Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
  • AkceSlavíme 10 let ▪️ Každá 10. objednávka ZDARMA ▪️ Pořádné slevy ▪️ Dárky pro všechny ▪️ Do 7. 11. 2021 💙

Plováček - každá 10. objednávka zdarma

Extra výživná černá čočka beluga. Proč ji ve zdravé kuchyni nevynechat a co z ní uvařit?

Černá čočka beluga na dřevěném stole s vařečkou. Beluga patří mezi extra výživné potraviny.

Taky se občas neubráníte pocitu, že vaříte stejná jídla stále dokola? Ono nachystat oběd či večeři nebývá takový problém, když víme z čeho. Už jste zkusili černou čočku? Jestli se u vás v kuchyni ještě neobjevila, možná nastal čas to napravit. Nejedná se o ledajakou potravinu. Benefitů má na rozdávání. Léčí, chutná a krásně vypadá. Pojďte zjistit víc.

Černá čočka beluga vypadá jako nenápadná potravina. Dokazuje ale, že v jednoduchosti je krása. Svůj název beluga “podědila” po tom nejlepším, po exkluzivním kaviáru. Drobnými zrnky i barvou ho totiž připomíná.

 

Kudy vaří, tudy léčí

Nejenže z černé čočky uvaříte nespočet variant salátů, pomazánek i teplých hlavních jídel a opravdu si na nich pochutnáte. Uděláte tím službu i svému tělu. Je zásobárnou vitamínu B, železa a hořčíku. Navíc jde o bezlepkovou potravinu.

Černá čočka je skvělým zdrojem vlákniny (na 100 g čočky = 15 g vlákniny) a rostlinných bílkovin (na 100 g čočky = 24 g, což je zhruba dvojnásobek toho, kolik vám dá tofu – 10 g). Její černý pigment obsahuje antioxidanty, které můžeme jinak najít například v bobulovitém ovoci (borůvkách, ostružinách). Dokáže tak chránit naše tělo před působením volných radikálů a s ním spojeným stárnutím buněk,” říká Jiří Skála, výživový specialista KetoDiet.

 

Základ skvělých zdravých receptů

Společně s červenou čočkou patří černá čočka mezi unikáty tím, že není třeba ji namáčet jako ostatní luštěniny. Její nespornou výhodou je to, že nenadýmá. Drobné černé bobulky si i po uvaření uchovávají svůj tvar. Čočku vložte do studené neosolené vody tak, aby byla mírně ponořená. Při varu přilévejte horkou vodu a vařte do změknutí zhruba 25–30 minut. Žádné dlouhé hodiny u plotny vás tedy nečekají. Hotovo máte raz dva.

Černá čočka je výbornou přílohou například k rybě. Dochutit ji můžete nasekanou pažitkou či petrželkou nebo praženými vlašskými ořechy. Vynikající je v kombinaci s kořenovou zeleninou.

 

4 naše oblíbené recepty s černou čočkou

Rizoto s čočkou beluga

Rizoto s černou čočkou beluga

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 150 g černé čočky beluga
  • 60 g mraženého hrášku
  • 60 g mražené kukuřice
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká červená cibule
  • 15 cherry rajčátek
  • 15 ml suchého bílého vína
  • bylinky na ozdobení (pažitka, petrželka)
  • olivový olej
  • strouhaný čedar či parmazán (dle chuti)

 

Jak na to:

Nadrobno nakrájíme červenou cibuli a česnek. Obojí osmahneme na troše olivového oleje. Přidáme rýži a celé promícháme. Podlijeme trochou vína a necháme vydusit. Poté postupně podléváme zeleninovým vývarem a rýži vaříme doměkka.

Mezitím propláchneme černou čočku a vaříme dle návodu. Krátce před změknutím k ní přidáme hrášek a kukuřici. Zbytečnou vodu pak slijeme.

Směs čočky a rýže smícháme dohromady. Přidáme ještě cherry rajčátka překrojená napůl a krátce osmahnutá řeznou stranou na olivovém oleji.

Na talíři zdobíme bylinkami a posypeme strouhaným sýrem.

 


 

Čočka beluga s kurkumou a ztraceným vejcem

Čočka beluga s kurkumou a ztraceným vejcem

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g černé čočky beluga
  • 3 ks mrkve
  • ½ celeru
  • 4 ks jarní cibulky
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vrchovaté lžičky kurkumy
  • olivový olej
  • 2 lžíce lahůdkového droždí na zahuštění
  • sůl a pepř na dochucení
  • 4 vejce

 

Jak na to:

Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, celer a mrkev. Přidáme česnek, kurkumu a propláchnutou černou čočku. Do pánve vložíme bobkový list, nové koření a osolíme. Celou směs podlijeme horkou vodou a dusíme do změknutí. Když máme hotovo, zahustíme lahůdkovým droždím a dochutíme mletým pepřem.

Mezitím si ve vroucí vodě postupně připravíme ztracená vejce. Vejce nejprve vyklepneme jednotlivě do misky. Když je voda v hrnci vroucí, přilijeme do ní lžíci octa a rychle zamícháme, aby se vytvořil vír. Doprostřed víru vlijeme jedno vajíčko. Bílek se krásně zatáhne okolo žloutku. Krátce povaříme a jakmile je bílek pevný, hrnec odstavíme z plamene a vejce necháme cca 2 minuty dojít. Stejně postupujeme s dalšími vejci.

 


 

Pomazánka beluga

Pomazánka z černé čočky beluga

Na 8 porcí budeme potřebovat:

  • 100 g čerstvého sýru
  • 60 g černé čočky beluga
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

 

Jak na to:

Čočku uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme s čerstvým sýrem a dochutíme česnekem a solí. Pomazánku můžeme namazat na proteinovou bagetu či proteinový chléb a dozdobit například cherry rajčátky či salátovou okurkou.

 


 

Čočkový salát s balkánským sýrem

Salát z černé čočky s balkánským sýrem

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g černé čočky beluga
  • 1 velká červená cibule
  • 200 g balkánského sýru
  • 125 g polníčku
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl a pepř

 

Jak na to:

Čočku uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme. Mezitím smícháme citronovou šťávu, ocet, olej a trochu soli a pepře. Čočku promícháme se zálivkou, jemně pokrájenou cibulkou a polníčkem. Navrch přidáme na kostičky nakrájený sýr a opražené ořechy.

 


 

Kam pro černou čočku

Pro čočku beluga dnes už nemusíte výhradně do prodejen zdravé výživy. Kromě sítě drogerií s oddělením zdravé výživy ji nakoupíte v podstatě v každém supermarketu. A cena rozhodně není nijak závratná. V této oblasti má černá čočka do kaviáru opravdu hodně daleko.

 

Vhodná pro každého

Ať už aktivně sportujete nebo třeba vaříte pro malé děti, zařaďte černou čočku do svého jídelníčku s jistotou, že svému tělu dopřáváte to nejlepší. Jídly s čočkou beluga můžete rovněž pohodlně navázat na některý z dietních plánů KetoDiet. Jestli jste si vybrali jiný způsob hubnutí než keto dietu, po čočce klidně taky sáhněte. Do redukčního jídelníčku totiž patří.

Když měníte stravovací návyky, logicky se vám do hledáčku dostanou potraviny, o kterých jste dřív neměli ponětí. S trochou nadsázky by se dalo říct, že kdo vaří z černé čočky, má vždy barevný stůl.

 

Autor: Tereza Břízová
Foto: Tereza Břízová

 

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potřebujete poradit?

Obraťte se na naše zákaznické oddělení. Jsme vám k dispozici.

Prodejní místa

KetoDiet produkty si můžete zakoupit i u vybraných partnerů.

Mapa prodejen

Mějte přehled

Přihlaste se k našemu newsletteru a o všem budete vědět jako první.

Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů