Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Moderní zdravý jídelníček. Proč je jiný než před 10 lety?

Spousta z nás žije v omylu. Sladké zapékané müsli k snídani, ovoce nejen dopoledne, ale i večer, špagety aglio olio k obědu, tmavé pečivo se šunkou ke svačině a houbové rizoto k večeři. Tohle vážně není ten pravý jídelníček, který by nám pomohl ke štíhlejší postavě. Víte, jaká je v něm chyba? A proč už s jídelníčkem, se kterým jste zhubli před deseti lety, nyní kila dolů nepůjdou?

2 pilíře zdravého životního stylu

Náš každodenní život se v posledních 50 letech hodně změnil a mustr zdravého životního stylu s ním. Proto i přesto, že se veškerá nutriční doporučení neustále vyvíjejí, tloustneme. Hlavní příčinou rostoucí nadváhy je tak jednoznačně jídelníček. „Největší potíž dnešního stravování vidím v hektickém životním stylu a s ním spojeném stresu. Nemáme na přípravu kvalitního jídla čas, jíme nepravidelně nebo celý den nejíme vůbec, ve spěchu tak sáhneme po něčem nezdravém a vše doženeme večer. Není divu, že si pak naše tělo ukládá zásoby na horší časy,“ říká výživová poradkyně Martina Dvořáková.

Nedělejte stejnou chybu. Dobře víte, že hubnutí a následně odstartování zdravého životního stylu se neobejde bez dvou věcí: zdravého jídelníčku a pravidelného pohybu. A právě zdravý vyvážený jídelníček je rozhodující. Vaše hubnutí a udržení si nové hmotnosti totiž ovlivňuje až ze 70 %. A základem zdravého jídelníčku je správná skladba makroživin – bílkovin, sacharidů a tuků.

Věděli jste, že téměř všechny vyspělé země trápí obezita? Jen v Česku trpělo v roce 2016 podle studie Česko v datech nadváhou až obezitou 71 % mužů a skoro 57 % žen, což je nejvyšší číslo v historii.

„Ještě přibližně před deseti lety odpovídal doporučovaný poměr živin 50 % sacharidů, 30 % tuků a 20 % bílkovin. Toto doporučení však vycházelo z jiného životního stylu. Lidé se daleko více a častěji hýbali, a proto energii ze sacharidů snáze spálili,“ vysvětluje Martina Dvořáková. Tehdy byste tak nejspíš uspěli i s jídelníčkem z úvodu článku, ve kterém je, jak jste si určitě všimli, příliš mnoho sacharidů a chybí v něm potřebné bílkoviny, zelenina a zdravé tuky. U tuků i bílkovin je pak vhodné kombinovat živočišné s těmi rostlinnými, a to nejlépe v poměru 1 : 1.

Proč se bojíme bílkovin?

„Nejčastější obavou z bílkovin neboli proteinů bývá u klientů ta, aby jim po bílkovinách nenarostly velké svaly. Z praxe ale vím, že nabrat byť jen jeden kilogram svalové hmoty vyžaduje dlouhodobé úsilí, a proto se bílkovin nemusíte obávat. Spíše naopak,“ ujasňuje Martina Dvořáková. V běžném jídelníčku by se vám tak mělo každý den objevit 0,8 – 1,3 g bílkovin na 1 kilogram vaší ideální hmotnosti.

Druhou velmi častou obavou je, že vám přemíra bílkovin může poškodit játra a ledviny. Nyní už si ale velmi jednoduše spočítáte, že ani při proteinové dietě nesníte nikterak přehnané množství bílkovin. Denně si jich dopřejete cca 90 g. Zátěž by pro tělo představoval denní příjem, který přesahuje hodnotu 2,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Na tyto hodnoty se dostávají ale maximálně kulturisti, kteří budují svalovou hmotu při přípravě na soutěže,“ doplňuje výživová poradkyně. Naopak dlouhodobě špatná životospráva spojená s nadváhou až obezitou škodí (nejen) játrům a ledvinám mnohem víc.

 

Příště se to dozvíte dřív!

Víte, že jste si tento článek mohli jako první přečíst v letním vydání klubového magazínu Moje KetoDiet? Stačí být členem našeho věrnostního klubu a už vám nic neuteče. Členství je zcela ZDARMA a čeká vás s ním spousta výhod.

> Stát členem klubu

Jak na správnou skladbu jídelníčku?

Pokud jste se rozhodli zhubnout, uberte v jídelníčku sacharidy, a to hlavně jednoduché cukry. Množství zdravých tuků pak zachovejte a navyšte bílkoviny minimálně na optimální množství, tj. až na 1,3 g na 1 kg vaší ideální hmotnosti denně, a pokud už máte po padesátce, můžete přidat až na 1,5 g bílkovin / 1 kg hmotnosti. Jako vzor vám poslouží středomořský jídelníček, ve kterém už řadu let hraje prim pohyb a čerstvé potraviny,“ doporučuje výživová poradkyně Martina Dvořáková. 

V praxi to bude jednoduše vypadat tak, že upřednostníte kvalitní maso a ryby, mléčné výrobky jako tvaroh nebo sýry, přidáte zeleninu, oříšky, semínka a avokádo a šetřit budete s přílohami. Úplně vynecháte sladkosti, polotovary nebo bílé pečivo a dáte si pozor na skryté cukry v limonádách, ochucených jogurtech či slaných pochutinách. Pokud vám budou přílohy chybět, sáhnete po celozrnném pečivu, kuskusu, bulguru, hnědé rýži či luštěninách, jako jsou červená čočka, fazole nebo cizrna.

 

 

Právě jste se rozhodli pro změnu a nevíte, jak na to? 

Můžete začít s předem poskládaným dietním plánem KetoDiet, který odstartuje vaše hubnutí, povzbudí metabolismus a postupně vás nasměruje ke správnému jídelníčku. Zvyknete si pravidelně jíst a dostatečně pít, a navíc přidáte i pravidelný pohyb, který, jak už víte, tvoří zbylých 30 % snahy o zdravější a štíhlejší tělo. 

„Ketodieta je výborným odrazovým můstkem ke změně stravovacích návyků. Jíte 5x denně na bílkoviny bohaté jídlo, které doplňujete zeleninou a zdravými tuky. Důležité je i dostatečně pít, a to 2–3 litry neslazených tekutin za den, aby se škodliviny uvolňované spalováním tuků vyplavily hezky z těla ven. Změny pak na sebe nenechají dlouho čekat. Už po pár dnech přijdou první výsledky, a to vás bude motivovat k dosažení vašeho cíle – ideální postavy třeba do plavek,“ uzavírá Martina Dvořáková. 

 

Autor: Nikola Nevečeřalová

Foto: KetoDiet, Depositphotos

 

Předchozí článek: Jak na to, abyste se z dovolené nevrátili s 5 kily navíc?

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potřebujete poradit?

Ozvěte se nám a my vám poradíme jak zhubnout.

Prodejní místa

KetoDiet produkty si můžete zakoupit i u vybraných partnerů.

Mapa prodejen

Mějte přehled

Přihlaste se k našemu newsletteru a o všem budete vědět jako první.

Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů