💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

Bezlepková dieta. Vše, co byste měli vědět – 1. část

25. 10. 2017Tento článek vám zabere 5 min čteníNikola Nevečeřalová
Zlaté klasy žita

Víte, co je to lepek?

Pokud patříte mezi zkušené “bezlepkáře”, bude pro vás odpověď na následující otázku hračkou, ale my ostatní ruku na srdce. Skutečně víte, co je to lepek? Lepek je směs bílkovin, a to dvou proteinů – gliadinu a gluteninu. Ta je obsažena v obilovinách, kterými jsou:

  • pšenice,
  • žito,
  • ječmen,
  • oves - pokud namítáte, že sem oves nepatří, máte do jisté míry pravdu. Více se o něm dozvíte níže.

Lepek znamená v překladu z latiny lepidlo. Ano, vážně lepidlo, protože jeho významnou vlastností je právě lepkavost. K té dojde teprve tehdy, když se lepek spojí s vodou, ve které se nerozpustí, ale naopak bobtná. Díky tomu drží těsto z mouky, která obsahuje lepek, lépe pohromadě a dobře se s ním pracuje. Mouky z vyšším obsahem lepku jsou považovány za ty nejkvalitnější.

Kromě potravin se lepek vyskytuje také v kosmetice a drogerii. Nemusíte se ale obávat, že když váš šampon nebo pudr lepek obsahuje, způsobí vám zaručeně zdravotní problémy. Pokud jste na lepek alergičtí nebo trpíte celiakií, měli byste si dát pozor hlavně na rtěnky a balzámy na rty nebo zubní pasty s obsahem lepku. U nich již hrozí možnost, že se dostanou tam, kde by vám mohly ublížit - do vašeho trávicího traktu.

Potraviny, které obsahují lepek

Které potraviny vyškrtnete ze svého jídelníčku, pokud nechcete, nebo nesmíte jíst lepek? Jsou to pšeničná, grahamová, špaldová, kamutová, semolinová, žitná, ječná a ovesná mouka, pšeničná krupice, běžné pečivo a chléb včetně strouhanky (chuť na rohlík s máslem bude muset ustoupit), těs­toviny, kuskus, kroupy a bulgur, vločky, snídaňové müsli a lupínky aj.

Seznam zakázaných potravin tímto výčtem ale bohužel nekončí. Dále byste se měli vyhnout jídlům, která obsahují lepek skrytý. Těmi jsou párky a salámy (a další uzeniny), sojové masokečupy a majonézy (s obsahem škrobu), sladkosti (pozor na zmrzlinu a uškodit může také nenápadná oplatková drť v čokoládových tyčinkách), in­stantní polévky (bujóny i omáčky), jogurty a pudinky zahuš­ťované škrobem, pivo (kvůli obsaženému sladu) a některé druhy tvrdého alkoholu (např. whiskey). Vynechte také léky a potravinové doplňky s obsahem pšeničného škrobu.

Pokud s bezlepkovou dietou začínáte, vyčleňte si na nákup potravin více času. Ano, je to trochu otrava, ale měli byste pečlivě kontrolovat etikety veškerých produktů, které kupujete. Hojně používané symboly s přeškrtnutým obilím vám pomohou.

 

Povolené potraviny

Naštěstí je dnes pro obchodní řetězce, ale i menší obchody zařazení bezlepkových potravin do sortimentu samozřejmostí. Určitě jste už zabrousili mezi regály, kde se objevují čím dál rozmanitější druhy tzv. gluten free potravin. Ochutnejte bezlepkové těstoviny, chléb, koláče, sušenky, čokoládu, kávu, pivo a zkuste použít na přípravu bábovky bezlepkovou mouku. Úskalím bývá obvykle pouze jejich vysoká cena.

Mezi uvedenými obilovinami, které obsahují lepek, jste zahlédli také oves. Ten je, pozor, od přírody zcela bezlepkový. Lepek se do něho dostává až při střetu s dalšími obilovinami, například při sklizni kombajnem, který před ním sklidil pšenici. Co může při zařazení ovsa do jídelníčku způsobit problémy? Oves obsahuje avenin, který zhruba 5 % celiaků nesnese, takže sami vyzkoušejte, jak sedne vám.

Se kterými běžnými potravinami můžete ve svém bezlepkovém jídelníčku počítat? Naučte se v kuchyni více používat brambory, batáty, rýži, jáhly, quinou či pohanku. Vždy můžete sáhnout po ovoci, zelenině a houbách. Nevyhýbejte se masu (i šunka s vysokým podílem masa vám projde). Vařte často výživné luštěniny. Zobejte ořechy a jiná semínka (třeba slunečnicová nebo dýňová). Jídelníček nemusíte ochuzovat ani o vejce a poctivé mléčné výrobky.

Může být proteinová dieta zároveň bezlepková?

Věděli jste, že proteinová dieta a bezlepková dieta spolu mohou jít ruku v ruce? Kromě povolených potravin, které jsme vám vyjmenovali výše v textu, můžete ochutnat i keto dietu. Jídla jsou nejen bohatá na bílkoviny, ale také obohacená o vitamíny minerály.  Navíc s nimi nemáte téměř žádnou práci. Nákup i příprava jídel jsou hotové raz dva.

Která z proteinových jídel KetoDiet jsou bezlepková?

Proteinovými jídly zpestříte svůj zdravý a vyvážený jídelníček. Není vůbec nutné striktně držet proteinovou dietu, pokud netoužíte po štíhlejší postavě a nemusíte se bát, že když si dáte 1 až 2 bílkovinová jídla denně, začnete nechtěně hubnout. Skvělou volbou na energií nabitou svačinku je v těchto podzimních dnech proteinový nápoj s obsahem 100% BIO Matcha Tea.


TIP! Pokud vám dochází nápady na bezlepkové vaření, mrkněte na naše recepty.

Na další přísun informací o bezlepkové dietě se můžete těšit v pokračování našeho článku za týden. Ve 2. části se zaměříme na 3 skupiny lidí, kteří drží bezlepkovou dietu, a odhalíme úskalí bezlepkové stravy.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů