Zelená výprodeji! Produkty v původním kabátku se slevou až 40 %Vyberte si. Jen do vyprodání zásob.

Velikonoční beránek

  • Bez lepku
  • Chuťovka
Recept na bezlepkového velikonočního beránka
  • náročnější
  • 6 porcí
  • 60 min
  • od 2. kroku
Tradiční velikonoční dezert ve formě, která jde s dietním plánem ruku v ruce. Zapomeňte na bílou mouku a klasický cukr. Upečte si vláčného velikonočního beránka.

Na velikonočního beránka potřebujeme

Proteinový nápoj – příchuť natural (40 porcí)25 g
Jogurt bílý řecký140 g
Mák mletý40 g
Mandlová mouka120 g
Mouka z lněných semínek50 g
Citrónová šťáva10 ml
Vejce4 ks
Vaječný bílek1 ks
Kypřicí prášek do pečiva12 g
Čekankový sirup60 ml

Bude se vám hodit

Z uvedených surovin připravíme 6 porcí.

Na recept jsme použili řecký jogurt bílý s 0 % tuku.

  • 25 g proteinového nápoje jsou 2 zarovnané odměrky.
  • 12 g prášku do pečiva je 1 sáček.
  • 10 ml citrónové šťávy je zhruba 1 polévková lžíce.
  • 60 ml čekankového sirupu je zhruba 6 polévkových lžic.

Jak připravit velikonočního beránka

  1. Celá vejce vyšleháme společně s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou.
  2. Bílek vyšleháme zvlášť do tuhého sněhu.
  3. Zbylé suché ingredience smícháme.
  4. Do vaječné hmoty přidáváme střídavě sypkou směs a jogurt, jakmile se spojí krátce prošleháme.
  5. Do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Pokud by bylo těsto příliš husté, můžeme naředit trochou rostlinného mléka bez cukru.
  6. Těsto nalijeme do vymazané formy (nebo do silikonové) a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 min.
  7. Jakmile začne beránek zlátnout, teplotu stáhneme na 160 °C a dopečeme dalších asi 30 min. Vyzkoušíme špejlí, zda je uvnitř propečený.

Mandlová vs. klasická mouka

Mouka vyrobená z pšenicevysoký obsah sacharidů, ale nízký obsah tuku a vlákniny. Její konzumace tak může vést ke kolísání hladiny cukru v krvi a po výrobcích z pšeničné mouky se můžeme cítit unaveníhladoví. Oproti tomu mandlová moukanízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah vlákniny a zdravých tuků. Má tak nízký glykemický index, uvolňuje cukr do krve pomalu a je trvalým zdrojem energie.

Proč používat mandlovou mouku

Důvodů je celá řada. Vzhledem k tomu, že jsou v ní pouze rozmixované mandle, přináší veškeré zdravotní benefity s nimi spojené. Mandle jdou skvělým zdrojem antioxidantů a také vlákniny a bílkovin. Obsahují pro tělo důležité živiny, mezi které patří například vitamín E, selen, zinek, vápník, hořčík, vitamín B a vitamín B7.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 287 kJ/308 kcal
Bílkoviny18,8 g
Sacharidy7,8 g
Tuky21,5 g
Vláknina10,6 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,5
18 hodnocení
Martina Dvořáková manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Autor

Martina Dvořáková
Profil autora

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.