Týden slev navíc! Využijte Black Friday a objednejte se slevou až 70 %. Jen do neděle 4.12. Tak rychle do e-shopu!

Houby se zelenými fazolkami, šalvějí a proteinovými fusilli

  • Oběd
  • Večeře
  • velmi snadné
  • 2 porce
  • 30 min
  • od 1. kroku
Recept na houby se zelenými fazolkami, šalvějí a proteinovými fussili

Žampiony a hlíva ústřičná – houby bohaté na bílkoviny i vitamíny. Mají nízkou kalorickou hodnotu a spoustu zdravotních benefitů. Vykouzlit z nich můžete celou řadu receptů, třeba tenhle s fazolkami.

Na houby s fazolkami potřebujeme

Proteinové těstoviny – fusilli (7 porcí)50 g
Cibulka jarní20 g
Zelené fazolky50 g
Hlíva ústřičná50 g
Žampion bílý80 g
Olivový olej20 ml
Smetana na vaření80 ml
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Čerstvá šalvěj6 lístků
Drcený kmín2 g

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce hub s fazolkami.

  • 50 g proteinových těstovin = 1 sáček
  • 20 ml olivového oleje = cca 2 polévkové lžíce
  • 80 ml smetany na vaření = cca 6 polévkových lžic
  • 2 g drceného kmínu = ½ čajové lžičky (špetka)

Jak připravit houby s fazolkami

  1. Proteinové fusilli uvaříme dle návodu v osolené vodě.
  2. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou jarní cibulku a přidáme zelené fazolky, které krátce orestujeme.
  3. Do pánve vložíme na proužky nakrájenou hlívu a na plátky nakrájené žampiony, přidáme druhou lžíci oleje a společně orestujeme.
  4. Vsypeme nadrobno nakrájenou šalvěj, osolíme a opepříme.
  5. Do pánve ke směsi přidáme uvařené těstoviny a společně promícháme.
  6. Přilijeme smetanu a mícháme ještě asi 2 minuty, dokud těstoviny nenasají většinu smetany.
  7. Při podávání můžeme ozdobit čerstvou petrželovou natí.

Hlívu si můžete vypěstovat i doma

Skvěle vám to půjde na speciálních lignocelulózových směsích, ale i na slámě. Sadbu i speciální směs pro pěstování lze zakoupit. Aby se hlívě dařilo, musíte jí vytvořit potřebné podmínky pro růst:

  • Poté, co hlívu vysadíte do směsi, je vhodnější nejprve teplejší prostředí (20–25 °C).
  • Pro pěstování samotné je pak lepší nižší teplota (cca 10–15 °C).
  • Důležitý je také dostatek světla, ale nedoporučuje se přímé slunce.

Po vytvoření vhodných podmínek bude směs, do které hlívu vysadíte, prorůstat bílým podhoubím (miceliem), ze kterého začnou růst plodnice.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 001 kJ/239 kcal
Bílkoviny18,4 g
Sacharidy9,1 g
Tuky13,5 g
Vláknina4,3 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,5
2 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Zkuste i další recepty s houbami a se zeleninou