🌜 Night Shopping –24 % téměř na vše* s kódem NIGHT2D4 🌛 Do neděle probíhá také 🌸 jarní výprodej se slevami až 50 %.

Zhubnu, když jsem ve stresu? Pravda o tom, jak spolu vycházejí stres a hubnutí

24. 8. 2021Tento článek vám zabere 8 min čteníNikola Nevečeřalová

Spousta práce, péče o děti a domácnost, a ještě k tomu snaha zhubnout? Každodenní kolotoč vás spolehlivě dostane pod tlak. Víte ale, že vás právě onen stres může pěkně přibrzdit? Jak na tělo působí a jak se s ním zaručeně vypořádat? Přijďte tomu na kloub a i hubnutí půjde snáz.

Zhubnu, když jsem ve stresu? Při práci z domova s dětmi je to složitější, ale jde to.

Jak působí stres na naše tělo?

Při stresu dochází v těle k různým neurologickým a metabolickým změnám a mění se i naše chování. Tyto změny jsou velmi důležité a umožňují nám vyrovnat se s různými typy zátěže. Dlouhodobý, neboli chronický stres je však škodlivý a neprospívá ani hubnutí. „Když se tělo dostane do stresové situace, aktivují se nervové a hormonální mechanismy, které vedou ke zvýšení napětí svalů, aby mohly pohotově reagovat, zvýší se také srdeční činnost, zrychlí se dechutlumí se trávení, vysvětluje pedagožka lékařské fakulty a odbornice na výzkum metabolismu Mgr. Pavla Staňková, Ph.D. Průchod střevy se naopak zrychluje, což určitě spousta z vás ve spojení s nervozitou zná.

Dochází tedy k přesměrování krve do mozku, srdce a později do svalů a tyto změny vedou samy o sobě ke zvýšenému výdeji energie. Teď jste nejspíš zbystřili, protože vás napadlo, že díky stresu zhubnete rychleji. Na to ale pozor. Dlouhodobý stres nemá se zdravým hubnutím nic společného. Tělo nás totiž stresovou reakcí přirozeně připravuje na „boj nebo útěk“ před nebezpečím a do krve se uvolňují živiny potřebné pro svalovou práci. Když ale k onomu úprku nedojde a tělo „neupustí páru“, organismus se přetíží. „Při chronickém stresu vzniká v těle nerovnováha, která vede ke zvýšené koncentraci glukózy a mastných kyselin v krvi a snížení citlivosti k inzulínu. Dochází i ke změnám v imunitním systému a také se zvyšuje srážlivost krve,“ varuje odbornice. Stres tak může zapříčinit řadu zdravotních problémů v čele s kardiovaskulárními potížemi nebo cukrovkou 2. typu.

Jak stres ovlivňuje hubnutí?

Při chronickém stresu dochází k poruchám regulace a ke změnám citlivosti stresové reakce, což může vést paradoxně ke zvýšenému ukládání tukových zásob, proto často hatí snahu hubnout. „Tuk si při stresu tělo ukládá přednostně do oblasti břicha, a navíc dochází k úbytku svalové hmoty, protože hormon kortizol, který se při stresu vyplavuje, navozuje uvolnění aminokyselin ze svalů a v játrech se z nich tvoří cukr“, objasňuje příčinu tloustnutí ve stresu Staňková. Stres u žen vyvolává také změny v citlivosti na další hormon – estrogen, což může vést nejen k náladovosti, ale právě i k potížím s váhou.

Stres za neúspěšné hubnutí nemůže? Pozor na úzkost nebo depresi

Nestresujete se, přesto kila nejdou dolů? Viníkem může být i úzkost či deprese. Ta někdy na dlouhodobý stres navazuje a na naše tělo působí obdobně. Pokud úzkostí trpíte, možná na sobě pociťujete projevy, jako jsou rozbušené srdce, zrychlené dýchání, ale objevit se rovněž můžou i střevní obtíže. Při nich sice tělo může dočasně spalovat více energie tak jako ve stresu, ale tento stav opět není ze zdravotního hlediska žádoucím. Zdravě a trvale zhubnout vám nepomůže

Štíhlejšího a zdravějšího těla dosáhnete pouze, když najdete vnitřní rovnováhu. Podle psychiatričky MUDr. Kateřiny Šubrtové je důležité se v každém období cítit dobře a platně. Mít vždy svoji roli. Ať ženy, matky, babičky, tety, nebo třeba kolegyně, sportovkyně. Jakoukoliv. Mít dobré zázemí, oporu svých blízkých, najít v sobě stabilitu. A hlavně žít v realitě. „Já vždy říkám svým pacientům, ať si najdou ventil. Je jedno, jestli je to sport, čtení, vyšívání, malování nebo jenom čas na přátele. Důležité je zastavit se a umět si tzv. vyčistit hlavu,“ doporučuje odbornice na psychické zdraví.


Jíte ve stresu víc, nebo míň?

Všimli jste si, že stres a množství jídla, které spořádáte, spolu úzce souvisí? „To, jak stres ovlivní náš apetit, závisí na intenzitě a délce trvání stresu, pohlaví i dědičných dispozicích. U náhlého nebo velkého stresu zpravidla chuť k jídlu klesá. U chronického nebo opakovaného stresu naopak u řady lidí stoupá, a to zejména touha po jídle tučném a sladkém,“ vysvětluje odbornice na metabolický syndrom spojený s obezitou Staňková. Účinek stresu může jednoduše vypadat takto: Při učení se na těžkou zkoušku jíme jak zjednaní, protože jsme zvyklí, že nás sladkosti či smažené pochoutky uklidní, avšak před zkouškou samotnou máme stažený žaludek a nepozřeme ani sousto.

Ani vynechávání jídla však vaší snaze rychle zhubnout neprospěje. Mějte po ruce alespoň proteinovou tyčinku, která vašemu tělo dodá, co potřebuje.


Jak se při hubnutí dostat do psychické pohody?

Už víte, že stres hubnutí nenahrává, proto je potřeba dostat se do správného pozitivního rozpoložení. Jak na to? Zkuste pár našich praxí prověřených tipů.

1. Nevažte se každý den

Každé tělo hubne jinak a některé navíc skokově. To znamená, že pár dní třeba nezhubnete ani deko a další den je váhový úbytek patrný na první pohled. Vyplatí se proto vážit se pravidelně, ale ne denně. Vymezte si na zjištění, o kolik ručička na váze klesla, třeba pondělní ráno, ať se nastartujete hned na začátku nového týdne.

2. Sledujte úbytky centimetrů, ne kilogramů

Možná na sobě makáte tak, že vám místo tuků naskakují svaly. Proto se třeba ručička na váze nehýbe, i když je vaše postava viditelně štíhlejší a pevnější. Metr vám v těchto chvílích poslouží líp než stará „kamarádka“ váha.

3. Nehladovte

Vyhněte se zažitému omylu, že když toho sníte málo, zhubnete. Když necháte vaše tělo hladovět, přepne se do úsporného režimu a jakmile se najíte normálně, veškerou energii si uloží na příště. Má totiž obavu, že mu hladovku co nevidět naservírujete znovu. Jezte proto pravidelně a dbejte na jídelníček plný kvalitních bílkovin, zeleniny, zdravých tuků, ale i ovoce a komplexních sacharidů.

Jak se ke zdravému jídelníčku dopracovat? 

Nastartujte své hubnutí s oblíbenou a účinnou proteinovou dietou a zdravý životní styl vás chytí. Inspirujte se pravidly, jak účinně zhubnout břicho.

4. Sportujte

Že se po běhu nebo hodině pilates cítíte jako bohyně? Aby ne, když vás právě nabily endorfiny. Hormony štěstí, vyplavené do těla při vydatné pohybové aktivitě, vás udrží ve správném rozpoložení, i když zrovna nemáte svůj den. A věděli jste, že díky pohybu se budete konečně snažit zhubnout na 100 %? Jídelníček sice tvoří 70 % úspěchu. Zbylých 30 %, což není malé číslo, závisí na vaší aktivitě.

5. Nenechte se odradit hloupými poznámkami okolí

Může se stát, že se do vás členové rodiny nebo kolegové začnou kvůli hubnutí strefovat rádoby vtipnými poznámkami. Nic si z nich nedělejte. Nenechte se rozhodit a nechte za sebe promluvit štíhlejší postavu, ke které by se oni vtipálci také rádi dopracovali. Uvidíte, že si od vás nakonec nechají ohledně hubnutí i poradit.

6. Nezajídejte emoce

Držte se svého jídelníčku na hubnutí, nebo zakousněte kousek zeleniny či pár oříšků, když na vás jde hlad. Nepodléhejte ale nutkání zajíst smutnou chvíli zmrzlinou nebo oslavit povedenou prezentaci v práci zákuskem. Pozor taky na zobání u dojemného filmu nebo napínavé knížky. Pokud se řadíte mezi tzv. emocionální jedlíky, naučte se, jak emoční hlad hravě zvládnout.

7. Zažehněte v sobě motivaci a neztraťte ji

Bez motivace nejsou koláče. Přísloví jsme trochu upravili, protože pokud nebudete sami hubenější tělo chtít, nepřijde. Nevíte, jak si motivaci udržet? Zkuste některý z tipů z článku Nepolevujte! Známe fígle, se kterými motivaci při hubnutí neztratíte.

Odlehčení na závěr. Přestaňte se snažit, jak píše Mark Manson v oblíbené knize o tom, jak mít důmyslně všechno u p*dele. Prostě dělejte, co máte rádi, a výsledek se dostaví.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Nestresujete se kvůli hubnutí zbytečně?

Přečtěte si, jaké omyly kolují o keto dietě nejčastěji.
Zjistit mýty

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů