejčastěji používá syrovátkový proteinový nápoj. „Ten mezi ostatními vyniká svou vysokou vstřebatelností a vysokým obsahem aminokyselin leucinu, což je jedna ze základních rozvětvených aminokyselin tzv. BCAA, které jsou ve fitness světě hojně zmiňované,” vysvětluje Jiří Skála a dodává, že syrovátkový protein zároveň zvyšuje hladinu HDL (hodného) cholesterolu.

V jednoduchosti se dá říct, že:

  • KetoDiet proteinový nápoj nahrazuje svým složením (vícesložkový proteinový nápoj, vláknina, vitamíny a minerální látky) spíš běžné jídlo,
  • sportovní proteinový nápoj podporuje sportovní výkon a regeneraci po cvičení.
KetoDiet protein na hubnutí bez cvičení

Kolik bílkovin bychom měli při hubnutí konzumovat

Optimální denní příjem bílkovin při redukci tuku je 1,2 – 1,7 g/kg vaší tělesné hmotnosti. Často se můžeme setkat s názorem, že dlouhodobě vysoký podíl bílkovin zatěžuje ledviny.

„Za vysoký příjem lze považovat ten nad 2,5 g/kg hmotnosti. Ani tak ale neexistují spolehlivé důkazy o tom, že by vysoký příjem bílkovin poškozoval ledviny u ZDRAVÝCH lidí. Pokud ovšem trpíte onemocněním ledvin, váš příjem bílkovin by měl být nižší,” upozorňuje výživový specialista.

Varuje také před extrémním stravovacím přístupem, kdy energetický příjem tvoří z 80 a více % bílkoviny na úkor ostatních makroživin (v anglické literatuře označováno jako „rabbit starvation”). Za těchto předpokladů může opravdu docházet ke zvýšenému zatížení ledvin, vyššímu riziku tvorby ledvinových kamenů, snížené rovnováze vápníku v organismu a zvýšenému riziku řídnutí kostí například u sportovců. 

Foto: KetoDiet

Tenhle článek stojí za sdílení!

Jiří Skála výživový poradce a produktový specialista KetoDiet

Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Předchozí článek:

Sepsali jsme pro vás potraviny bohaté na bílkoviny. Budou se vám hodit nejen při hubnutí.
Přečtěte si

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů