Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Jak na pohodový Štědrý den bez zbytečných kalorií

Ještě než usednete ke štědrovečerní večeři, čeká vás den plný pohádek, radostí, ale také spousty nezdravých lákadel. Jak se dietním přehmatům vyhnout a užít si pohodové Vánoce bez pocitu “těžkého břicha”? Zkuste to třeba s vánočním rozvrhem, který pro vás připravila naše Nikola, a opravdu lehoučkým svátečním jídelníčkem.

Štědrý den krok za krokem

Abyste si užili Vánoce bez stresu, berte vše s nadhledem. Nezáleží přece na tom, že jste nestihli utřít prach ze všech poliček, umýt okna a napéct 20 druhů cukroví. Nejdůležitější je, abyste vy sami byli dobře naladění. K tomu vám může dost dobře pomoci i trochu toho plánování. Pokud patříte k jeho příznivcům, zasedněte den předem s rodinou ke společné večeři a dejte hlavy dohromady. Jak by měly letošní Vánoce probíhat a kdo si co vezme na starost?

Můžete si zkusit vytvořit svůj vlastní vánoční časový harmonogram. Třeba podle toho našeho. Ke každému řádku se navíc hodí dopsat jméno člena rodiny, který bude “kapitánem” dané aktivity. I svůj rozvrh ale berte jen jako vodítko, abyste se nedostali pod tlak kvůli případnému skluzu, nebo si do něj pro jistotu přesné časy nepište vůbec a bavte se.

Vánoční rozvrh

Dopoledne

08:30 – snídaně – vánoční čokoládový pudink prostě musíte ochutnat

09:30 – zdobení stromečku

10:30 – sledování oblíbené pohádky a dopolední svačina – vytipujte si v televizním programu třeba 2-3 oblíbené pohádky a zařaďte je podle vysílacího času do svého rozvrhu

11:30 – příprava štědrodenní polévky – bude hrášková nebo zeleninová?

12:00 – společný rodinný oběd (nebo na Štědrý den držíte půst, abyste viděli zlaté prasátko?)

Odpoledne

13:00 – procházka v přírodě, nebo po městě, případně běžkování, pokud nás letos čekají bílé Vánocevanoce rodina

15:00 – krájení červených jablíček, která rovnou využijete jako odpolední svačinu
Komu nebude ke svačině jablko stačit, křupne si proteinové chipsy s česnekovo-sýrovou pomazánkou, nebo ochutná některé ze zdravých kousků cukroví.

15:30 – pouštění lodiček ze skořápek

16:30 – příprava večeře

Večer

18:00 – štědrovečerní večeře

19:30 – rozbalování dárků

20:30 – pohádková pohoda, nebo procházka na čerstvém vzduchu na “půlnoční”

Rada nad zlato

Dopřejte si na 1. svátek vánoční volno. “Toto pravidlo u nás platí už několik let a hodlám se ho držet i letos,” říká Nikola. Udělejte si prostě domácí pohodu. A nemusíte ani vařit, pokud vám zbyde něco ze včerejška. Nebo do svého jídelníčku zařaďte některé z ketojídel, které budete mít hotové raz dva. Rodinné návštěvy a setkání s přáteli si naplánujte až od “Štěpána”.

Vánoční menu lehce

S Vánoci, které vám nenadělí kila navíc, jste určitě začali už na začátku prosince, kdy jste si upekli zdravější cukroví. Vezměte i své vánoční menu letos za jiný konec. Naše výživové poradkyně připravily pro ty z vás, kteří už nejsou v dietním režimu, celodenní jídelníček, na kterém si pochutnáte a zároveň se budete cítit skvěle. Navíc můžete mít celý den po ruce nakrájenou zeleninu, případně ovoce, abyste snáze odolali ochutnávání – třeba při natírání chlebíčků pomazánkou.

Snídaně

Vánoční čokoládový pudink

vanocni cokoladovy pudinkPotřebujeme:

2 sáčky proteinového pudinku s příchutí čokolády
400 ml polotučného mléka
2 lžíce sušených brusinek bez přidaného cukru
3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
4 čtverečky 80% čokolády

Postup:

Vlašské ořechy, brusinky i tmavou čokoládu si nejprve nasekejte nahrubo, připravte do mističky a pusťte se do pudinku - směs na proteinový pudink smíchejte s vlažným mlékem a důkladně metličkou rozmíchejte. Pudink nechte cca 20 minut lehce zatuhnout (občas zamíchejte) a až poté do něj přidejte nasekané ingredience. Výjimečně můžete do pudinku přidat pár kapek brandy, aby měl říz. Vzniklou směs opatrně vlijte do silikonových formiček (např. na muffiny), které jste si předtím důkladně vytřeli kokosovým tukem a dejte do ledničky ztuhnout alespoň 2 hodiny, nejlépe pak přes noc. Před vyklápěním nejprve nožem opatrně oddělte pudink od formičky, případně si pomozte teplou vodou. Aby pudink lahodil i oku, můžete ozdobit ořechy.

Nejste pudinkoví? Vyzkoušejte náš druhý sladký recept. Nebo si můžete dopřát oba, když si dáte jeden k snídani a druhý k dopolední svačince.

 

Pečené hrušky s domácím müsli a řeckým jogurtem

pecene hruskyPotřebujeme:

2 velké hrušky
2 lžíce čekankového sirupu
50 g pekanových ořechů
6 tenkých plátků másla
mletou skořici

Na křupavé domácí müsli:
100 g ořechů dle chuti (vlašské, pekanové, kešu ..)
80 g nasekaných mandlí
120 g ovesných vloček
1 lžíce nasekaných dýňových semínek
1 lžíce medu
2 lžíce strouhaného kokosu
60 g másla

A jako vrchol dokonalé snídaně přihoďte 2 kelímky řeckého jogurtu.

Postup:

Koláčovou formu si vymažte máslem. Hrušky nakrájejte na plátky a ty poklaďte do vymazané formy. Hrušky polijte čekankovým sirupem, posypejte pekanovými ořechy a skořicí.

Troubu si předehřejte na 160 °C a začněte s přípravou domácího müsli. Ve větší misce smíchejte nejprve veškeré suché ingredience, poté zalijte medem a rozpuštěným máslem a promíchejte. Směs nasypte na plech na pečicí papír nebo do zapékacích mističek.

Formu s hruškami i zapékací mističky pečte v troubě na 160 °C klidně najednou, a to po dobu cca 20-30 minut. Chuť pečených hrušek s domácím müsli podtrhne studený řecký jogurt. Servírovat můžete třeba tak, že dáte do misky jogurt, na něj pečené hrušky, zalité šťávou, která se z nich vypekla, a navrch nasypete müsli.

Oběd

Vánoční hrášková polévka

hraskova polevkaPotřebujeme:

400 g mraženého hrášku
1 střední cibule
1 lžíce másla
3/4 l čistého kuřecího vývaru
1 kelímek smetany na vaření
sůl
bílý pepř
petrželka
4 plátky celozrnného toastového chleba

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli nechte v hrnci na másle zesklovatět, přidejte propláchnutý hrášek, přilijte vývar a vařte přibližně 15 minut. Pak polévku důkladně rozmixujte. Přilijte smetanu a za stálého míchání vařte ještě 5 minut. Podle své chuti osolte a opepřete.

Z toastového chleba si vykrájejte tvary vánočních motivů (nebo ho nakrájejte klasicky na kostičky) a nechte opéct asi na 15 minut v troubě. Jestli máte rádi krutony více křupavé, opečte je ještě na pánvi na kousku másla. Polévku můžete ozdobit zelenou petrželkou, nebo smetanou a podávat s vánočním toastem.

Pokud neholdujete luštěninám, vyzkoušejte jinou polévku. Co třeba zeleninovou?

 

Zeleninová polévka s “celestýnskými” ketonudlemi

zeleninova polevkaPotřebujeme:

¾ l zeleninového vývaru
5 brambor
4 střední mrkve
1 pórek
1 cibule
1 polévková lžíce libečku
1 lžíce celerové nebo petrželové natě
sůl
špetka kmínu

Postup:

Veškerou zeleninu nakrájejte na větší kusy a vložte do hrnce se zeleninovým vývarem. Přidejte kmín, libeček, celerovou nebo petrželovou nať a vařte do měkka. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem a dosolte.

Místo klasických celestýnských nudlí si připravte Ketonudle. Poslouží vám k tomu proteinová omeleta se slaninovou příchutí, kterou připravíte dle návodu a pokrájíte do tvaru širokých nudlí. Ty pak podávejte v polévce.

 

Odpolední zobání

Pokud vám nebude k odpolední svačině stačit tradiční rozkrojené jablko, zkuste si udělat naši oblíbenou pomazánku a dát si ji jako dip k našim proteinovým chipsům.

Česnekovo-sýrový dip k proteinovým chipsům KetoDiet

cesnekovo-syrovy dipPotřebujeme:

200 g Gervais
150 g nastrouhané Goudy
2 polévkové lžíce bílého jogurtu
1 ks větší mrkve
¼ lžičky chilli koření
mletý černý pepř
sůl
2-3 stroužky česneku

Postup:

Omytou a oškrábanou mrkev nastrouhejte na jemno. Česnek oloupejte a prolisujte. Mrkev a česnek smíchejte s Gervais, nastrouhanou Goudou a jogurtem. Dle chuti osolte a opepřete.

 

Štědrovečerní večeře

Kapr v česnekovo-zázvorové marinádě

kapr filety stedrovecerni vecerePotřebujeme:

4 ks kapřích filetů s kůží (mohou být i podkovy)
4 stroužky česneku
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička soli
2 lžíce citronové šťávy
0,5 dcl řepkového oleje
olej nebo sádlo na plech

Postup:

Na marinádu smíchejte prolisovaný česnek, zázvor, sůl, citronovou šťávu a olej. Vidličkou vyšlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Touto marinádou potřete kapří filety a nechte uležet alespoň 2 hodiny, ale nejlépe přes noc v ledničce.

Na plechu rozehřejte v troubě sádlo nebo olej. Do rozehřátého tuku vložte porce kapra a pečte na 200 °C cca 30 minut. V polovině pečení porce obraťte.

Podávat můžete s bramborovo-batátovým salátem.

 

Batátovo-bramborový salát

bramborovy salat stedrovecerni vecerePotřebujeme:

4 menší batáty
3 brambory
1 červená cibule
2 jarní cibulky
3 středně velké nakládané okurky
1 balení zakysané smetany (250 g)
150 g šunky od kosti
3 vejce z volného chovu (vařená natvrdo)
sůl
pepř
1 lžička dijonské hořčice  

Na domácí majonézu:
2 žloutky
½-¾  hrnku olivového oleje
1 lžička citronové šťávy
1 lžička vinného octa
1/2 lžičky dijonské hořčice
sůl

Postup:

Batáty i brambory uvařte ve slupce.

Mezitím si připravte domácí majonézu a to jednoduše tak, že do vyšší nádoby vložíte všechny ingredience a pomocí ručního šlehače směs pomalu vyšlehejte (pohybujte pozvolna mixerem nahoru a dolů) dokud se nevytvoří majonéza. Hotovou majonézu nechte vychladnout v lednici.

Uvařené batáty a brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vložte do větší mísy.

Přidejte na jemno nakrájenou cibuli i jarní cibulku, šunku, na kostičky nakrájená vejce, na jemno nakrájené nakládané okurky, zakysanou smetanu, domácí majonézu, sůl a pepř a vše důkladně a opatrně promíchejte.

Nechte přes noc uležet v lednici a podávejte třeba s naším kaprem v česnekovo-zázvorové marinádě.

 

Všechny recepty najdete také v našem receptáři.

 

Šťastné a veselé Vánoce se štíhlou linií přeje tým KetoDiet!

 

Autor: Nikola Nevečeřalová

Tenhle článek stojí za sdílení!

Podpora

Potřebujete poradit?

Prodejní místa

KetoDiet produkty si můžete zakoupit i u vybraných partnerů.

Mapa prodejen

Mějte přehled

Akce, novinky i slevy. Přihlaste se k našemu newsletteru a o všem budete vědět jako první.

  • Heureka
  • Česká pošta
  • PPL
  • Visa
  • Maestro
  • Mastercard