Týden slev navíc! Využijte Black Friday a objednejte se slevou až 70 %. Jen do neděle 4.12. Tak rychle do e-shopu!

Low carb housky s bylinkovým máslem

  • Bez lepku
  • Snídaně
  • Oběd
  • Večeře
  • Svačina
  • náročnější
  • 5 porcí
  • 60 min
  • od 2. kroku
Recept na low carb housky s bylinkovým máslem
Není nad domácí housky! Nadýchané, se lněnými a s dýňovými semínky, plné bílkovin a vlákniny. Už jedna žemlička vás zasytí na dlouhou dobu. Dopřejte si pečivo v dietě.

Suroviny na recept

Na domácí low carb housky potřebujeme

Proteinový nápoj – příchuť natural (40 porcí)50 g
Vaječný bílek3 ks
Kypřicí prášek do pečiva12 g
Dýňová semínka10 g
Lněná semínka10 g
Mandlová mouka150 g
Psylium50 g
Voda125 ml
Sůl6 g
Drcený kmín3 g
Sušený tymián3 g
Vinný ocet5 ml

Na bylinkové máslo potřebujeme

Máslo30 g
Sůldle chuti
Čerstvá bazalkadle chuti
Čerstvá pažitkadle chuti

Bude se vám hodit

Z uvedených surovin upečeme cca 5 houstiček (5 porcí).

Psyllium je rozpustná vláknina, která navozuje pocit sytosti a pomáhá se správným trávením.

  • 50 g proteinového nápoje jsou 4 zarovnané odměrky.
  • 12 g prášku do pečiva je 1 sáček.
  • 6 g soli je zhruba 1 čajová lžička.
  • 3 g drceného kmínu a sušeného tymiánu je přibližně ½ čajové lžičky.
  • 5 ml vinného octa je zhruba 1 čajová lžička.

Jak připravit low carb housky

  1. Ve větší misce smícháme sypké suroviny (vyjma soli).
  2. Do směsi vmícháme bílky a za stálého „hnětení“ postupně přiléváme horkou vodu.
  3. Po přidání asi poloviny množství vody směs osolíme, promícháme a přidáme zbytek horké vody.
  4. Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů a vytvarujeme 5 houstiček (bochánků).
  5. Houstičky dáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme mezi nimi mezery, při pečení zvětší objem.
  6. Každou houstičku potřeme lehce vodou smíchanou se lžičkou vinného octa.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 20–30min, v průběhu pečení je ještě několikrát potřeme octovou vodou.

Jak připravit bylinkové máslo

  1. Změklé máslo smícháme s najemno nasekanými čerstvými bylinkami (případně lze použít i sušené) a trochu osolíme.
  2. Máslo zabalíme do folie (nebo jím naplníme formičky) a necháme ztuhnout v lednici.
  3. Bylinkové máslo mažeme na upečené low carb housky.

Bylinkové máslo snadno a rychle

Nejlepší bylinkové máslo připravíme ze skutečně čerstvého másla, známého též jako čajové máslo. Tedy takového, které obsahuje nejméně 80 % tuku. Výběr a množství přísad si nejlépe doladíme sami podle chuti. 

Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Pak jej posolíme a zamícháme s nasekanými čerstvými bylinkami. Bylinky můžeme použít čerstvé, mražené i sušené, případně je kombinovat. Čerstvé bylinky omyjeme vodou a nasekáme nebo nakrájíme nadrobno. Sušené bylinky jemně rozemneme. Podle chuti přidáme další koření. 

Připravenou hmotu necháme v chladničce uležet přibližně 60 minut. Pokud nemáme příliš času, pak dáme hmotu na potravinovou fólii, pergamenový papír nebo alobal a svineme do válečku. Při servírování pak už jen odkrajujeme tenké plátky

Ti, kteří si rádi vyhrají s úpravou jídla, mohou bylinkové máslo nazdobit za pomoci zdobičky dortů nebo připravit tvary ve formičkách na cukroví.  

Krátkodobé skladování bylinkového másla je možné v chladničce (vydrží až 2 týdny). Pokud ho chceme mít po ruce delší dobu, pak je vhodnější jeho zmrazení (vydrží i několik měsíců). 

Vhodné bylinky na bylinkové máslo: bazalka, celerová nať, česnek, estragon, fenykl, kopr, máta, oregano, tymián, pažitka, libeček, meduňka.  

Bylinkové máslo můžete servírovat na domácích houstičkách nebo jím namazat již hotový keto chleba.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 301 kJ/311 kcal
Bílkoviny17,2 g
Sacharidy6,6 g
Tuky24,4 g
Vláknina12,8 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,4
16 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.