🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Kritická období ženy. Kdy nejčastěji přibírají na váze a proč?

11. 9. 2019Tento článek vám zabere 5 min čteníredakce KetoDiet

Každá žena má určitě svoje vysvětlení, proč přibrala nebo proč se jí nedaří zhubnout. A někdy je těch „výmluv“ skutečně dost. Pravdou ale je, že v životě žen existují riziková období, v nichž se skutečně přibírá tak nějak snadněji. Kdy tedy nejpravděpodobněji ženy přiberou? A dá se tomu nějak zabránit?

Tři generace žen. Každá žena se může dostat do kritického období, během kterého začne přibírat na váze.

Genetická dispozice

Na geny nelze svalovat úplně všechno, ovšem v tom, kolik vážíte, hraje skutečně ze 40 procent genetika. Z 60 procent jsou to ale zevní příčiny. Geneticky dané je s velkou mírou také rozložení tělesného tuku. Typ „jablko“ zdědí asi 46 procent žen! Typ „hruška“ pak asi 48 procent. Vlivem genů tedy můžete mít k nadváze sklony, ale neznamená to, že budete nutně obézní. Jen budete muset vynaložit větší úsilí, abyste si normální váhu udrželi. Podívejte se, jaká by měla být vaše ideální váha.

Vysokoškolské studium

Spousta žen začne přibírat v době, kdy začnou studovat na vysoké škole. Je to dané pocitem svobody a vlastní důležitosti, a také téměř naprostou ztrátou kontroly rodičů nad jejich životy. K tomu přičtěte stres ze zkoušek, spoustu studijních povinností a nedostatek času. To dost často změní stravovací návyky, ženy méně často jí (nebo nekvalitně, například ve fast foodech). Před zkouškami pak do sebe ládují sladkosti, popíjejí kávu a alkohol. Není nic snazšího než se „pojistit“ kvalitní výživou, která nezabere moc času, například keto polévky, kdy pouze směs zalijete horkou vodou, nebo si připravíte keto nápoj s libovolnou příchutí.

Zaměstnání

Jakmile ženy začnou chodit do práce, může to mít negativní vliv na jejich stravovací návyky. Pro mnohé z nich je totiž vstup do zaměstnání jakýmsi signálem, aby uspěly. A to co nejdřív. Proto se snaží vypadat dobře a pracovat mnohdy víc než na sto procent. Ještě nejsou vdané, ale potenciálního partnera hledají. Je to tedy období, kdy paradoxně některé ženy výrazně hubnou, protože chtějí dobře vypadat, a jiné paradoxně přibírají, protože jedí nepravidelně a stres zajídají nevhodnými potravinami. Při chronickém stresu navíc dochází k hormonálním změnám, a ty vedou k přibírání.

Manželství a těhotenství

Možná to je divné, ale jakmile se ženy vdají a mají spokojený vztah, dochází podle statistiky ke zvýšení váhy. Zmizí motivace hubnout, protože „už ho máme jistého“, k tomu se velmi záhy přidá první těhotenství. V něm hraje důležitou roli stravování. Spousta žen podlehne názoru, že v této době je nutné jíst za dva, a kilogramy samozřejmě leží zbytečně nahoru. Po narození dítěte jich hodně zůstává kulatější, svou roli tu hraje nedostatek času a stres. Kojení je pro mnoho žen ideální, protože díky němu hubnou, u jiných se ale váha nehne. Proto by se ženy během těhotenství a kojení měly stravovat zdravě a pravidelně, a taky se dostatečně hýbat (stačí pravidelné delší procházky s kočárkem nebo lehké cviky na břicho, které jsou po porodu vhodné). 

Rozvod a deprese

Velmi často začnou ženy přibírat ve chvíli, kdy se rozvádějí. Spousta žen svou neutěšenou situaci (zvláště pokud je důvodem rozvodu nevěra) zajídá sladkostmi, takže přibrat během krátké doby deset kilogramů není žádný problém. Problém potom bývá zbavit se jich. Stres způsobený rozvodem může spustit deprese. A při depresích se velmi často přibírá na váze. Za to „mohou“ některá antidepresiva, kdy může žena přibrat až pět kilogramů za měsíc. Na vině nejsou jen prášky, ale fakt, že pokud má žena depresivní pocity, má větší sklon konzumovat potraviny s vysokým obsahem cukru či tuku. Během depresivní fáze se taky ztrácí chuť cvičit.

Ozvláštněte jídelníček proteinovým chlebem

Během mestruačního cyklu

Tento důvod přibírání bývá nejčastější. Ručička na váze se totiž může měnit velmi dramaticky i během „obyčejného“ menstruačního cyklu. Některé ženy přiberou při PMS třeba tři kilogramy! Jak ovšem tvrdí gynekoložka Lauren Streicherová z Northwestern University Feinberg School of Medicine, technicky to je dočasné zadržování vody. Jakmile přijde menstruace, stačí hodně pít a váha zase spadne. Na vině jsou v tomto případě hormony, konkrétně kolísání hladiny estrogenu. Pokud jste tedy ve fázi „čekání“ na menses, neuklidňujte se zmrzlinou a koláčky, ale hodně pijte, jezte bílkoviny (řecký jogurt nebo vyzkoušejte některé z KetoDiet jídel, které jsou nabité proteiny) a udržte svoje chutě na uzdě.

Menopauza

Pokud jde o hubnutí či přibírání, pak zcela jednoznačně patří menopauza k největším strašákům žen. Ženy jsou na tom hůře než muži díky hormonálním změnám, které mají vliv nejen na tělo, ale i na psychiku. Dost často začnou přibírat, snižuje se svalová hmota a mění se proporce. Metabolismus se zpomaluje, a pokud se ženy nebudou hýbat a hlídat v tom, co jedí, začnou přibírat. Horší než kila navíc je ale rozložení tuku kolem pasu, tedy do nitrobřišní oblasti. To je rizikové pro vznik kardiovaskulárních chorob. Co tedy dělat? Zvýšit pohybovou aktivitu a upravit jídelníček. Uberte sacharidy a přidejte bílkoviny. Pokud milujete pečivo, zkuste jídelníček ozvláštnit proteinovým chlebem.

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů