Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Chřest - královská i dietní pochoutka. Dejte si!

Protože má pěstování chřestu v České republice dlouholetou tradici a navíc v posledních letech zažívá chřest velký comeback do našich kuchyní, podíváme se něj dnes trochu z blízka. Byla by škoda se o jeho chuť a možnosti v jídelníčku ošidit.

Chřest je dietní

Tato královská zelenina obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny, ale zároveň minimum sacharidů a tuků. Je zdravý, dietní a náramně chutný. Mezi další výhody chřestu můžeme zařadit i detoxikační účinky. Pokud si nyní říkáte, že když jste v dietním režimu, tak se vás žádné pochoutky netýkají, mýlíte se. Po této zeleninové pochoutce se nemusíte obávat sáhnout ani během hubnutí. Energetická hodnota chřestu je pouze 910 kJ/kg.

Odrůdy chřestu a kde je najdeme

Chřestová sezóna začíná koncem dubna a trvá zhruba do poloviny června. Závisí to především na počasí. Pěstuje se především v Ivančicích na Moravě, které jsou díky němu proslulé po celé Evropě. Mezi další známá místa řadíme Hostín u Vojkovic na Mělnicku. Na výběr máme z několika barevných druhů: zelený, bílý a fialový. Mezi sebou se i dále kříží, takže můžeme narazit i na bílo-fialovou nebo fialovo-zelenou odrůdu. Chuťově nejjemnější je chřest bílý a pokud si libujete ve výraznější kořeněné chuti, bude pro vás vhodnější chřest fialový a zelený. Ten bývá také dražší, protože jeho výnosy bývají menší a je i náchylnější na přízemní mrazíky. Chřest má nejlepší chuť přímo v den sklizně.

Zázrak pro zdraví

A jaké jsou pozitivní účinky této lahůdky? Blahodárně působí při onemocnění ledvin, močového měchýře a podporuje funkci jater a žlučníku. Říká se, že zmírňuje bolest zad a působí příznivě na srdce a krevní oběh. Navíc posiluje imunitu a podporuje růst vlasů či nehtů. Chřest je i účinným pomocníkem při udržování mentální kondice a soustředění, napomáhá dobré paměti, plodnosti a zdravému spánku. A mimo jiné také podporuje krvetvorbu a obnovu buněk. Zkráceně řečeno, samá pozitiva.

Jaký je ten pravý?

Než se do chřestu pustíte, určitě vybírejte čerstvý a křupavý. Poznáte ho lehce, protože je pevný a snadno se zlomí. Zatlačte nehtem na řeznou plochu, vytéká-li z ní tekutina, chřest byl sklizen v ten den. Naopak ten starý snadno ohnete, má nahnědlé skvrnky, rozvité špičky anebo oschlé konce. Vůně by měla být svěží a příjemná. Chřest skladujte v nádobě s vodou v lednici. Pozor, maximálně však po dobu jednoho týdne. Dá se i snadno zamrazit, stačí jej spařit horkou vodou, vychladit a dát do mrazáku, kde ho můžete mít uložený až půl roku.

Jak se chřest připravuje

Nemusíte se bát, připravovat chřest v kuchyni není vůbec náročné. Můžete si ho uvařit v hrnci s vodou nebo v páře. Ideální pro úpravu této zeleniny je vysoký a úzký hrnec, ve kterém chřest může stát, aniž by se mu ponořily špičky pod vodu. Není to ale nutné. Vařte podle tlouštky 3-7 minut, aby změknul, ale zůstal zároveň křupavý. Do vody přidejte sůl nebo plátek citronu, či trochu másla pro zvýraznění chuti. Záleží na vás. Vynikající je také ogrilovaný. 

Pokud s chřestem pracujete ve studené kuchyni, vyvarujte se používání másla, mohlo by na chřestu ztuhnout. Do salátů je lepší přidat například olivový olej nebo citrónovou šťávu. Naopak v teplé kuchyni je použití másla skvělou volbou.

Chřest je lehce stravitelný, a jak už jsme na začátku uvedli, můžete jím báječně doplnit svůj dietní plán. Dobrou chuť! 

Nechte se inspirovat našimi recepty s chřestem, určitě si skvěle pochutnáte: 

Salát ze zeleného chřestu (jídlo vhodné pro 1. krok proteinové diety

Krůtí steak s chřestem (jídlo vhodné do 2. kroku proteinové diety

Chřestová polévka (jídlo vhodné pro 3. krok proteinové diety)

Špagety s chřestem (jídlo vhodné po ukončení proteinové diety)

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potřebujete poradit?

Prodejní místa

KetoDiet produkty si můžete zakoupit i u vybraných partnerů.

Mapa prodejen

Mějte přehled

Akce, novinky i slevy. Přihlaste se k našemu newsletteru a o všem budete vědět jako první.

  • Heureka
  • Česká pošta
  • PPL
  • Visa
  • Maestro
  • Mastercard