Jak připravit vánoční štolu
- Do misky vyklepneme vejce, jogurt (ten můžeme kombinovat s tvarohem či čerstvým sýrem) a přidáme březový cukr. Vše důkladně promícháme, nejlépe ručním mixérem.
- Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience – proteinový prášek s příchutí vanilky (je možné ho nahradit 2 odměrkami proteinového smetanového nápoje), lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva a 50 g oříšků nebo mandlí.
- Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout.
- Z těsta vytvoříme tvar štoly, ideálně na plechu vyloženém pečicím papírem. Doporučujeme si ruce předem navlhčit studenou vodou. Štola se pak lépe tvaruje, protože těsto samo o sobě lepí. Pokud byste měli těsto příliš tekuté, přidejte ještě trochu psyllia. Mělo by vám držet tvar, neroztékat se.
- Když jsme s tvarem štoly spokojení, potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme 20 g sekaných mandlí.
- Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a necháme cca 1 hodinu péct.
- Štolu necháme úplně vychladnout, teprve pak krájíme.