🎄 Jestli chcete mít protein pod stromečkem, sáhněte raději po dárkovém poukazu. Pošleme ho obratem do e-⁠mailu. ✅ Balíčky sice odesíláme až do 22. 12., ale včasné doručení neslibujeme.

Recept na květákové rizoto
Recept na květákové rizoto

Místo rýže růžičky květáku. Jestli jste příznivci low carb jídelníčku, tohle (ne)rizoto si budete pochvalovat. Je jednou z možností, jak do svého jídelníčku dostat víc zeleniny.

Na květákové rizoto potřebujeme

Proteinová omeleta – příchuť slanina a cibulka27 g
Květák200 g
Žampion bílý80 g
Cuketa50 g
Cibulka jarní30 g
Šunka od kosti60 g
Olivový olej15 ml
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Čerstvá petrželkadle chuti
Kurkuma1 g
Parmezán15 g
Máslo10 g
Voda120 ml

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce květákového rizota.

  • 27 g proteinové omelety = 1 sáček
  • 15 ml olivového oleje = 1,5 polévkové lžíce
  • 1 g kurkumy = ½ čajové lžičky
  • 15 g parmezánu = 2 polévkové lžíce

Jak připravit květákové rizoto

  1. Růžičky syrového květáku nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme v mixeru na „rýži“.
  2. Šunku, cuketu, žampiony a bílou část jarní cibulky nakrájíme na malé kostičky.
  3. V hlubší pánvi rozehřejeme lžičku oleje, na kterém krátce orestujeme květákovou rýži.
  4. Osolíme ji, ochutíme kurkumou, podlijeme asi dvěma lžícemi vody, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli dusit (stačí 3–5 min., květák musí být na skus).
  5. Směs na proteinovou omeletu s příchutí slaniny rozmícháme ve 100 ml vody a necháme odstát.
  6. V druhé pánvi si na lžíci oleje opečeme šunku, přidáme k ní na kostičky nakrájenou cibulku, cuketu a krátce orestujeme.
  7. Nakonec přidáme kostičky žampionů, osolíme, opepříme a zalijeme nachystanou směsí na omeletu.
  8. Mícháme, dokud se nám z omelety se zeleninou nevytvoří „míchaná vajíčka“.
  9. Do hotové květákové rýže vmícháme připravenou směs z omelety a zeleniny.
  10. Pánev dáme stranou z plamene, vmícháme máslo, nasekanou petrželovou nať a na kolečka nakrájenou zelenou část jarní cibulky.
  11. Podáváme lehce posypané strouhaným parmezánem.

Využijte i košťálové listy z květáku

Jsou totiž jedlé. Zkuste je někdy oloupat a uvařit ve slané vodě. Následně je zlehka orestujte na másle a uvidíte, jak vynikající a univerzální zeleninou květák je.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 172 kJ/ 280 kcal
Bílkoviny21,1 g
Sacharidy9 g
Tuky16,7 g
Vláknina4 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,6
5 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Zelenina je součástí dalších našich receptů

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů