Týden slev navíc! Využijte Black Friday a objednejte se slevou až 70 %. Jen do neděle 4.12. Tak rychle do e-shopu!

Jak vznikají naše jídla a nápoje? Nahlédněte pod pokličku

2. 8. 2022Tento článek vám zabere 4 min čteníJiří Skála

Když všechno jde, jak má, je na konci dietního plánu spokojený zákazník, který se zbavil nechtěných kilogramů. Než se však náš protein dostane na váš stůl, trvá to měsíce. Co se během nich děje? Projděte s námi výrobou proteinových jídel a nápojů.

Jak se vyrábí proteinové nápoje.

Jak dlouho trvá vytvořit finální recepturu proteinového jídla či nápoje?

V prvé řadě navrhujeme správný plán:

  • Stanovujeme základní poměry bílkovin, sacharidů a tuků tak, aby bylo hubnutí účinné.
  • Doplňujeme důležité složky pro ochranu organismu (vlákninu, vitamíny a minerály).
  • Ladíme chuť každého jednotlivého jídla a nápoje.

Časově se jedná řádově o jednotky měsíců. Pár produktů už nás ale potrápilo a strávili jsme s nimi okolo 10 až 12 měsíců.

Jaké jsou výhody našich proteinových produktů?

Největším benefitem jsou bezesporu výživové hodnoty. U všech produktů klademe velký důraz na poměr živin, které skládáme z prémiových složek. Jinými slovy – maximální kvalita a funkčnost.

Naše produkty vám doplní vitamíny a minerály. Jde o to, aby vaše tělo v průběhu hubnutí nestrádalo. Tuto záležitost jsme dlouho probírali s lékaři. Právě oni navrhli optimální spektrum mikroživin nezbytných pro správný průběh diety.

Důležité pro nás je i to, aby vám naše produkty chutnaly. Z vaší pozitivní zpětné vazby máme upřímnou radost!

Jaká jsou největší úskalí při výrobě proteinových produktů?

Dlouhodobě se snažíme držet kvalitu produktů i zdrojů, ze kterých je vyrábíme. Jejich trvanlivost je okolo 24 měsíců a my musíme sledovat, zda u nich nedochází k poklesu vitamínů, snížení chuti apod. Těmto změnám předcházíme, a to například přidáváním vitamínu Cvitamínu E, kdy tyto vitamíny plní funkci antioxidantu.

Proteinová polévka kuřecí s nudlemi obsahuje vitamíny.

Proč používáme v proteinových nápojích sladidla?

Díky sníženému obsahu sacharidů je potřeba vypomoct si sladidly, bez kterých by vám produkty jednoduše nechutnaly. Dietní plány trvají několik týdnů a chuť je přitom velmi důležitým faktorem pro většinu z vás.

Používáme sladidla acesulfam Ksukralózu. Tato mezinárodně schválená sladidla nemají nepříjemnou pachuť jako třeba stévie, a jsou navíc nejvíc prostudovaná z hlediska vedlejších účinků. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) sleduje látky používané v potravinách a jejich vliv na zdraví. V případě výskytu nežádoucích účinků by používání těchto surovin okamžitě zakázal.


Podívejte se, jaká další umělá sladidla v keto dietě používáme.


Z jakého důvodu přidáváme do nápojů vepřovou želatinu?

Přidávání hydrolyzovaného kolagenu (vepřové želatiny) má především zdravotní benefity:

  • Jedná se o zdroj kvalitního proteinu.
  • Ochraňuje klouby a má pozitivní vliv na kvalitu vlasů, kůže a nehtů.

Je lepší si namíchat nápoj s vodou, nebo s mlékem?

Pro účinnost diety je ideální kombinace s vodou. Pro lahodnější chuť je zase lepší použít mléko. Pokud si nápoj umícháte s mlékem, myslete na to, že obsahuje laktózu (cca 7 g laktózy ve 100 ml mléka). Použití mléka proto raději omezte max. na 1 porci denně. Proteinová směs má velmi nízký obsah laktózy a je vhodná i pro citlivější osoby, kterým doporučujeme používání mléka úplně vynechat.

Proteinový nápoj s příchutí malina a černý rybíz.

Když proteinový nápoj použijeme při vaření či pečení, nedojde k jeho znehodnocení?

Tělo umí zpracovat protein ovlivněný teplotou (připodobnit to můžeme například k vaření vajec). Tepelné zpracování tak nemá na kvalitu proteinové směsi a průběh hubnutí významný vliv.


Protein v kuchyni

Upečte si s pomocí proteinového nápoje například domácí keto housky s bylinkovým máslem nebo třeba keto pizzu.


 

S pomocí proteinového nápoje upečete domácí keto housky.

Mohou proteinový nápoj, který obsahuje mléčné bílkoviny, konzumovat i osoby s laktózovou intolerancí?

Naše produkty mají velmi nízký obsah laktózy už ve své podstatě, a neměly by tak způsobovat žaludeční potíže. V případě, že i při tak nízkém obsahu dojde k reakci, je dobré doplnit jídelníček o kombinaci enzymů, které zbytkovou laktózu rychleji rozloží.

Vezměme např. proteinový nápoj s vanilkovou příchutí – jak dlouho trvá jeho výroba?

Pokud se zaměříme na proces zpracování včetně objednání materiálů, jedná se řádově o týdny. Samotná výroba zabere 1 až 3 dny. Poté je proteinový nápoj připravený vydat se na cestu k vám.

Výroba proteinových jídel a nápojů

Foto: KetoDiet

Jiří Skála výživový poradce a produktový specialista KetoDiet

Autor

Jiří Skála
Profil autora

Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.

Přihlaste se k newsletteru a o všem budete vědět jako první.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů