🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

8 tipů pro rychlé hubnutí

22. 11. 2017Tento článek vám zabere 9 min čteníNikola Nevečeřalová

Většině z nás se alespoň jednou za život stane, že potřebuje nějaké to kilo zhubnout, a to nejlépe okamžitě. Naše rozhodnutí obvykle dozrává v momentě, kdy se slyšíme říkat: “Jak to, že to nejde zapnout? Loni mi ty šaty padly jako ulité! … Má oblíbená sukně se asi srazila, jak je to možné?”

Všichni si ale také velmi dobře uvědomujeme, že tzv. rychlé hubnutí a bleskové diety nejsou pro naše tělo právě optimální. Jak rychlé hubnutí je tedy vhodné? Které diety můžeme s klidným svědomím podstoupit, a které už ne? Na tyto, ale i další otázky zabývající se rychlým hubnutím se vám budeme v našem článku snažit odpovědět.

8 tipů pro rychlé hubnutí

Co si pod pojmem “rychlé hubnutí” představit?

Jak rychle zhubnout? O rychlém hubnutí se často mluví nelichotivě, protože si pod ním obvykle představíme drastickou a ne zrovna zdraví prospěšnou dietu. Přirozeně bychom totiž měli hubnout 4–5 kilo za měsíc, nikoli za týden.

Když chceme zhubnout rychle, na rizika většinou nehledíme, protože jsme si vytyčili jediný cíl, a to pár kilo dolů. K rychlému hubnutí se uchylujeme nejčastěji kvůli pro nás významné konkrétní příležitosti. Chceme se cítit dobře v plavkách na blížící se dovolené, nebo bychom rádi zazářili na plese či svatbě v šatech, které jsou nám jaksi těsné.

Pokud shazujeme kila příliš rychle, můžeme se setkat s několika úskalími. Nejčastěji skloňovanými jsou jojo-efekt, zpomalení metabolismu, úbytek svalů místo tuků či chybějící energie.

Měli bychom si uvědomit, že pokud se budeme 2 až 3 týdny pečlivě hlídat a pak sníme, na co přijdeme, rozhodně nezhubneme natrvalo. Naopak můžeme ještě přibrat a příští “hubnoucí” pokus si tím značně zkomplikujeme. Naše tělo si totiž minulou snahu o zhubnutí bude pamatovat. Nesoustřeďte se tedy jen na způsob, jak jídlo omezit, ale předně na to, jak své stravovací návyky změnit.

Jak rychle zhubnout?

Bez radikální změny jídelníčku to nepůjde. Zkuste se držet našich jednoduchých tipů, se kterými zhubnete rychleji a zároveň zdravě.

1. Pijte vodu

Nejen v rámci tzv. hubnoucího režimu je velmi důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Pokud pijete dostatečné množství vody, vaše tělo se škodlivých látek i nadbytečných tuků zbavuje snáz. Pijte tak, abyste během dne, pokud možno, vůbec nedostali žízeň. Samozřejmě vezměte v potaz také svou aktuální tělesnou zátěž. Když sportujete, venku je horko, nebo máte fyzicky náročnou práci, vypijte vody víc, než obvykle.

V případě, že nemáte rádi čistou vodu, můžete si do ní přidat plátek citronu, nebo lístek máty. Ideálně byste měli vypít 2–3 l vody za den. Kromě vody můžete pít například bylinkový, slabý ovocný či zelený čaj. Pokud si dopřejete i šálek vaší oblíbené kávy, vyvažte ho dvěma sklenicemi vody.

TIP! Každý den si naplňte dvoulitrovou lahev vodou a snažte se ji celou v průběhu dne vypít, nebo si pořiďte krásnou designovou lahev, ze které budete pít s radostí.

2. Zelenina je důležitou součástí vašeho jídelníčku

Zeleninou můžete skvěle doplnit svůj zdravý jídelníček. Nejenže vám jídlo svými barvami zpestří, ale také mu výrazně sníží kalorickou hodnotu. Současně vám zajistí přísun důležitých vitamínů, minerálů a vlákniny, díky které se vám bude lépe trávit. Zelenina je z velké části tvořena vodou, například okurka obsahuje 96 %, ledový salát 96 %, rajčata 94 % a brokolice 90 % vody. Její další výhodou je, že obsahuje malé množství soli.

Pokud vám nechutná syrová, zkuste si ji upéct, ogrilovat nebo uvařit. Výborně se hodí k masovým jídlům, kde může zaujmout místo přílohy. Spousta zdravých tipů nejen na zeleninová jídla vás čeká v keto receptech, ve kterých můžete využít i sezónní druhy zeleniny.

Tip: Další možností úpravy syrové zeleniny je vytvoření si smoothie díky smoothie mixéru.

3. Menší porce, zato častěji

Zní to jako klišé, ale opravdu funguje. Pravidelný vyvážený low carb jídelníček, ve kterém budou převažovat jídla bohatá na bílkovinyzdravé tuky spolu se zeleninou, je základem pro to, aby šla kila dolů. Při hubnutí je dobré si hlídat příjem sacharidů a cukrů. Dejte pozor, abyste nedostali velký hlad a každé 2-3 hodiny si dopřejte jedno jídlo. Nepřejídejte se vydatnými chody. Odlehčete svůj jídelníček, který následně odlehčí vás.

Kterou dietu držet?

Pokud si nechcete svůj zdravý jídelníček vymýšlet a sestavovat sami, můžete zkusit držet některou z diet. Už jste vyzkoušeli třeba nízkosacharidovou dietu? Díky snížení příjmu sacharidů a zvýšení příjmu bílkovin se při této dietě dostanete do stavu, který se nazývá ketóza, a právě díky ketóze se zjednodušeně řečeno vaše tělo začne živit vlastním tukem.

Vyvarovat byste se měli hladovění, které vašemu tělu spíše uškodí. Za nevhodné diety považujeme také ty jednostranné, a to například jablkovou, celerovou či mléčnou, díky kterým přijímáte pouze jeden druh potravin. Zdraví ne zrovna prospěšná je i “baby” dieta, při které je jídelníček složen z dětských příkrmů a pokrmů. Tato jídla dospělému člověku logicky nedodají dostatek potřebných živin. Rozhodně se vyhněte extrémům, jakými jsou tasemnicová a “vatová” dieta, kdy se pojídá vata namočená do mléka nebo džusu, aby se zaplnil žaludek. K těmto zdraví nebezpečným pokusům o úbytek váhy se uchylovaly pouze celebrity a modelky.

4. Ošemetné zobání a ochutnávání

Že se kousek čokolády nebo dva bonbóny do jídelníčku nepočítají? Ale no tak! Buďte ve svém snažení důslední. Nechcete se přece dopouštět zbytečných přehmatů, které hubnutí zpomalí. Je jasné, že vás láká ochutnat omáčku, kterou vaříte rodině, nebo dojíst housku, kterou přineslo vaše dítě ze školy, protože zapomnělo, že jste mu dělala svačinu. Ve vlastním zájmu na to zapomeňte. Dobré je mít vždy po ruce nějakou zdravou alternativu – třeba oříšky, které jsou zdrojem zdravých tuků, nebo nakrájenou zeleninu.

5. Rychlé cukry náladu nezlepší

Nemáte svůj den a chcete si spravit náladu “něčím dobrým”? Nezajídejte stres sladkostmi. Třeba by vám na chvíli náladu zlepšily, ale pak byste si rychle mohli začít vyčítat, že nemáte pevnou vůli. Pokud je chuť na sladké silnější než vy, sáhněte po:

  • proteinové tyčince,
  • proteinové kaši,
  • proteinové palačince,
  • proteinovém pudinku,
  • proteinové smoothie a dalších low carb dobrotách. Vše najdete v e-shopu KetoDiet.

6. Nebuďte v tom sami

Ať už děláte cokoli, určitě víte, že s podporou to jde vždycky lépe. Pokud se do hubnutí pustíte spolu s parťákem – ať už manželem, sestrou, nebo kamarádkou – polovina úspěchu je zaručena. Rozhodli jste se vrhnout do proteinové diety? Naše výživové poradkyně vás také nenechají na holičkách a s dietním plánem vám rády poradí.

7. S pohybem budete hubnout rychleji

Už jste si mysleli, že zapomeneme na pohyb? To opravdu nemůžeme. Pokud svůj nový jídelníček skloubíte s pohybovou aktivitou, kterou je nejlepší dělat pravidelně – 2x až 3x týdně po dobu minimálně 45 minut – skvěle podpoříte rychlé hubnutí. Jestli nejste zrovna příznivcem pohybu, začněte chodit alespoň více pěšky, vynechávejte výtahy a eskalátory a zkuste třeba pár účinných cviků na břicho.

8. Zaměstnejte mozek

Ne každý má chuť uvolňovat endorfiny neboli “hormony štěstí” pohybem. Pokud to tak máte také, zapište se na nějaký zajímavý kurz (třeba jógy, tance, keramiky či malování), pusťte si oblíbenou hudbu, začtěte se do napínavé knížky, nebo si třeba nalakujte nehty. Jde o to, abyste se odnaučili myslet stále jenom na jídlo.

Největší riziko rychlého hubnutí? Jojo-efekt

Výborně. Dosáhli jste svého cíle, pár přebytečných kil je dole a akce, kde jste si přáli zazářit, je za vámi. Pokud své snažení ale v tu ránu hodíte za hlavu a vrátíte se zpět do zajetých kolejí, jojo-efekt vás s největší pravděpodobností nemine. Pracně shozená kila se vám můžou hodně rychle vrátit.

Jak si štíhlou linii snadno udržet?

Pokud vám naše tipy pomohly zhubnout a vaše tělo si na nový režim začalo postupně zvykat, není škoda od něho hned upouštět? Nikdo neříká, že musíte celý život držet dietu. Naopak! Postupně do svého jídelníčku začněte vracet sacharidy. Pozor si dejte především na jednoduché cukry, které se skrývají nejen ve sladkostech. Setkat se s nimi můžete i v džusech a jiných sladkých limonádách, v koláčích a dalším pečivu.

Kolik sacharidů by měl váš denní příjem obsahovat?

Vezměte v potaz svůj věk, pohlaví, dietní minulost i své sportovní vytížení. Pomoci vám může obecný propočet, že by sacharidy měly tvořit 40–80 % vašeho denního energetického příjmu.

Tip na závěr

V první řadě poslouchejte své tělo, a to nejen při hubnutí. Začněte více přemýšlet o tom, co a jak často jíte, a nadále dodržujte pitný režim. Když se k tomu budete pravidelně hýbat, budete se ve svém těle cítit skvěle.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Jak rychle zhubnout břicho?

Zjistěte, že pekáč buchet nemusí být výsadou profesionálů a fitness nadšenců.
Jdu na to

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů