🌜 Night Shopping –24 % téměř na vše* s kódem NIGHT2D4 🌛 Do neděle probíhá také 🌸 jarní výprodej se slevami až 50 %.

Závislost na cukru je nemilá věc. Zbavte se jí snadno a rychle

7. 2. 2023Tento článek vám zabere 6 min čteníNikola Nevečeřalová

Závislost na sladkém vzbuzuje vášnivé diskuze. Někdo tvrdí, že vůbec neexistuje. Jiní, že se jedná o vážný problém. Zjistěte, jak je to doopravdy a vyřešte svou touhu po cukru jednou provždy. 

Zbavte se závislosti na cukru snadno a rychle.

Jak se na cukru staneme závislými?

Když si dáte kousek čokolády, hned saháte po dalším? Cukr, který se řadí mezi jednoduché sacharidy, navozuje pocit, že musíte mít víc a víc. „Navíc sladká chuť navozuje pocit harmonie a klidu. Proto mnoho lidí nejen ve stresu podvědomě sahá po sladkém jídle,“ vysvětluje výživová poradkyně Martina Weisserová. Takže když nám něco chutná, a ještě nás to uklidňuje, není divu, že si na cukru snadno vypěstujeme závislost.

Vědecky je dokázáno, že závislost na cukru opravdu vzniknout může. „Při dlouhodobé konzumaci cukr mění prostředí genové struktury a ovlivňuje dostupnost dopaminových receptorů ve středním mozku. Úplně na stejném principu tuto činnost stimulují i drogy nebo sex,“ upřesňuje nutriční specialista Jiří Skála.

Závislost na sladkém v sobě přiživujeme už od raného dětství. Všichni známe lízátko za pěknou známku, pytel čokoládových figurek k Mikuláši, bonbóny pro celou třídu, když se slaví narozeniny, nebo „jen“ sladká odměna za snězený oběd či večeři.

„Děti mají sladkosti spojené s příjemnou situací a maminky i babičky je nadšeně podporují. Od malička také pijí sladké nápoje. Nevěřili byste, kolik dětí má problém vypít obyčejnou vodu nebo ovocný čaj bez cukru. Tyto návyky si s sebou nesou do dospělosti a závislost na cukru je na světě,“ vysvětluje Martina Weisserová, která vychovala dvě děti a zdravému stravování se věnuje již více než 15 let.

Závislost na cukru může vzniknout už v dětství.
Závislost na cukru způsobuje zdravotní problémy, např. zubní kazy.

Důsledky závislosti na cukru

Kalorická hodnota cukru je vysoká, zato výživová hodnota téměř žádná. A podobně jako závislost na nikotinu či alkoholu přináší závislost na cukru zdravotní potíže. Můžete je považovat i za příznaky, které vás mají před problémem se závislostí na sladkém varovat. Jsou jimi: 

  • nadváha či obezita, která spouští řadu dalších vážných onemocnění, 
  • kolísání hladiny krevního cukru, které může vést až ke vzniku cukrovky II. typu
  • zubní kazy, řídké kosti, protože „pálení“ cukru v těle spotřebuje všechen důležitý vápník, 
  • kvasinkové infekce a přiživování dalších „špatných“ bakterií v těle, které mohou vést až k narušení střevního mikrobiomu
  • celulitida,
  • výkyvy nálad,
  • bolesti hlavy,
  • akné (záněty pleti) a předčasné stárnutí kůže,
  • nespavost.

Své zdravotní problémy si možná s velkou spoustou cukru v jídelníčku vůbec nespojujete, proto zbystřete. Co vás už nějakou dobu trápí?

Jak se zbavit závislosti na cukru?

Vysaďte ho! To je jediné účinné řešení, jak se závislosti na cukru zbavit. „Tělo se zpočátku bude bránit stejně, jako když přestáváte kouřit. Proto se v prvních dnech můžou objevit i abstinenční příznaky,“ varuje Martina Weisserová.

Můžete se cítit slabí, pociťovat vnitřní třes, může vám být nevolno. Také vás může přepadnout bolest hlavy, nebo dokonce silnější migréna. Záleží, jak moc jste byli na cukr navyklí. Vaše tělo se bude dožadovat další dávky. Je to tedy otázka silné vůle a motivace, ale vyplatí se vydržet.

Když vydržíte bez cukru:

  • Omládnete, protože se vám zlepší pleť, kvalita vlasů a nehtů.
  • Zmizí únava a vy budete nabití energií.
  • Jinak začnete vnímat chutě včetně sladkostí, které jste dříve jedli běžně (začnou vám připadat až odporně sladké).
  • Lépe se vyspíte, protože nebudete přehlceni energií z jednoduchých cukrů.

Jak bez cukru dlouhodobě vydržet?

Jezte pravidelně, zdravě a vyváženě. Když bude váš jídelníček obsahovat dostatek živin v podobě kvalitních komplexních sacharidů, bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů, na „rychlé cukry“ si ani nevzpomenete.  

Tělo využije energii z přirozeně sladkých potravin, jako jsou obiloviny, luštěniny, ovoce, ale i zelenina. „Tyto potraviny mají nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšují prudce hladinu krevního cukru, a proto po jejich konzumaci nemáte chuť jíst sladkosti plné cukru,“ doplňuje výživová poradkyně. 

Inspiraci pro zdravé vaření bez zbytečného cukru najdete v keto receptech

Sacharidová chřipka je totéž?

Když se pustíte do hubnutí s proteinovou dietou nebo příliš rychle přejdete na low carb jídelníček, můžete se první dny cítit podobně, jako když vysadíte cukr. Když výrazně snížíte sacharidy v jídelníčku, bude to pro vaše tělo nezvyk.

Příznaky tzv. sacharidové chřipky ale už po pár dnech samy od sebe odezní.

Pokud vás budou chutě na sladké trápit dál, může být něco s nastavením vašeho jídelníčku v nepořádku. Obraťte se na zkušeného výživového poradce, který s vámi vaše stravovací návyky projde.

Jak se zbavit závislosti na čokoládě?

Teď už víte, že léčit závislost na čokoládě je nesmysl. Ta sama o sobě neexistuje. I vy máte možná problém právě se závislostí na cukru. A tu je potřeba řešit. Čokoládu můžete jíst dál. Jen je třeba vědět, kterou si vybrat. Záleží na obsahu kakaa a jejím celkovém složení. Výživová poradkyně Martina Weisserová vám vysvětlí rozdíl.

Hořká čokoláda obsahuje oproti mléčné 5x méně cukru.

Mléčná čokoláda

100 g mléčné čokolády obsahuje: 

  • 60 g sacharidů, z nichž se více jak 50 g rovná jednoduchým cukrům,  
  • cca 30 g tuku, a to je ještě důležité podívat se, jakého tuku, 
  • min. 25 % kakaa, aby mohla nést označení čokoláda. Cukrovinky, které mají kakaa méně, jsou označovány třeba za kakaovou pochoutku. 

Hořká čokoláda

100 g kvalitní hořké 70% čokolády obsahuje:

  • 14 g sacharidů a z toho je cca 7 g jednoduchých cukrů, což je např. méně než v 1 jablku,
  • min. 70 % kakaa má pozitivní vliv na náš nervový systém, a dokonce antidepresivní účinky,
  • velké množství antioxidantů,
  • minerály hořčík, mangan či zinek.

Čtvereček kvalitní hořké čokolády do snídaňové kaše nebo jen tak na chuť neuškodí a může vám zdravý jídelníček zpříjemnit, avšak kalorická hodnota jakékoliv čokolády je hodně vysoká, proto by se v redukčním jídelníčku měla objevovat jen výjimečně.

Sladkosti téměř bez cukru

Foto: Unsplash

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Pečivo na hubnutí? Existuje!

Snažíte se zhubnout, ale nechcete si odpírat pečivo? Nemusíte. Zjistěte, jaké pečivo se hodí i do diety.
Přečtu si o pečivu

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů