Keto frgál s ořechovou náplní

  • Bez lepku
  • Chuťovka
  • náročnější
  • 8 porcí
  • 60 min
  • od 2. kroku
Recept na keto frgál s ořechovou náplní

Poctivé těsto, bohatá ořechová náplň, tradiční chuť. Kdo by odolal valašskému frgálu? Ochutnejte ten náš – bez zbytečných cukrů, vhodný i v průběhu hubnutí.

Recept na keto frgál s ořechovou náplní

Suroviny na keto frgál

Na kynuté těsto potřebujeme

Mandlová mouka150 g
Proteinový nápoj – příchuť natural (40 porcí)25 g
Máslo16 g
Inulin7 g
Xanthanová guma0,5 g
Čerstvé droždí13 g
Kravské mléko83 ml
Xylitol (březový cukr)15 g
Sůl2 g
Vaječný žloutek1 ks

Na ořechovou náplň potřebujeme

Vlašské ořechy70 g
Xylitol (březový cukr)25 g
Kravské mléko25 ml
Skořice mletá1 g
Vejce1 ks

Na drobenku potřebujeme

Proteinový nápoj – příchuť natural (40 porcí)13 g
Máslo7 g

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin vytvoříme 8 porcí frgálu.

  • 150 g mandlové mouky = cca 15 polévkových lžic
  • 25 g proteinového nápoje na těsto = 2 zarovnané odměrky
  • 15 g xylitolu (březového cukru) na těsto = 1 vrchovatá polévková lžíce
  • 25 g xylitolu (březového cukru) na náplň = 2 zarovnané polévkové lžíce
  • 13 g proteinového nápoje na drobenku = 1 zarovnaná odměrka
  • 1 g mleté skořice = ½ čajové lžičky
  • 2 g soli = 1/3 čajové lžičky (špetka)

Jak připravit těsto na keto frgál

  1. Do větší mísy dáme mandlovou mouku s proteinovým nápojem natural a do směsi vytvoříme důlek.
  2. Do důlku přisypeme inulin s xanthanovou gumou a březovým cukrem, ještě ho mírně prohloubíme.
  3. Rozdrobíme do něj droždí, zalejeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek.
  4. Jakmile kvásek vzejde, přidáme rozpuštěné máslo, sůl a žloutek.
  5. Zpracujeme těsto a necháme ho alespoň 20 minut odpočívat.
  6. Mezitím si předehřejeme troubu na 160–170 °C a připravíme si náplň a drobenku.

Jak připravit ořechovou náplň a drobenku

  1. Vlašské ořechy rozemeleme na mouku. Nevadí, když tam zůstane pár kousků.
  2. Přidáme březový cukr, mléko, skořici a vejce a směs pořádně promícháme. Bude tekutější, ale v troubě krásně „zpevní".
  3. proteinového nápoje natural a másla vytvoříme drobenku. Podle chuti do ní můžeme přidat trochu březového cukru.

Keto frgál krok za krokem podle videoreceptu

Pokračujeme v přípravě frgálu

  1. Nejprve si navlhčíme ruce vodou, aby těsto tolik nelepilo a lépe se s ním pracovalo. 
  2. Vytvoříme z něj bochánek a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem.  
  3. Mokrýma rukama z bochánku vytvarujeme placku a následně kruh ve tvaru frgálu. Okraje necháme zvýšené.  
  4. Ořechovou náplň vylejeme na těsto, posypeme drobenkou a okraje frgálu potřeme rozšlehaným vejcem. 
  5. Dáme zhruba na 20 minut péct. Průběžně kontrolujeme. Okraje můžeme testovat špejlí. 
  6. Hotový frgál vyndáme z trouby, necháme úplně vychladnout a podáváme. 

Lepí se vám těsto?

Pokud se vám těsto bude lepit, opatrně přisypávejte mandlovou mouku. 

Kam pro netypické suroviny, které přijdou do frgálu?

Xantanová guma zlepšuje kvalitu pečiva. Působí jako emulgátor a přírodní stabilizátor. Je vhodná pro bezlepkové pečení. Seženete ji v obchůdcích se zdravou výživou (např. Naturálek) nebo v drogeriích DM.

Inulin je rozpustná vláknina získaná z kořene čekanky. Jedná se o bílý prášek nasládlé chuti, který se snadno rozpouští. Inulin v nezměněné podobě prochází trávicím systémem až do tlustého střeva. Je dostupný ve všech lékárnách nebo obchůdcích se zdravou výživou.

Xylitol je sladidlo, které se získává ze dřeva, často především z březové kůry – proto se mu často přezdívá také dřevný cukr anebo březový cukr. Vliv xylitolu na zdraví se projevuje především tím, že sladidlo neškodí zubům a chrání je před zubním kazem. Jeho kalorická hodnota je zhruba o 40 % nižší než u běžného stolního cukru a to i přesto, že mají stejnou sladivost. K dostání je opět v kamenných obchodech se zdravou výživou, v lékárnách či větších supermarketech.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 074 kJ/257 kcal
Bílkoviny10,4 g
Sacharidy4,5 g
Tuky20,3 g
Vláknina3,4 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

5,0
3 hodnocení
Autorka keto receptů Pam Peliška

Autor

Pam Peliška
Profil autora

Autorka receptů, které chutnají skvěle i bez zbytečných cukrů. Suroviny i postup přivede k dokonalosti tak, že vařit podle ní zvládne opravdu každý.

Ochutnejte i další low carb dezerty