Pokud se vám těsto bude lepit, opatrně přisypávejte mandlovou mouku.
Kam pro netypické suroviny, které přijdou do frgálu?
Xantanová guma zlepšuje kvalitu pečiva. Působí jako emulgátor a přírodní stabilizátor. Je vhodná pro bezlepkové pečení. Seženete ji v obchůdcích se zdravou výživou (např. Naturálek) nebo v drogeriích DM.
Inulin je rozpustná vláknina získaná z kořene čekanky. Jedná se o bílý prášek nasládlé chuti, který se snadno rozpouští. Inulin v nezměněné podobě prochází trávicím systémem až do tlustého střeva. Je dostupný ve všech lékárnách nebo obchůdcích se zdravou výživou.
Xylitol je sladidlo, které se získává ze dřeva, často především z březové kůry – proto se mu často přezdívá také dřevný cukr anebo březový cukr. Vliv xylitolu na zdraví se projevuje především tím, že sladidlo neškodí zubům a chrání je před zubním kazem. Jeho kalorická hodnota je zhruba o 40 % nižší než u běžného stolního cukru a to i přesto, že mají stejnou sladivost. K dostání je opět v kamenných obchodech se zdravou výživou, v lékárnách či větších supermarketech.