Týden slev navíc! Využijte Black Friday a objednejte se slevou až 70 %. Jen do neděle 4.12. Tak rychle do e-shopu!

Polévka z červené čočky

  • Bez lepku
  • Bez laktózy
  • Vegan
  • Oběd
  • Večeře
  • snadné
  • 1 porce
  • 30 min
  • od 3. kroku
Recept na polévku z červené čočky
Červená čočka je lehce stravitelná a nenadýmá, takže ji bez obav přivítejte v kuchyni. Třeba v podobě krémové, lehce pikantní polévky, kterou jsme perfektně dochutili. Pusťte se do vaření.

Na polévku z červené čočky potřebujeme

Červená čočka40 g
Batáta50 g
Cibule bílá30 g
Česnek3 g
Olivový olej10 ml
Kari2 g
Čerstvý koriandrdle chuti
Zázvor čerstvý2 g
Kokosové mléko (light)50 ml
Limetková šťáva5 ml
Sůldle chuti
Pepřdle chuti

Nechcete vážit?

  • 40 g červené čočky (v suchém stavu) jsou zhruba 3 vrchovaté polévkové lžíce. 
  • 30 g cibule je přibližně ½ menší cibule. 
  • 3 g česneku je zhruba 1 menší stroužek. 
  • 10 ml olivového oleje je zhruba 1 polévková lžíce. 
  • 2 g kari a zázvoru je asi 1/3 čajové lžičky.

Jak připravit polévku z červené čočky

  1. Kari koření na sucho opečeme v hrnci po dobu zhruba 2 minut. 
  2. Cibuli nakrájíme na drobné kousky. 
  3. Do hrnce přidáme olivový olej, pokrájenou cibulku, koriandr a najemno nastrouhaný zázvor. 
  4. Společně vše restujeme. Podle chuti můžeme v této fázi také osolit. 
  5. Přidáme oloupanou a na kousky nakrájenou batátu. 
  6. Přisypeme propláchnutou červenou čočku a zalijeme 0,5 litrem vody. 
  7. Vaříme do měkka zhruba 20 minut. 
  8. Vše rozmixujeme
  9. Vmícháme kokosové mléko. 
  10. Polévku dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou. 
  11. Navrch zdobíme čerstvým koriandrem.

Co byste o polévce z červené čočky měli vědět?

Červená čočka je velmi oblíbená dietní potravina. Obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů (B6) a minerálních látek (železo, selen, fosfor, zinek a mangan). Vzhledem k tomu, že má schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve, je vhodná i pro diabetiky.  

Díky vysokému podílu vlákniny zároveň skvěle zasytí a působí preventivně proti zácpě. Její největší předností oproti jiným druhům čočky je to, že je již zbavená slupky a nenadýmá, díky čemuž je vhodná například i pro kojící matky.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 254 kJ/300 kcal
Bílkoviny12,3 g
Sacharidy27,3 g
Tuky12,9 g
Vláknina13 g

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,8
19 hodnocení
Martina Dvořáková manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Autor

Martina Dvořáková
Profil autora

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.