Do misky vyklepneme vejce, jogurt a přidáme xylitol (březový cukr).
Vše důkladně promícháme nejlépe ručním mixérem.
Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience – proteinový nápoj, lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva, vlašské ořechy a 25 g mandlí.
Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout.
Z těsta uplácáme tvar mazance, ideálně na plechu vyloženém pečicím papírem. Těsto na mazanec je lepivé, proto doporučujeme navlhčit si ruce studenou vodou.
Pokud by bylo těsto tekuté, přidáme ještě trochu psyllia. Mělo by držet tvar mazance, nesmí se roztékat.
Když jsme s tvarem mazance spokojení, potřeme ho rozšlehaným žloutkem a posypeme zbytkem nasekaných mandlí.
Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a necháme cca 1 hodinu péct.
Mazanec je důležité nechat úplně vychladnout, teprve pak krájíme.