🌸 Májová sleva 25 % na váš nákup.* S kódem LASKA25 jen do 1. 5. 🎁 Každý den navíc dárek pro prvních 200 objednávek.

Low carb svačiny na cesty. 9 tipů a 13 receptů

25. 7. 2023Tento článek vám zabere 6 min čteníNikola Nevečeřalová

Žádné občerstvení na dohled, nebo jenom smažák a hranolky, klobása a nanuky? Žádný strach, máme pro vás hned 9 tipů na svačiny, které vás zachrání na výletě i na dlouhé cestě. A přihodíme 13 low carb receptů na jídla do batohu.

Eva Decastelo s KetoDiet na cestách

Je skvělé, když víte, co budete za tři hodiny jíst. Jenže na dovolené, na výletě nebo při dlouhé cestě autem jste často odkázáni na stravovací možnosti, na které zrovna narazíte. Buďte raději připraveni, ať do sebe nesoukáte předražený párek v rohlíku, který si budete už předem vyčítat. 

Bílkoviny = základ kvalitních svačin

Je jedno, jestli chystáte svačinu na hory, na kolo nebo na dlouhou cestu autem či vlakem. Řiďte se při výběru občerstvení i svačin s sebou jednoduchými pravidly a jste v suchu, a to i pokud držíte nízkosacharidovou stravu.  

  • Přesmažené trans tuky nebrat.  
  • Se sacharidy, hlavně s jednoduchými cukry šetřete.  
  • Zaměřte se na bílkoviny. Doplní energii, spolehlivě zaženou hlad, ochrání svalovou hmotu a zbytečná kila navíc po nich nehrozí.  
  • K bílkovinám přidávejte zdravé tuky, zeleninu a ovoce.  

9 tipů na svačinu na výlet nebo cestu autem

… které se hodí i do jídelníčku na hubnutí

1. Oříšky, semínka 

Máte je vždy po ruce. Udělejte si svůj oblíbený mix do krabičky. Vlašské, lískové, mandle, kešu nebo slunečnicová semínka, lněná či dýňová. Jen pozor při jejich výběru (ořechy jsou při nesprávném skladování v obchodě nebo při převozu náchylné na plísně) a taky na množství, které sníte. Ačkoli, ale i protože obsahují velkou porci zdravých tuků, jsou kalorickou bombou. 

2. Proteinové kapsičky – HIT mezi svačinami! 

Že jste ještě neměli proteinové pyré? Na cestě se vám bude hodit. Jedná se o bílkoviny v praktickém balení – dobře zasytí, je rychle stravitelné, s minimem cukru a bude vám chutnat. Ideální svačina do auta i na túru. 

3. Ovoce a zelenina 

Vybírejte druhy, které se lehce „neunaví“ a taky podle toho, kolik sacharidů si v jídelníčku povolujete. Vkládejte je pak na vhodné ne příliš těsné místo v batohu (ne naspod!), ať se nepomačkají. Volte tvrdší odrůdy, jako jsou jablka, hrušky, případně mandarinku ve slupce, papriku, mrkev nebo nakrájejte cokoli do krabičky. 

Skvělou variantou na fyzicky náročnější výlet je banán, který rychle doplní energii. Ovšem ten až po proteinové dietě. Sušené ovoce pak přihoďte jedině pro stav nouze, je v něm příliš koncentrovaný cukr. 

4. Proteinový nápoj ready to go vs. praktický sáček 

Ready to go proteinový drink protřepete a vypijete. Klidně za jízdy nebo za chůze. Pokud vás čeká dlouhý výšlap nebo máte už teď těžký batoh, místo ready to go proteinového drinku si zabalte praktický malý sáček s jednou porcí proteinového nápoje (nebo vezměte pro sichr dva) a prázdný shaker. Rozmíchat protein ale můžete i ve sklenici s vodou, kterou seženete kdekoli po cestě. 

2v1! Proteinový nápoj má hned dvojí benefit. Zasytí vás a doplní pitný režim, který bývá na cestách výrazně zanedbáván.

Ready to go proteinový nápoj nabitý bílkovinami zasytí

5. Sladké pečivo na cesty – není buchta jako buchta 

Na cestu volte suché varianty sladkého pečiva bez přemíry cukru, ideálně s notnou dávkou bílkovin. Jednotlivé kousky nebo muffiny naskládejte vedle sebe do krabičky, případně mezi ně vložte alobal či ubrousky, ať z toho nemáte drobenku.  

A nebo sáhněte po jednotlivě balených proteinových muffinech či proteinových croissantech

6. Slané pečivo na cesty 

Ideální na proložení a promazání je trvanlivý proteinový chléb. Tipy na pomazánky pro vás máme v receptech níže

Nebo si zapečte tousty či tortillu. V toustovači nebo kontaktním grilu. S plátkem čedaru, slaniny a salátem nebo čímkoli, co máte rádi. A v krabičce nebo alobalu to i pár hodin vydrží. Až budete vybírat tortillu, sáhněte po proteinové tortille. Nebudete po ní mít hlad tak rychle, jako po běžné a sedne právě i do low carb jídelníčku

7. Sušené maso 

Sušené maso se hodí vždycky. Vejde se do každé kapsy a zaručeně zasytí. Věděli jste, že kromě sušeného hovězího můžete u nás ochutnat i krůtí jerky

8. Slané krekry a proteinové chipsy 

Rychlosnack plný proteinů. Zaručeně uvezete nebo unesete balíček proteinových krekrů nebo proteinových chipsů, které zdaleka nejsou jen náhražkou nezdravých brambůrků. Tyhle dobroty dovedou i kvalitně zahnat hlad. 

Vyzkoušejte si proteinové krekry natřít jednou z pomazánek níže

9. Proteinové tyčinky 

Záchranná klasika. Při výběru proteinových tyčinek si ohlídejte množství cukru, ale taky jestli mají čokoládovou polevu, nebo ne. V autě vám vydrží, pokud máte klimatizaci, ale na cestě po svých nebo na kole by se vám mohla nepříjemně roztéct.

 

Jaká je nejlepší svačina na cestu autem? 

Nejlepší je taková, která se nezkazí. Záleží taky, zda balíte svačinu na cestu do Chorvatska nebo jen do Krkonoš. Podle času na cestě si spočítejte, kolik svačin budete potřebovat a vrhněte se na přípravu. Namíchejte si kombinaci svačin podle tipů výše a nedovolte, aby vám hlad pokazil úvod dovolené. 

Vytvořte si odškrtávací seznam nejen věcí s sebou na dovolenou, ale taky speciální seznam na cestu. Na něj kromě jednotlivých jídel přijdou třeba zábavné aktivity pro děti, dálniční známky či doklady.

Low carb svačiny – recepty

6 receptů na slano – proteinové housky, placičky a muffiny

3 dietní pomazánky na pečivo

4 sladké svačiny na cesty z trouby

Dejte těsto na beránka do jiné pečicí formy, nebo si prostě dopřejte beránka i mimo velikonoční svátky. Proč by ne!

TIP! Vyzkoušejte i další naše dietní low carb recepty.

Šťastnou cestu.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Chcete další várku letních receptů?

Vyzkoušejte jednu z dietních hned hotových zálivek na salát. Pochutnáte si a o štíhlou linii nepřijdete.
Chci recepty

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů