🌸 Jarní výprodej až –50 % 🌸 Také můžete využít ⚡ bleskovou slevu 20 % na vše nezlevněné.* Jen do čtvrtka s kódem FLASH20SALE

Bezlepková dieta. Vše, co byste měli vědět – 2. část

1. 11. 2017Tento článek vám zabere 7 min čteníNikola Nevečeřalová

Vítejte u pokračování článku o bezlepkové dietě. V 1. části jste se dozvěděli, co je to lepek a už víte, jaké potraviny, vynechat a které naopak do svého jídelníčku zařadit v případě, že nesmíte nebo nechcete jíst lepek. V dnešním článku se zaměříme na možná úskalí bezlepkové diety i na samotné strávníky. Potraviny bez lepku jsou totiž jedinou účinnou léčbou pro dvě ze tří skupin lidí, kteří si lepek cíleně odpírají.

Muffin v hnědém košíčku zdobený kopečkem šlehačky

3 skupiny lidí, kteří drží bezlepkovou dietu

Existují tři skupiny lidí, kteří se řadí mezi tzv. “bezlepkáře” a jsou vymezeny podle důvodu, který je vede k tomu, aby drželi bezlepkovou stravu.

Celiaci

Lidé v této skupině trpí chronickým autoimunitním onemocněním zvaným celiakie (celiakální sprue), které se týká pouze jedinců s určitými, geneticky danými, předpoklady.Na odstartování nemoci ale nemá vliv pouze genetika. Dalšími rizikovými faktory jsou stres, extrémní fyzická zátěž a samozřejmě přísun lepku ve stravě. Pokud lepek při celiakii konzumujete, vaše tělo začne brzy samo se sebou bojovat. Přesněji řečeno váš imunitní systém začne v přehnané míře vyrábět protilátky proti některým bílkovinám a enzymům, které jsou v lepku obsažené, což vede k poškozování střevních stěn a tvorbě zánětu.

Celiakie se může spustit v kterémkoliv věku a někdy se objevuje i ve spojitosti s jinými chorobami - např. cukrovkou, nebo poruchami štítné žlázy.

Typické příznaky celiakie

  • průjem,
  • nadýmání,
  • poruchy vstřebávání živin,
  • únava,
  • častější kazivost zubů,
  • afty,
  • chudokrevnost (anémie),
  • neplodnost,
  • suchá nebo tzv. “husí kůže”,
  • úbytek váhy bez jiné příčiny,
  • u dětí může docházet i k poruchám růstu.

Účinnou léčbou celiakie je důsledné dodržování bezlepkové diety, a tedy právě vyřazení potravin obsahujících lepek, v některých případech i nasazení vhodných léků pro zvládnutí střevního zánětu a podporu růstu nové střevní sliznice.

Alergici

Atopická (klasická) alergie na lepek je velmi často zaměňována s celiakií, ale jedná se o jiné onemocnění. Alergie není poruchou, ale přehnanou reakcí imunitního systému na látku

  • v tomto případě na lepek - která je jinak neškodná a tato reakce

přichází obvykle jednotky až desítky minut po konzumaci potraviny obsahující lepek. Nejčastěji se alergie na lepek vyskytuje v dětství a v průběhu života může dokonce i odeznít.

Příznaky alergie na lepek

  • nevolnost,
  • plynatost,
  • bolest břicha,
  • průjem či zácpa,
  • svědění v ústech a krku,
  • rýma a dušnost,
  • kopřivka nebo ekzémy.

I v případě alergie je řešením bezlepková dieta, která ale nemusí být natolik striktní jako u celiaků. Výraznou alergickou reakci můžete tlumit léky proti alergii neboli antihistaminiky (určitě znáte Zyrtec či Xyzal), nebo očkováním.

Jak rozeznat alergii od celiakie?

Jelikož se příznaky obou výše uvedených onemocnění příliš neliší, může být těžké je od sebe odlišit. Alergii na lepek odhalí váš alergolog, a to pomocí krevních nebo kožních imunologických testů. V případě celiakie půjdete na vyšetření na gastroenterologii, kde vám provedou vyšetření střev (biopsie střeva) a krevní testy.

Dobrovolní bezlepkáři

Třetí skupina lidí držících bezlepkovou dietu, se od prvních dvou výrazně liší. Dodržování bezlepkové stravy nepramení z lékařského doporučení, alez vlastního rozhodnutí. V poslední době je trendy zkoušet různé druhy diet, a i ta bezlepková si našla své zastánce. Na internetu jste si určitě všimli mnoha článků, které doporučují nebo naopak odrazují od vyškrtnutí lepku z běžného jídelníčku, pokud vás nelimituje žádné zdravotní omezení.

Lepek vám, pokud máte střeva zdravá a stravujete se vyváženě, neškodí. Naopak, pokud jej vynecháte, můžete se připravit o vlákninu i důležité vitamíny a minerály. Nejvhodnějším doporučením je: “Naslouchejte svému tělu!” Sami byste měli poznat, co vám sedí a co ne.

Úskalí bezlepkové diety

Většina lidí, kteří drží bezlepkovou dietu, narazí na potíže obvykle v momentě, kdy se vydají “jíst ven”.

Obědy v restauraci

Narazit na bezlepkové jídlo v jídelním lístku oblíbené restaurace může být mnohdy pořádným oříškem. Pokud namítáte, že pomůže aktuálně platná vyhláška o povinnosti zveřejňovat výčet alergenů v jednotlivých jídlech, pak máte částečně pravdu. Ano, měla by. Někteří (samozřejmě ne všichni) restauratéři si však její dodržování velmi zjednodušili, a proto se následující situace může stát i vám:

Jdete si posedět s přáteli do restaurace a všimnete si, že v menu je u většiny položek napsáno: “Dané jídlo obsahuje všechny alergeny”, nebo je na konci jídelního lístku uvedena věta: “V jídlech se mohou objevit vybrané alergeny”. Jako “bezlepkář” jste tím pádem odkázán na to, abyste se obsluhy doptával, co vám můžou nabídnout bez lepku. Ale ouha! Číšník často netuší, takže se běží zeptat do kuchyně. Odtud ho vykáží, protože je doba obědů a on jen zdržuje. Nezbývá vám tedy nic jiného, než si objednat zeleninový salát a doufat, že dresing bude “nezávadný” a nebo se zvednout a odejít bez oběda. Není to k vzteku?

Rychlá svačina bez lepku

Představte si, že při čekání na vlak na nádraží, dostanete hlad. Doma jste si nestihli připravit svačinu a jste odkázáni na sortiment místního občerstvení nebo obchodu. Zkuste na svém nádraží najít bezlepkové pečivo nebo jiný bezlepkový výrobek, který můžete sníst hned, jako rychlou svačinku.

Bezlepková dovolená

Čas, na který se každý z nás těší. Dovolená, při které hodíte veškeré starosti za hlavu, je však pro lidi držící bezlepkovou dietu téměř nemožná. Jíst prostě musíte. Situace, kdy se ocitnete v cizí zemi, kde se navíc těžko domluvíte nebo se setkáte s nepochopením vašeho problému, může být znepokojující a někdy až stresující.

Až v těchto běžných situacích si uvědomíte, že se z vás stal opravdu vděčný strávník. Najednou s chutí sníte téměř cokoli, hlavně aby to bylo bez lepku. A co teprve, když natrefíte na teplé bezlepkové jídlo? Úžasné!

Pokud jste ale zvyklí cestovat na vlastní pěst, příprava jídla předem se pro vás stala samozřejmostí. Navíc v dnešní době by již pro žádný penzion nebo hotel neměl být problém vám bezlepková jídla připravit. Stačí se jen předem domluvit.

Jak vyzrát na dietní omezení?

Abyste se vyhnuli stresu, když vás přepadne pocit hladu, plánujte svůj jídelníček dopředu. Naše bezlepková pro­teinová jídla a nápoje - která jsou všechna viditelně označena modrým symbolem s přeškrtnutým klasem - připravíte během mžiku a můžete je mít po ruce jak doma, tak i na cestách. Ketojídla vám skvěle doplní zdravý jídelníček a nebudete mít po nich hlad. Když si budete dávat 1 až 2 porce denně, neznamená to, že držíte proteinovou dietu, a tudíž nezačnete nechtěně hubnout.

Zkoušejte v kuchyni experimentovat

Dnes, kdy je nabídka bezlepkových surovin a potravin i v běžných obchodech široká, můžete ve své kuchyni popustit uzdu své fantazii. Vyzkoušejte na pečení slaných i sladkých koláčů různé druhy mouky bez lepku, například čočkovou, fazolovou nebo kukuřičnou, nebo ochutnejte náš tip na bleskově hotové muffiny.

Bezlepkové brokolicové muffiny

JAK NA TO?

→ Uvařte 1 brokolici a smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulkou, připravenou směsí na KetoDiet sýrovou omeletu a nastrouhanou mozzarellou (znovu jsme u důkladného čtení etiket - dejte si pozor, aby byla mozzarella bezlepková - některé druhy jsou vyráběny ze sušeného mléka, které může obsahovat pšeničný škrob).

→ Dochuťte solí, pepřemčesnekem.

→ Nahoru nasypejte zbytek mozzarelly a dejte péct cca na 20 minut na 180°C.

Dobrou chuť!

Další zajímavé bezlepkové recepty najdete v našem receptáři.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů