💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

Sacharidová chřipka a jak se s ní poprat

14. 3. 2019Tento článek vám zabere 6 min čteníredakce KetoDiet

Cukr má na naše tělo obrovský vliv. Když ho jíme nadbytek, okamžitě se začne ukládat ve formě tuku, podílí se na vzniku kardiovaskulárních chorob, nebo na propuknutí a rozvoji diabetu II. typu. Vyhráno ale nemáme ani v momentě, kdy se cukru, nebo obecně velkého množství sacharidů, rozhodneme dobrovolně vzdát.

Žena v bílé košili sedí ustolu a jí vidličkou vařenou brokolici. Existují způsoby, jak se poprat se sacharidovou chřipkou.

Cukrová chřipka

Všichni moc dobře znáte základní makroživiny, které náš organismus potřebuje - sacharidy, bílkoviny, tuky. A většina z vás také ví, že hlavním a snadným zdrojem energie jsou pro nás sacharidy. Když sacharidy omezíme, protože je naším cílem se dostat do ketózy, může se projevit stav, kterému se říká “cukrová chřipka”, “keto chřipka”, nebo “sacharidová chřipka”. Tělo tak protestuje proti novému jídelníčku, dožaduje se svých oblíbených cukrů a tento protest může trvat několik dnů, týdnů, nebo také nemusí nastat vůbec.

V zákulisí keto chřipky stojí kromě klasické závislosti na cukru i inzulin, hormon, který se tvoří v naší slinivce podle toho, co sníme a kolik sacharidů se v našem jídelníčku objeví. Když sacharidů jíme hodně, tvoří se i hodně inzulinu. Když málo, je tomu naopak.

Tento důležitý hormon má na starosti přesouvání glukózy (jednoduchého cukru) z krve do buněk kosterního svalstva, srdce a tukové tkáně, a nepřímo řídí ukládání přijaté energie. Kromě toho všeho zabraňuje i vylučování vody a některých minerálů ledvinami z těla ven.

Pokud ale sacharidy ve své stravě snížíme, jde dolů i hladina inzulinu, dochází k většímu vylučování vody a minerálů, krevní cukr klesá a milá zlatá keto chřipka může být rázem na světě.

Příznaky ketochřipky

Nebudeme vám nic nalhávat. Prvních pár dní může být náročných, zvlášť u těch z vás, kteří měli předchozí jídelníček doslova nabitý sacharidy. Tělo se hůře přizpůsobuje novému stravování, svému novému palivu. Nemusíte se ale bát, nebo se snad keto chřipky děsit. Obvykle je tento přechodný stav otázkou několika dní a jak rychle přišel, tak i odejde.

Než si tedy naše tělo uvědomí, že je schopné energii přirozeně čerpat z uložených tuků, můžete se setkat s těmito příznaky:

  • únava,
  • slabost,
  • malátnost či otupělost,
  • bolesti hlavy,
  • pocity nevolnosti, zácpa,
  • podrážděnost nebo nervozita,
  • nespavost,
  • křeče v nohou, brnění,
  • bušení srdce,
  • žízeň, nebo chutě,
  • hlad.

Proč někteří ketochřipku mají a jiní ne?

Odpověď na tuhle otázku není úplně jednoduchá. Stejně jako na fyzickou aktivitu, stres, nebo jídlo reagujeme rozdílně, podobně odlišné reakce jsou i v případě omezení sacharidů v jídelníčku. Roli v tom, zda se některé příznaky keto chřipky objeví právě u vás, hraje nejen předchozí stravování, ale i genetika, míra dehydratace, psychické rozpoložení, nebo případná ztráta minerálů (především sodíku, hořčíku a draslíku).

Jak ketochřipku v pohodě zvládnout?

Ačkoliv může být začátek nízkosacharidového stravování pro vás náročný, existuje několik možností a tipů, jak keto chřipku zmírnit, nebo dokonce zcela utlumit.

Cvičení při sacharidové chřipce? Vsaďte na jógu

Odložte intenzivní cvičení

Je možné, že i doběhnout, nebo dokonce dojít autobus, nebo tramvaj pro vás bude boj. Proto v tomhle období zvolněte s náročnou fyzickou aktivitou, na kterou jste byli zvyklí, a nezačínejte ani s žádnou novou. Nevhodné na začátek jsou silové tréninky, náročná cyklistika, rychlé běhy, kruhové tréninky, cviky na břicho a podobně. Místo toho zkuste jógu, nebo delší procházku. Šetřete se a dopřejte sami sobě prostor a čas na adaptaci.

Odpočívejte a relaxujte

Pokud špatně spíte, cítíte slabost a malátnost, zaměřte se na kvalitní odpočinek. Nedostatek spánku zvyšuje hladinu kortizolu, hormonu, který bývá označovaný jako hormon stresu. Jeho účinkem je další nabuzení organismu, zvýšení krevního tlaku, srdečního výdeje a pochopitelně se jeho působení odrazí negativně i na náladě a vašem spánkovém režimu. Ukázkový začarovaný kruh.
Zkuste se ráno osprchovat chladnou vodou, chodit častěji na čerstvý vzduch, omezit kofein (především ve večerních hodinách), a pozor, před spaním žádná elektronická zařízení!

Dodržujte pitný režim

A tahle rada opravdu není jen obecně omílaným klišé. V průběhu nízkosacharidové diety, tedy i v průběhu dietních plánů KetoDiet, dochází k významnějšímu vylučování vody z těla, proto je opravdu důležité dbát na důkladnou hydrataci. I když nemáte pocit žízně. Dostatek tekutin vám pomůže bojovat se slabostí, nebo křečemi.

Doplňujte minerály, pokud je to potřeba

Už jsme zmiňovali působení inzulinu na tekutiny a minerály v našem organismu. Když to tedy hodně zjednodušíme, můžeme říct, že málo inzulinu = větší možnost dehydratace = větší úbytek draslíku, sodíku nebo hořčíku = větší pravděpodobnost bolestí hlavy, svalových křečí, nervozity, nebo problémů se spánkem.

I to je jedním z důvodů, proč do většiny našich proteinových jídel a nápojů přidáváme potřebné minerály, které vám pomohou optimální hladinu v těle udržet a doporučujeme zbytečně se nevyhýbat solení vašich jídel. Pravděpodobněji se tak uchráníte před některými symptomy ketochřipky.

Potraviny bohaté na draslík (K): rajčata, listový špenát, houby
Potraviny bohaté na hořčík (Mg): brokolice, kapusta, listový špenát, artyčok
Sodík (Na) snadno doplníte běžnou kuchyňskou solí.

Nebojte se zdravých tuků

Po změně jídelníčku se můžete setkat s návaly “chutí na sladké” nebo “chutí na cokoliv, co nesmíte”. A dost intenzivně. Aby vás tyhle prudké poryvy nedostatku cukrů neporazily, zaměřte se na zdravé tuky. Mějte po ruce oříšky, mandle, kešu. Sáhněte po avokádu. Do salátů si dávejte kvalitní olivový olej. A povolena je i domácí majonéza :)

Držím palce a ať se vám všem symptomy sacharidové - cukrové - keto chřipky vyhnou obloukem, ale pokud byste i přesto potřebovali povzbudit, nebo v začátcích keto diety poradit, napište, nebo zavolejte na naši výživovou poradnu.

Prima den.

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů