🟢 Zhubněte do léta včas se slevou až 30 %. Každý den navíc odměna pro vás. Jen do neděle.

Úbytky v centimetrech jsou důležitější než číslo na váze, aneb jak se správně měřit

27. 7. 2020Tento článek vám zabere 4 min čteníMartina Weisserová

Hubnete, ale neubýváte na váze? Máme pro vás několik tipů, na co se při hubnutí zaměřit víc, než na číslo, které vám každé ráno ukazuje vaše váha.

Krejčovský metr by měl v průběhu hubnutí být vaším parťákem. Spíš než na kilogramy se zaměřte na ubývající centimetry.

Naši tělesnou hmotnost ovlivňuje mnoho faktorů. Proto bychom číslo, které nám ukáže naše váha měli brát spíš jako orientační. Rozhodně není důvod se k němu upínat a už vůbec neřešme výkyvy +-2 kilogramy.

Hlavně v počátcích hubnutí netrpělivě očekáváme první váhové úbytky. Jestli úspěšně hubneme můžeme měřit pomocí bioimpedanční váhy (např. InBody nebo Tanita), a to až po 14 dnech od zahájení diety. Až tehdy je teprve možné vidět první úbytky z tělesného tuku. V počátku diety dochází především k úbytku vody, která je v těle navázaná na glykogen (pohotovostní zásoba cukru ve svalech a játrech). V prvních 2 týdnech může dokonce % tělesného tuku i lehce stoupnout, náš organismus tak reaguje na dietní režim a chce si rychle vytvořit zásobu na horší časy.

První úbytky také mohou být ze svalové hmoty, vždy bude záležet na výši kalorického deficitu. Vše se ale v průběhu redukčního programu srovná. Naši hmotnost ovlivní i množství vody v těle, venkovní teplota nebo fyzická aktivita. Především u žen hraje menstruační cyklus velkou roli a hmotnost může během cyklu kolísat klidně i o několik kilogramů směrem dolů i nahoru. Proto každodenní vážení nemá smysl.

Doporučuji zvážit se 1x za 14 dní, nejlépe ve stejný čas a ve stejném oblečení a na stejné váze. Napsali jsme pro vás článek o ideální váze. Inspirujte se.

Úbytky v centimetrech - ženy, muži

1. Měřte si obvody

Úbytky v centimetrech prozradí jestli úspěšně hubnete. Co a kde měříme?


MUŽI: pas a pupík – nejužší místo pod žebry a nejširší místo přes pupík

ŽENY: pas, pupík a boky – nejužší místo pod žebry, nejširší místo přes pupík, nejširší místo přes boky


2. WHR - poměr pasu a boků

Poměr obvodu pasu a boků, anglicky waist–hip ratio je poměr mezi obvodem pasu a obvodem boků. Vzorec pro výpočet WHR:

  • WHR = obvod pasu/obvod boků

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají lidé s postavou ve tvaru jablka (výrazně větší obvod břicha než boků), mnohem větší zdravotní rizika než lidé s postavou ve tvaru hrušky, kteří se častěji zaměřují na hubnutí boků, protože je mají výrazně širší než pas.

Mluvím především o daleko vyšší náchylnosti k civilizačním onemocněním jako je vysoký krevní tlak, diabetes, ateroskleróza a infarkt myokardu.

S WHR při svém výpočtu pracuje také naše BMI kalkulačka.

ŽenyMužiZdravotní riziko
0,80 a méně0,95 a méněnízké
0,81 - 0,850,96 - 1,0střední
více než 0,85více než 1,0vysoké

3. Foťte se

Ze zkušenosti musím říct, že řada mých klientů později lituje, že se na začátku nevyfotila. Doporučuji fotku v plavkách či spodním prádle, jen pro vás. Když se denně vídáme v zrcadle, nevidíme pokroky v hubnutí tolik, jako když např. po 14 dnech porovnáme fotky.

Foťte se ve stejný čas např. ráno a na stejném místě. Udělejte si před zrcadlem značku na podlaze, abyste stáli vždy stejně daleko.

4. Neporovnávejte se s ostatními

Pustili jste se do hubnutí společně s kamarádkou nebo partnerem. Nečekejte, že hubnutí bude probíhat stejně. Každý jsme jedinečný, rychlost hubnutí ovlivňuje pohlaví, věk, výše nadváhy, dietní historie, fyzická aktivita i náš zdravotní stav.

Hubněte pro sebe, mějte radost z každého malého pokroku, dejte si reálný cíl a buďte na sebe hodní. Myslete na to, že i „cesta je cíl“ a pozitivní myšlení je základ úspěchu. Hubnutí není soutěž, ale jde o změnu životního stylu. (Z)važte si sami sebe.

Držím vám palce!

Tenhle článek stojí za sdílení!

Martina Weisserová manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů