🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Mám tlusté dítě. Jak řešit nadváhu a obezitu u dětí?

15. 11. 2022Tento článek vám zabere 9 min čteníNikola Nevečeřalová

Kdy už vaše ratolest z roztomilé baculatosti nevyroste? Pokud má vaše dítě nadváhu či je dokonce obézní, je třeba to začít řešit. Pomozte svému dítěti cítit se zase dobře.

Obezita u dětí může být způsobena přemírou sladkostí

Jak zjistit, jestli má dítě nadváhu? 

Děti umějí být bezprostředně upřímné, a proto je jejich váha citlivé téma. Možná je vaše školou povinné dítě stále lehce oplácané a nepřišlo vám, že byste s tím měli něco dělat. Pak si ale spolužáci přestali brát servítky a problém byl na světě. Zjistěte, jak na tom vaše dítě je. 

BMI kalkulačka pro děti 

I u dětí je možné spočítat BMI = Body Mass Index, tedy výpočet ideální váhy podle výšky. Můžete k výpočtu použít jakoukoli BMI kalkulačku, nebo se pustit do matematického příkladu. 

BMI = hmotnost (kg) / (výška v metrech)² 

U dětí ale početním výsledkem nekončíme. Dále se pracuje s percentilovými, resp. normalizovanými hodnotami a jejich rozpětím viz tabulka hodnot BMI a graf ideální váhy níže. Zde snadno poznáte, zda má dítě podváhu, průměrnou váhu, nadváhu nebo je dokonce obézní.

Tabulka BMI dětí. Podváha, průměrná váha až obezita.

 

Tabulka – graf ideální váhy dítěte, konkrétně dívek 0–18 let

Graf ideální váhy dítěte, dívky 0–18 let podle BMI
Zdroj: Státní zdravotní ústav, Celostátní antropologický výzkum

 

Výživový specialista Jiří Skála vysvětlí percentilová rozpětí. 

  • Zvýšenou hmotnost mají děti, jejichž hodnoty BMI se pohybují v rozmezí 75. až 90. percentilu.  
  • Nadměrnou hmotnost hraničící s obezitou značí hodnoty těsně pod 90. a nad 90. percentilem. Souvisejí většinou s nadměrným rozvojem tukové složky. 
  • Obezitu u dětí znamenají jednoznačně hodnoty nad 95. až 97. percentilem.  
  • Naopak hodnoty pod 25. percentilem poukazují na sníženou hmotnost
  • Hodnoty pod 3. percentilem jsou alarmující. Je nutno zjistit příčinu tak nízké hmotnosti. Může se jednat až o poruchu příjmu potravy.  

Kromě výšky berte v potaz váhu dítěte i podle věku. U dospívajících chlapců je například nutné přihlížet k rozvoji svalové hmoty. Vyšší hodnoty BMI nemusí v těchto případech vždy jednoznačně znamenat zvyšující se podíl tukové složky. V každém případě je vhodné při hodnotách BMI vyšších než 85. percentil podrobněji vyšetřit obsah tuku v těle.

Otevřete očkovací průkaz svého dítěte. Nenašli jste tam náhodou výše zobrazený graf váhy podle výšky u dětí?

Nejčastější příčiny nadváhy u dětí  
podle specialisty na výživu 

  • Nesprávná výživa – přemíra jídel bohatých na energii, jako jsou sladkosti a slané pochutiny bez potřebné výživové hodnoty, v kombinaci se slazenými nápoji. 
  • Nedostatek pohybové aktivity, zejména sedavý způsob života – příliš časté přilepení k obrazovce televize nebo počítače či tabletu. 
  • Genetické faktory – pokud se ve vaší rodině nadváha a obezita vyskytuje, genetická predispozice ke vzniku obezity se často projeví i u další generace. A to hlavně, když má dítě neomezený přísun potravin s vysokým obsahem energie a není vedeno k pohybové aktivitě.  
  • Psychologické faktory – některé děti řeší svůj stres, emoce či nudu jídlem, tento vzorec chování často přebírají po vás, po rodičích. 
  • Vliv rodiny – ve většině případů obstarávají nákupy potravin rodiče, tudíž můžete velkou měrou ovlivnit, jak se vaše dítě stravuje. 
  • Socioekonomické vlivy – děti pocházející z rodin s nízkým příjmem jsou statisticky náchylnější ke vzniku obezity.

Zdravotní komplikace, které hrozí dětem s obezitou

Nejen dospělé, ale i děti s obezitou může potkat řada vážných zdravotních problémů jako:

  • Cukrovka (diabetes melitus 2. typu) či IGT (porušená glukózová tolerance)
  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Ortopedické komplikace

    „U rostoucího dítěte je v kosterním systému výrazně zrychlen metabolismus. Je proto pochopitelné, že u dítěte s obezitou je kostra výrazně zatížena a dochází k častým poruchám. Na páteři se objevují skoliózy, hrudní kyfózy plus jsou nadměrně zatíženy klouby dolních končetin,“ vysvětluje ortopedické problémy výživový poradce Jiří Skála.

  • Psychologické obtíže

    „Obézní děti mají statisticky horší prospěch ve škole. Ostatní se jim často posmívají, což vede ke ztrátě sebedůvěry, osamělosti, větší nervozitě a potenciálně až k rozvoji neurologických problémů, které se mohou projevit až v dospělosti,“ doplňuje odborník.

Děti v pohybu i v nepříznivém počasí předcházejí obezitě

Jak pomoci dětem zhubnout?

Dítě by mělo v první řadě cítit podporu. Je potřeba nastavit příhodné podmínky pro aktivnější a zdravější životní styl v jejich nejbližším okolí.  

Vzdělávací instituce by měla umožnit stravovat se zdravě, a ještě děti tímto směrem vést. Proto by měly z chodeb škol například zmizet nápojové automaty, případně by se mohl jejich obsah upravit. Tělocvik by neměl být otravou, ale vítanou pohybovou průpravou k dalším sportům, kterým se pak dítě věnuje ve volném čase. Vaše obec nebo město by mělo dítěti nabídnout možnosti aktivního trávení volného času třeba výstavbou dětských hřišť pro všechny věkové kategorie. 

To hlavní ale začíná doma. Pokud jste přišli na to, že vaše dítě váží víc, než by ve svém věku mělo, nevysvětlujte mu, že musí své stravovací návyky změnit a začít se víc hýbat. Ukažte mu to. Buďte vzorem.

1. Upravte jídelníček celé rodině 

  • Nakupujte čerstvé potraviny.  
  • Naplánujte si pestrý jídelníček na celý týden. Pestrý neznamená nutně si vařit každý den jiná jídla, ale v rámci jednoho celého dne je potřeba zastoupit všechny důležité živiny.  
  • Navařte si.  
  • Klidně si jídla i nakrabičkujte dopředu.  
  • Dodržujte pitný režim a vyhněte se ochuceným limonádám plných cukru. 
  • Nehledejte v tom žádné složitosti.  
  • Nemějte doma zásobu sladkostí a polotovarů, nebudete je mít na očích.  
  • Seznamte se svým záměrem blízké okolí, hlavně babičky. Určitě ho pochopí, když jde o zdraví, a nebudou laskominy dětem kupovat. Výměnou můžou dětem donést vaničku jahod, hroznů nebo pytlík mandarinek, záleží na sezóně.

Tipy na zdravé vaření najdete i v našich dietních receptech.

Vzorový jídelníček (nejen) pro děti s nadváhou

Jak by mohl vypadat jídelníček pro děti? Výživový poradce Jiří Skála sestavil kompletní jídelníček školáka (7–10 let) na jeden den, kterým se můžete nechat inspirovat.

  • Snídaně:
    Celozrnná houska (50 g), čerstvý sýr Lučina, plátek kvalitní šunky, plátek sýra (Eidam 30 % tuku v sušině), 1/2 červené papriky.
  • Dopolední svačina:
    Bílý jogurt (150 g) rozmixovaný s holandským kakaem (1 lžička) a medem (1 lžička), 1 ks ovoce (nejlépe sezónní), ovesné vločky jemné (30 g).
  • Oběd:
    Probíhá většinou ve školní jídelně, proto není v našich silách ho úplně ovlivnit. Věděli jste ale, že existují doporučené jídelníčky pro děti předškolního, mladšího školního věku i pro děti starší? Podle norem se stanovují energetická složení a skladby jídelníčku. Praxe však bývá mnohdy jiná. Možná má vaše dítě možnost si předem zvolit ze dvou variant jídel. Pohlídejte jeho výběr. Ideálně by nemělo zapomínat ani na polévku.
  • Odpolední svačina:
    Pokud má dítě velký energetický výdej, může si dát další kousek ovoce nebo müsli tyčinku. Jinak stačí zelenina (nejlépe zase sezónní) v kombinaci s např. vlašskými ořechy (1/2 hrsti).
  • Večeře:
    Zeleninové rizoto s kuřecím masem.
    Nemusí být každý den nutně teplá. Zkusit můžete třeba i žitný chléb s domácí tvarohovou pomazánkou a zeleninou. Pokud máte dvě minuty navíc, dejte chléb opéct do křupava do topinkovače.
  • Večeře č. 2:
    2–3 hodiny před spaním, pokud se jedná o aktivní dítě s větším výdejem energie přes den, můžete zařadit i druhou lehkou večeři. Např. bílý jogurt, zeleninu, jablko.

Pojďte svému dítěti příkladem.
Zhubněte a naučte se zdravě jíst

Potýkáte se i vy sami s nadváhou? Zatočte s ní jednoduše díky keto dietě. Naučíte se pravidelně jíst, dodržovat pitný režim i zdravě vařit. 

Nechte si spočítat BMI, poradit dietní plán a nastartujte tak cestu ke zdravějšímu životnímu stylu celé rodině.

Spočítat si BMI

2. Pravidelně se celá rodina hýbejte 

Dostaňte děti do pravidelného pohybu. Stačí je zvednout je od obrazovek a telefonů. A to i za nepříznivého počasí. Co se takhle vrátit do dětských let, obout holínky a jít se všichni společně projít v dešti? Puberťák bude nejspíš protáčet oči, ale ono ho skákání v kalužích chytí. Jen se nenechte prvotní odpovědí zviklat. 

Nevíte, jaký sport by vaše dítě bavil? Pozorujte ho. Kope si sem tam s míčem, prochází se v přírodě  a hledá brouky nebo raději plave? Jeho zájem společně prohlubujte a když je dítě připraveno, přihlaste ho do příslušného kroužku, kam bude chodit každý týden třeba i vícekrát. Vy sami si najděte aktivitu, která baví vás a ukažte mu, že je úplně normální chodit se hýbat

3. Vnímejte potřeby svého dítěte. Zabraňte emocionálnímu přejídání 

Obézní děti bohužel bývají terčem šikany. Proto můžou psychicky trpět a některé své smutky navíc ještě zajídají. Ocitají se v „začarovaném“ kruhu, ze kterého byste jim měli pomoct ven. Povídejte si, ptejte se. Buďte k dětem upřímní, mluvte o svých obavách o jejich zdraví a ony se vám otevřou též. Nenechte dětem v pokoji žádné sáčky s chipsy nebo bonbóny. Stolujte, pokud možno, doma všichni společně. Pravidelná rodinná večeře může být nejhezčím zakončením dne.

Foto: Unsplash

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Nedaří se vám zhubnout?

Zjistěte, zda se ve vašem jídelníčku neusídlili tzv. zabijáci diety.
Odhalit zabijáky diety

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů