🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Jaké pečivo jíst při hubnutí? Přehled druhů a jak si vybrat

22. 11. 2022Tento článek vám zabere 8 min čteníNikola Nevečeřalová

Nemůžu jíst pečivo, když chci zhubnout? Dávný mýtus. Důležité je ale vědět, které si ze široké nabídky vybrat. V přehledné tabulce zjistíte, s jakým pečivem zhubnete i které z jídelníčku vynechat.

Low carb pečivo i do diety. Proteinový chléb KetoDiet s pomazánkou

Je bílá mouka nevhodná při hubnutí?

Bílá mouka sama o sobě není strašákem, kterého bychom se při hubnutí měli bát. Vždy je to o množství a o nutričních hodnotách potravin, které chceme jíst. Bílá mouka = mouka ze zrn zbavených slupky a klíčku, kde se ale nachází většina tělu prospěšných látek. „Bílá mouka je oproti mouce celozrnné nutričně chudší, a proto nás i méně zasytí. Pečiva z bílé mouky tak sníme na kusy naráz mnohem víc, tím pádem přijmeme více kalorií,“ vysvětluje hlavní nevýhodu bílé mouky výživový poradce Jiří Skála.

Celozrnná mouka (= z celého zrna) obsahuje ve srovnání s běžnou bílou moukou:

  • více bílkovin,
  • více minerálních látek,
  • řadu vitamínů,
  • vlákninu, díky které nás lépe zasytí.

Tabulka druhů pečiva. Které pečivo jíst při hubnutí?

Abyste se příště v široké nabídce pečiva vyznali, sestavili jsme pro vás tabulku nejběžnějších druhů. Uvedené údaje se řídí platnou českou legislativou, proto by v každém obchodě i pekárně měly být druhy pečiva označeny stejně.

U pečiva, které by ve zdravém jídelníčku mělo převažovat, najdete ve třetím sloupečku odpověď ANO.

Můžete s vybranými druhy pečiva i zhubnout, ale pokud jste se rozhodli pro hubnutí s dietním plánem KetoDiet, dopřejte si v jeho průběhu jen jeden druh pečiva, a to proteinové. Ostatní s označením „ANO“ zařazujte postupně po skončení dietního plánu.

Tabulku berte jako informační přehled a doporučení, nikoli dogma, kterým je nutné se řídit. Každý má jiné chutě i trávení, proto si najděte takové pečivo, které vám chutná a vašemu životnímu stylu vyhovuje. Vždycky hlídejte hlavně pestrost a vyváženost jídelníčku.

Druh pečiva Dobré vědět Vhodné do zdravého jídelníčku?
Bílé Klasické rohlíky a housky z bílé pšeničné mouky. Nutričně nejchudší. Ve zdravém jídelníčku by se měly objevit jen výjimečně. NE
Cereální Tady pozor, zavádějící název. Jedná se o pečivo vyrobené z obilovin (= cereálií), takže je na tom úplně stejně jako obyčejný rohlík nebo třeba kaiserka. Dnes už není tajemstvím, že se nutričně téměř neliší. Do zdravého jídelníčku zařadit jen výjimečně. NE
Celozrnné Obsah celozrnné mouky musí být minimálně 80 %, proto je nutričně bohatší a pro tělo přínosnější. ANO, ale až po skončení keto dietního plánu
Vícezrnné Znamená, že je pečivo vyrobené z více druhů mouky a 5 % výrobku musí být z něčeho jiného než pšeničná nebo žitná mouka. Do těsta bývají často přidávány olejniny nebo luštěniny. Ve výsledku je o něco málo nutričně bohatší než obyčejné bílé pečivo, ale do zdravého jídelníčku ho úplně nedoporučujeme. NE
Žitné Obsah žitné mouky musí být minimálně 90 %, proto je nutričně bohatší a do zdravého jídelníčku patří. ANO, ale až po skončení keto dietního plánu
Žitno-pšeničné Obsah žitné mouky musí být minimálně 50 % a pšeničné mouky minimálně 10 %, a proto je vítaným občasným zpestřením zdravého jídelníčku. ANO, ale až po skončení keto dietního plánu
Pšenično-žitné Tady je to naopak. Podíl pšeničné mouky musí dosahovat alespoň 50 % a žitné mouky 10 %. Proto je opět jen o něco málo nutričně bohatší než obyčejné bílé pečivo. NE
Kváskové pečivo K jeho výrobě se používá tradiční kvásek z žitné mouky. Pečivo tak kyne pomocí oxidu uhličitého, který vzniká právě při zrání kvasu. I ve zdravém jídelníčku může mít své místo. ANO, ale až po skončení keto dietního plánu
Kynutý chléb Běžný kynutý chléb se od kváskového liší použitím droždí. Ve zdravém jídelníčku jen výjimečně. NE
Proteinové pečivo Netradiční forma pečiva, kterou si oblíbili především vyznavači low carb stravy. A hodí se i na hubnutí. Právě v keto dietě funguje skvěle. Při jeho výběru si pečlivě projděte složení a zaměřte se na množství sacharidů. ANO, hned od 1. kroku keto dietního plánu
Proteinový chleba nepřekazí hubnutí. Zkuste ho s avokádem nebo ředkvičkou.

Ořechové mouky. Spása dietářů, nebo naopak?

Popularita používání mouky z různých druhů ořechů rok od roku roste. Protože 'co jíst při dietě místo pečiva'? 'Přece pečivo z ořechové mouky', zní často odpověď dietářů, kteří si oblíbené recepty na tradiční dorty i cukroví upravují právě záměnou běžné mouky za jednu z ořechových.  

Ořechové mouky, jako jsou mandlová mouka, kešu, kokosová mouka, z vlašských ořechů atd., se vyrábí lisováním oleje z ořechů a semen. „Výsledný produkt je plný rostlinných bílkovin, zdravých tuků, vitaminů, minerálů a vlákniny. Má to ale jeden háček. Ořechy jsou především zdrojem tuků a tím pádem jsou i velmi kaloricky bohaté, což není při redukci hmotnosti úplně žádoucí. Proto je třeba si hlídat množství, které konzumujeme,“ upozorňuje výživový specialista Jiří Skála.  

Zdravá strava je především vyvážená strava. Výživový poradce dodává, že jídelníček je u mnoha lidí výrazně vychýlen ve prospěch obilovin, proto ho může právě ořechová mouka zpestřit a vybalancovat. V praxi tak můžete při pečení vyměnit třeba jen část klasické mouky za ořechovou.

Recepty na domácí low carb pečivo

Chcete si dietní pečivo upéct sami? Vyzkoušejte některý z našich tipů na nízkosacharidové pečivo nebo si projděte celý receptář pro další inspiraci. 

Tipy na recepty na low carb pečení:

Když není čas na pečení, sáhněte
po proteinovém máslovém croissantuproteinovou lískooříškovou pomazánkou
nebo proteinovém slaném croissantu s rozmačkaným jemně osoleným avokádem.

TIP! Vyzkoušejte i další naše dietní low carb recepty.

Low carb vafle i do diety. S čokoládovým tvarohem a ovocem.

Moderní bezlepková dieta. Zhubnete s ní?

Spousta lidí si striktně upravuje jídelníček jen proto, že to „u někoho viděli“. Tzv. gluten-free fenomén se rozmohl po roce 2011. Tehdy tenista Novak Djokovič vydal prohlášení, že drží bezlepkovou dietu. K tomu se přidala řada publikací propagující styl stravování bez obilovin a připojily se další světové celebrity. Například Jennifer Aniston jednu dobu vyznávala jenom nízkosacharidovou a bezlepkovou stravu.

„Současně na internetu začala kolovat spousta nepravdivých informací o tom, že se díky šlechtění a genetickým modifikacím zdvojnásobil obsah lepku v pšenici. Ten je ale posledních 100 let prakticky stále stejný,“ doplňuje specialista na výživu Jiří Skála.

V posledních 20 letech se však výrazně zvýšilo množství zkonzumovaného lepku. „Dnes se lepek přidává i do potravin, které ho dříve vůbec neobsahovaly, jako jsou masné výrobky a uzeniny, kečup a sójové omáčky, zmrzlina a mnoho dalších potravin,“ upozorňuje výživový poradce.

Změnil se i výrobní proces pečiva, kdy se místo dlouhodobého kynutí pomocí kvásku používají enzymy, kvasnice a aditiva („pytlovací směsi“). „Kvásek jinak přirozeně štěpí část obsaženého lepku,“ vysvětluje Jiří Skála a doplňuje, že se při výrobě běžného chleba snižuje podíl dražší žitné mouky na úkor pšeničné, což vede také ke zvýšení obsahu lepku.

Kdy má bezlepková dieta smysl?

Když se obézní člověk rozhodne, že bude držet bezlepkovou dietu, začne se mnohem více zajímat o to, co a kolik toho sní. „Užší výběr potravin bude pravděpodobně spojený se snížením příjmu energie, a proto daný člověk zhubne. To však nesouvisí s vyřazením lepku, ale s omezením konzumace vysokoenergetických potravin obsahujících lepek jako uzeniny, fast food nebo zmrzlina,“ osvětluje zavádějící účinnost diety výživový poradce.

Bezlepkovou dietu, tedy vyloučení všech obilovin z jídelníčku, by měli držet lidé s alergií na pšenici nebo celiakií. Výživový poradce dodává, že výskyt celiakie v populaci je za posledních 10 let prakticky stejný, a to 0,5 – 1 %. Pokud se snažíte zhubnout a nevíte si s dietním jídelníčkem rady, svěřte se raději do rukou odborníka na výživu.

Foto: KetoDiet

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

A co vaše děti? Jedí správně?

Zjistěte, jak poznat, že už dítě z roztomilé baculatosti jen tak nevyroste a jak mu pomoct.
Přečíst si o dětské obezitě

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů